Στην επενδυτική Δήμητρα 4 εκατ. μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας

Η αγορά του εν λόγω πακέτου μετοχών από την αρχιεπισκοπή, δεν διαφοροποιεί την αρχική συμφωνία που έχει κάνει η Δήμητρα με την Ελληνική Τράπεζα ότι το ποσοστό συμμετοχής της στην τράπεζα μπορεί να ανέλθει μέχρι το 22,1%.

Στην επενδυτική Δήμητρα 4 εκατ. μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας

Η αρχιεπισκοπή Κύπρου, πώλησε στην επενδυτική εταιρεία Δήμητρα περίπου το 2% από το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει η εκκλησία στην Ελληνική Τράπεζα, και το οποίο αντιστοιχεί σε 4 εκ. 100 χιλ. μετοχές.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών επιτεύχθηκε χθες. Η Δήμητρα αγόρασε την κάθε μετοχή προς €0,71.

Η αγορά του εν λόγω πακέτου μετοχών από την αρχιεπισκοπή, δεν διαφοροποιεί την αρχική συμφωνία που έχει κάνει η Δήμητρα με την Ελληνική Τράπεζα ότι το ποσοστό συμμετοχής της στην τράπεζα μπορεί να ανέλθει μέχρι το 22,1%.

Το κατά πόσο η Δήμητρα θα αυξήσει ή όχι τη μετοχική της συμμετοχή στην ΗΒ αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό δικαιωμάτων προτίμησης που δεν θα εξασκηθούν από τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας.

Η αρχιεπισκοπή, πλην των διαφόρων μονών, που ήταν μέχρι τον Μάρτιο του 2013 ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής, κατέχει σήμερα λίγες μέρες πριν από την ολοκλήρωση της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου της Ελληνικής κοντά στο 4%.

Όπως ανέφεραν στη StockWatch άτομα που συμμετείχαν εκ μέρους της αρχιεπισκοπής στις διαδικασίες διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της Δήμητρας, η εκκλησία, έχει ειλημμένη απόφαση να μην συνεχίσει τις επενδυτικές της δραστηριότητες στον τραπεζικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως κατ’ επανάληψη δήλωσε και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, εντάσσεται η απόφαση της αρχιεπισκοπής να πωλήσει περίπου το 50% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου που διατηρεί στην ΗΒ.

Σημειώνεται ότι μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 Μαρτίου, το ποσοστό της αρχιεπισκοπής αναμένεται να μειωθεί στο 2%.

Το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της ΗΒ ανέρχεται σήμερα στα 198, 5 εκ. Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, οι διαδικασίες της οποίας είναι σε εξέλιξη, το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας θα ανέλθει σε 412,8 εκ.

Σημειώνεται ότι η Δήμητρα έχει υπογράψει αμετάκλητη δέσμευση με βάση την οποία έχει δεσμευτεί να εξασκήσει το αναλογικό ποσοστό των δικαιωμάτων προτίμησης της κατά τον πρώτο γύρο προσφοράς σε όλους τους μέτοχους.

Εφόσον θα υπάρξουν αρκετές διαθέσιμες μετοχές που παραμένουν προς διάθεση μετά και την έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης, θα μπορούν να διατεθούν στη Δήμητρα κατά τη διακριτική ευχέρεια της HB, μέχρι συνολικού ποσού €50 εκ.

Πάντως, μέχρι σήμερα οι άλλοι δύο μεγαλομέτοχοι της ΗΒ, το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Third Point και η Wargaming δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους κατά πόσο θα εξασκήσουν ή όχι τα δικαιώματα προτίμησης.

Πηγή: StockWatch 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v