Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛ.ΠΕ.: Δεσμευτικές προσφορές 3 Απριλίου θέλει το ΤΑΙΠΕΔ

«Κλείδωσε» από το ΤΑΙΠΕΔ η ημερομηνία της υποβολής των οικονομικών προτάσεων. Τα σενάρια για το τίμημα. Απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις 28, 29 και 30 Μαρτίου.

ΕΛ.ΠΕ.: Δεσμευτικές προσφορές 3 Απριλίου θέλει το ΤΑΙΠΕΔ

Μία από τις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της. Ο λόγος για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων και για την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών εξαγοράς του 50,1% των μετοχών. Στις 3 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα είναι έτοιμο για τη διαγωνιστική διαδικασία και την υποδοχή των οικονομικών προτάσεων των δύο κοινοπρακτικών σχημάτων που διεκδικούν τον έλεγχο του εγχώριου ενεργειακού ομίλου των 9,7 δισ. ευρώ και των EBITDA ύψους 730 εκατ. ευρώ.

Δεν αποκλείεται μετά την 3η Απριλίου να οριστεί νέα ημερομηνία για βελτιωτικές προσφορές, οπότε και τότε θα γίνει γνωστό από το ΤΑΙΠΕΔ αν οι προτάσεις ανταποκρίνονται στην αποτίμηση, προκειμένου να κατακυρωθεί το αποτέλεσμα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο διαγωνισμός θα αποβεί άγονος.

Ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ ξεκίνησε πριν από περίπου 11 μήνες, όταν το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αφού πρώτα το ελληνικό δημόσιο και ο έτερος μέτοχος, η Paneuropean Oil, συμφώνησαν να πουλήσουν από κοινού μετοχές για να ανέλθει το ποσοστό στο 50,1%. Το δημόσιο διαθέτει το 20% από το 35,48% που έχει σήμερα στα ΕΛ.ΠΕ και η εταιρεία του ομίλου Λάτση το 30,1% από το 45,47%.

Οι δύο διεκδικητές είναι τα κοινοπρακτικά σχήματα Glencore - Carlyle και Vitol - Sonatrach.

To μεγάλο ερώτημα της αγοράς, σύμφωνα με παράγοντες, είναι πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πάνω από το 1 δισ. ευρώ θα κινηθούν οι προτάσεις τους. Άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις θέσεις στελεχών από τα ΕΛ.ΠΕ υποστηρίζουν ότι οι προσφορές θα πρέπει να κινηθούν τουλάχιστον στα επίπεδα του 1,8 δισ. ευρώ. Την εκτίμηση αυτή κάνουν με δεδομένη την παγιωμένη κερδοφορία της τελευταίας τετραετίας στα μέσα επίπεδα των 760 εκατ. ευρώ (EBITDA), έναντι 350 εκατ. ευρώ της περιόδου 2011-2013, τα απανωτά ρεκόρ παραγωγικών επιδόσεων, τη σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού στο 1,5 δισ. ευρώ από το ύψος των περίπου 2,5 με 2,8 δισ. ευρώ που κινούνταν τα προηγούμενα χρόνια και την άνοδο της μετοχής σε επίπεδα άνω των 8,3 ευρώ από τα περίπου 3,5 ευρώ που ήταν το 2015, καθώς και με βάση το premium που προτείνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Υπάρχουν όμως και κάποιες ανεπίσημες και ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις για προτάσεις που θα κινηθούν στα επίπεδα των 1,2 με 1,4 δισ. ευρώ. Πληροφορίες που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν σε αυτή τη φάση.

Πάντως, ένα από τα εμπόδια που μπορούσε να κρατήσει το τίμημα χαμηλά, σύμφωνα με πηγές, ήταν και η υπόθεση του ελέγχου των δικαιωμάτων ερευνών και υδρογονανθράκων. Στη θυγατρική που συστήνεται, το ελληνικό δημόσιο θα έχει το πλειοψηφικό μερίδιο 51%, αναλαμβάνοντας μάλιστα για λογαριασμό του νέου ιδιοκτήτη, όταν δεν το επιθυμεί, το μερίδιο των επενδύσεων που του αναλογούν σε κάποια παραχώρηση.

Τα δύο επενδυτικά σχήματα φέρονται περισσότερο να βλέπουν τα ΕΛ.ΠΕ ως ευκαιρία ενίσχυσης της θέσης τους στη διαμετακόμιση ποσοτήτων πετρελαιοειδών, στο πλαίσιο των κύριων δραστηριοτήτων τους, που είναι το trading.

Στην αποκρατικοποίηση του ομίλου, πάντως, αντιδρούν οι εργαζόμενοι. Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων των Ελληνικών Πετρελαίων έχει προκηρύξει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες για τις 28, 29 και 30 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v