Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στόχο για διπλασιασμό πωλήσεων βάζει η ΕΖΑ την επόμενη πενταετία

Αύξηση του κύκλου εργασιών κατέγραψε η ζυθοποιία το 2018. Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ για το 2019 και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Τα σχέδια για τα επόμενα χρόνια για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Προχωρά στην ίδρυση σχολής ζυθοποιών.

Στόχο για διπλασιασμό πωλήσεων βάζει η ΕΖΑ την επόμενη πενταετία

Να διπλασιάσει τις πωλήσεις της και βεβαίως το μερίδιό της στην ελληνική αγορά το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 8% θέτει ως στόχο για την επόμενη πενταετία η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ), η οποία είδε τον κύκλο εργασιών της το 2018 να αυξάνεται κατά 20% φθάνοντας τα 36 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΖΑ Θανάση Συριανό, εκτός από την αύξηση του τζίρου, το 2018 αποτέλεσε και έτος κερδοφορίας για την εταιρεία, με τα λειτουργικά της κέρδη να ανέρχονται στα 3,8 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ τα κέρδη προ φόρων στις 730.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας την ανοδική της τάση, τόσο στην κατηγορία της, όσο και στα οικονομικά στοιχεία.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στα άμεσα πλάνα της ΕΖΑ, είναι η ενίσχυση της θέσης της στην επιτόπια κατανάλωση και την τουριστική αγορά, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της διανομής των προϊόντων της στα τελικά σημεία, όπου υπάρχει περιθώριο σημαντικής βελτίωσης. Μάλιστα επεσήμανε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε επαφές καταστήματα εστίασης, προκειμένου να διευρύνει τα σημεία διάθεσης των προϊόντων της.

Δεν είναι όμως μόνο η εγχώρια αγορά που ενδιαφέρει την ΕΖΑ. Με τις εξαγωγές της να αποτελούν το σχεδόν 10% των πωλήσεών της, ο κ. Συριανός σημείωσε πως στόχος της εταιρείας είναι να τις αυξήσεις στις 35 χώρες που ήδη εξάγει, αλλά και να εντάξει στο «πορτφόλιό» της και νέες αγορές.

Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ

Για το τρέχον έτος, όπως γνωστοποίησε ο κ. Συριανός, η εταιρεία πρόκειται να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ που θα αφορούν νέα γραμμή εμφιάλωσης, εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση στις επενδύσεις δικτύου και ανάπτυξης των πωλήσεων, καθώς και νέα προϊόντα και τεχνολογίες (R&D), ενώ σημείωσε ότι την επόμενη πενταετία θα υλοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 20 - 25 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από το 2013, η εταιρεία έχει ήδη υλοποιήσει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, ενώ την τελευταία διετία διπλασίασε τον αριθμό των απασχολούμενων, οι οποίοι σήμερα στα 180 άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Συριανό, το επενδυτικό πλάνο της εταιρεία θα χρηματοδοτηθεί με ίδια και ξένα κεφάλαια και αποκάλυψε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 θα πραγματοποιηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίο της εταιρείας από τους υφιστάμενους μετόχους, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει το ύψος της.

Αναφορικά με το λανσάρισμα νέων προϊόντων στην αγορά, ο κ. Συριανός σημείωσε ότι δεν αναμένεται κάτι τέτοιο πριν από το 2020. Κι αυτό, διότι το 2018 η ΕΖΑ λάνσαρε δύο νέα προϊόντα, την "εζα Αlcohol Free" και την "Odyssey Dark". Οπότε για το 2019, η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της διανομής αυτών των δύο νέων σημάτων.

Σχολή ζυθοποιών

Ο κ. Συριανός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα προγράμματος διττής εκπαίδευσης για το επάγγελμα ζυθοποιού/βυνοποιού στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του ΣΕΒ.

Στη διττή εκπαίδευση, ο εκπαιδευόμενος παρακολουθεί θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και παράλληλα εκπαιδεύεται σε μια επιχείρηση. Οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στην επιχείρηση, αμείβονται και τους παρέχεται ασφάλιση.

Η φοίτηση είναι τριετής και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2019. Με την ολοκλήρωση των τριών κύκλων σεμιναρίων και την ταυτόχρονη πρακτική εξάσκηση, οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να συμμετέχουν σε γραπτές, προφορικές και πρακτικές εξετάσεις προκειμένου να λάβουν πιστοποιητικό διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης αναγνωρισμένο από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) που χορηγεί το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v