Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσές αποδόσεις στη στέγαση φοιτητών «βλέπουν» Hines-Henderson Park

Τα οργανωμένα συγκροτήματα για στέγαση φοιτητών βρίσκονται στο στόχαστρο του επενδυτικού σχήματος, παράλληλα με τον τομέα του τουρισμού. Επενδύουν και οι ΑΕΕΑΠ στους φοιτητές.

Χρυσές αποδόσεις στη στέγαση φοιτητών «βλέπουν» Hines-Henderson Park

Ο τομέας της φοιτητικής στέγης βρίσκεται στο στόχαστρο του επενδυτικού σχήματος των Hines και Henderson Park, οι οποίες απέκτησαν πέρυσι το ακίνητο στη Λ. Συγγρού που στεγάζει το ξενοδοχείο «Grand Hyatt», ενώ συζητούν και την απόκτηση άλλων τουριστικών συγκροτημάτων στη χώρα μας.

Η φοιτητική στέγη (student housing) είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας εναλλακτικών επενδύσεων από εταιρείες ακινήτων ανά την Ευρώπη. Ειδικά στην Ελλάδα, έχει αρχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα, με πρώτη την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η οποία απέκτησε και αναπτύσσει συγκροτήματα 48 επιπλωμένων διαμερισμάτων στην Πάτρα και αντίστοιχου συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη.

Ο επικεφαλής της Hines στην Ελλάδα Πωλ Γομόπουλος υποστήριξε προ ημερών στους Δελφούς πως η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων μελετά το ενδεχόμενο να επεκταθεί στον τομέα της φοιτητικής στέγης.

Το σχήμα των Hines και Henderson Park πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες δύο μεγάλες επενδύσεις στην αγορά φοιτητικής στέγης στην Ευρώπη, σε Βρετανία και Ισπανία. Η κοινοπραξία των δύο ισχυρών διεθνών ομίλων απέκτησε τον περασμένο Αύγουστο ακίνητο στη Βαρκελώνη, στο οποίο αναπτύσσεται συγκρότημα 20.000 τετραγωνικών μέτρων δυναμικότητας 750 κλινών για φοιτητές. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε επενδύσει στο Λάνκαστερ της Βρετανίας, για την ανάπτυξη συγκροτήματος φοιτητικής στέγης δυναμικότητας 630 κλινών.

Οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ, που προσπαθούν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές αποδόσεις, έχουν στρέψει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον τους προς τη φοιτητική στέγη. Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ έκανε την πρώτη κίνηση με την απόκτηση του συγκροτήματος στην Πάτρα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε και άλλη μία επένδυση στη Θεσσαλονίκη. Με συνολική επένδυση περί τα 4 εκατ. ευρώ έχει αναβαθμίσει διατηρητέο κτίριο κοντά στα Λαδάδικα, ώστε να το εκμισθώνει σε φοιτητές.

Οι εταιρείες επενδύσεων ακινήτων βλέπουν πως σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και αλλού όπου υπάρχει μεγάλος φοιτητικός πληθυσμός απουσιάζουν τα οργανωμένα συγκροτήματα στέγασης. Μάλιστα, η κατάσταση έχει γίνει πιο δύσκολη για τους φοιτητές που αναζητούν στέγη εξαιτίας της λειτουργίας του Airbnb και αντίστοιχων πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οι αποδόσεις των ακινήτων που αξιοποιούνται για φοιτητική στέγη, όπως είχε υποστηρίξει ο επικεφαλής της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ Αρ. Καρυτινός, βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή ενός κτιρίου γραφείου, κινείται δηλαδή μεταξύ 7,5% - 8,5%.

Η αγορά φοιτητικής στέγης αναπτύσσεται και πανευρωπαϊκά εξαιτίας της συνεχούς αύξησης του αριθμού των φοιτητών, αλλά και της αυξημένης κινητικότητας ανά την Ευρώπη. Στις περισσότερες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, ακόμα και στη Βρετανία που έχει τη μεγαλύτερη αγορά υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης, καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις στη φοιτητική στέγη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Savills.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ολοκληρωμένα συγκροτήματα φοιτητών στη Βρετανία μπορούν να καλύψουν το 27% του συνόλου, ενώ στην Ιταλία (την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά φοιτητών της Ευρώπης) το αντίστοιχο ποσοστό είναι χαμηλότερο 5%. Για παράδειγμα, στη Ρώμη, μια πόλη με 220.500 φοιτητές, υπάρχουν λιγότερες από 6.500 κλίνες σε οργανωμένα συγκροτήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v