Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΖ: Στις 10 Ιουνίου η συζήτηση του σχεδίου εξυγίανσης

Αισιοδοξία υπουργείου Οικονομίας για νέα πρόταση εξαγοράς της ΕΒΖ από την Innovation Brain. Διάσπαση της εταιρείας σε τρία τμήματα και σταδιακή πώλησή τους προβλέπει το σχέδιο που έχει κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο.

ΕΒΖ: Στις 10 Ιουνίου η συζήτηση του σχεδίου εξυγίανσης
Παρότι έχει οριστεί η ημερομηνία συζήτησης του σχεδίου εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς, το υπουργείο Οικονομίας ευελπιστεί ότι θα κατατεθεί πρόταση εξαγοράς από την Innovation Brain, που επανεκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την εταιρεία.

Στις 10 Ιουνίου έχει οριστεί η συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για την αίτηση υπαγωγής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο άρθρο 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Η αίτηση προβλέπει ότι η ΕΒΖ θα εξυγιανθεί από την Τράπεζα Πειραιώς που αποτελεί τη βασική πιστώτρια, μέσω της κατάτμησης της επιχείρησης σε τρεις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPVs), στις οποίες θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά της στοιχεία.

Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας αλλά και της εταιρείας προσδοκούν ότι το σχέδιο της Πειραιώς θα αποσυρθεί πριν τη συζήτηση και αναμένουν πως θα αντικατασταθεί από το σχέδιο εξυγίανσης της Innovation Brain του Λούκας Φέκερ, ο οποίος εκδήλωσε εκ νέου το ενδιαφέρον του για την επιχείρηση.

Μένει όμως να αποδειχθεί στην πράξη αν ο υποψήφιος επενδυτής θα υποβάλει αξιόπιστη πρόταση, καθώς το περασμένο φθινόπωρο, παρότι το υπουργείο Οικονομίας περίμενε την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Πάντως οι προσδοκίες του υπουργείου ενισχύονται από το γεγονός ότι ο υποψήφιος επενδυτής από κοινού με τη Hellenic Farmers Company δεσμεύθηκε πρόσφατα σε σχετική συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα και τους τευτλοπαραγωγούς για την απορρόφηση της φετινής παραγωγής, προκειμένου να ξεκινήσει η φετινή τευτλοπαραγωγική καμπάνια.

Μάλιστα ο κ. Πιτσιόρλας διατύπωσε την εκτίμησή του ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, διευκρινίζοντας ότι  ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει πολύ σύντομα έτοιμο το επενδυτικό του σχέδιο για την εξυγίανση της ΕΒΖ, το οποίο και θα αντικαταστήσει αυτό που κατατέθηκε ήδη στο δικαστήριο από την Tράπεζα Πειραιώς για υπαγωγή της βιομηχανίας στο άρθρo 106δ του πτωχευτικού κώδικα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λούκας Φέκερ, χαρακτήρισε τη συνάντηση «ιστορική», ευχαριστώντας δημόσια τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη «σοφή» και «δυναμική» του πολιτική, που συντέλεσε θετικά στο να μη χαθεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος, αλλά και να μη ναυαγήσει η συμφωνία που βρίσκεται προ των πυλών.

Αν τελικά δεν κατατεθεί πρόταση από τον Λούκας Φέκερ, ή αν κατατεθεί και δεν χαρακτηριστεί  αξιόπιστη, τότε θα προχωρήσει το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς.

Το σχέδιο εξυγίανσης με επενδυτή την Πειραιώς προβλέπει ότι στο πρώτο SPV θα περάσουν οι θυγατρικές εταιρείες της Σερβίας, στο δεύτερο τα βιομηχανικά ακίνητα της ΕΒΖ στην Ελλάδα και στο τρίτο, η ακίνητη περιουσία που κατέχει η εταιρεία, ώστε η επιχείρηση να πουληθεί τμηματικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v