Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΖ: Προχωρά τη διαδικασία πτώχευσης η Πειραιώς

Λίγο πριν την υπαγωγή της εταιρείας στον Πτωχευτικό Κώδικα, επανεμφανίστηκε ως ενδιαφερόμενος επενδυτής ο Lukas Fecker. «Αξιόπιστη» αυτή τη φορά η πρόταση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. «Βάση για συζήτηση», υποστηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς.

ΕΒΖ: Προχωρά τη διαδικασία πτώχευσης η Πειραιώς

Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται να κατατεθεί στο πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για την υπαγωγή της στο άρθρο 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Η αίτηση προβλέπει ότι η ΕΒΖ θα εξυγιανθεί από την Τράπεζα Πειραιώς που αποτελεί τη βασική πιστώτρια, μέσω της κατάτμησης της επιχείρησης σε τρεις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPVs), στις οποίες θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά της στοιχεία.

Ωστόσο, λίγο πριν την κατάθεση της αίτησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επανεμφανίστηκε ο Lukas Fecker του fund Innovation Brain, ο οποίος ζητεί πίστωση χρόνου, ώστε να υποβάλει προσφορά για την απόκτηση της εταιρείας.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αυτή τη φορά, η πρόταση του Lukas Fecker κρίνεται «αξιόπιστη» και εκφράζουν αισιοδοξία ότι το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τη συγκεκριμένη πρόταση εξετάζει η Πειραιώς, κύκλοι της οποίας επιβεβαιώνουν ότι αποτελεί «βάση συζήτησης». Υπενθυμίζουμε ότι η Innovation Brain είχε εκδηλώσει και πέρυσι το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της ΕΒΖ, ακολούθησαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις και φυσικά απώλεια πολύτιμου χρόνου, αλλά η πρόταση που τελικά κατέθεσε, κρίθηκε «αναξιόπιστη».

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο κ. Fecker αυτή τη φορά έχει στο πλευρό του ομάδα τευτλοπαραγωγών, που έχουν ιδρύσει τη Hellenic Farmers Company IKΕ, αλλά διαθέτει και τα απαραίτητα κεφάλαια (proof of funds). Με αυτά τα δεδομένα, συμφωνήθηκε να ακολουθήσει η διαδικασία του due deligence, για διάστημα έξι εβδομάδων και με την ολοκλήρωσή της, να κατατεθεί η τελική δεσμευτική πρόταση εξαγοράς.

Παρότι αυτή τη φορά ο κ. Fecker εμφανίζεται «ζεστός», η Πειραιώς, η διοίκηση της εταιρείας και το υπουργείο Οικονομίας, έχοντας την πρότερη εμπειρία με τον υποψήφιο επενδυτή, έχουν συμφωνήσει να προχωρήσει η διαδικασία κατάθεσης της αίτησης εξυγίανσης μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα εντός της εβδομάδας. Αν μέχρι να οριστεί η συζήτηση στο Πρωτοδικείο δεν έχει υποβάλει δεσμευτική πρόταση ο κ. Fecker, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει με το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς. Αν καταθέσει προσφορά, τότε θα υποβληθεί νέα αίτηση και στον ρόλο του επενδυτή, αντί της Πειραιώς, θα βρεθεί το επενδυτικό σχήμα του Fecker.

Υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο εξυγίανσης με επενδυτή την Πειραιώς προβλέπει ότι στο πρώτο SPV θα περάσουν οι θυγατρικές εταιρείες της Σερβίας, στο δεύτερο, τα βιομηχανικά ακίνητα της ΕΒΖ στην Ελλάδα και στο τρίτο, τα real estate assets που κατέχει η εταιρεία, ώστε η επιχείρηση να πουληθεί ως τμήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v