Χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις για την εγχώρια παραγωγή και για τον εισηγμένο Όμιλο Cenergy αναμένεται να εξελιχτεί η διαφαινόμενη επιβολή δασμού ύψους 9,96% από τις ΗΠΑ στους ελληνικούς σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών.
Ειδικότερα, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έλαβε απόφαση ότι υφίσταται ντάμπινγκ τιμών στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από μια σειρά χωρών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και έτσι θα προτείνει στο αμερικανικό Κονγκρέσο (η τελική απόφαση του οποίου αναμένεται στις 5 Απριλίου και προβλέπεται να εγκρίνει τη σχετική πρόταση), την επιβολή δασμών στα συγκεκριμένα προϊόντα των κρατών αυτών για περίοδο πέντε ετών.
Σύμφωνα ωστόσο με αναλυτές της αγοράς, οι όποιες επιπτώσεις της ενδεχόμενης επιβολής δασμών αναμένεται να είναι αμελητέες για την ελληνική παραγωγή και τη Cenergy, κυρίως για τους παρακάτω λόγους:
Πρώτον, με βάση και τους δασμούς που έχουν επιβληθεί στον χάλυβα, η συνολική δασμολογική επιβάρυνση των σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος ανέρχεται σε 35% για την Ελλάδα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό προσεγγίζει το 55% για την Τουρκία και υπερβαίνει το 100% για τις μονάδες της Κίνας και της Ινδίας. Άρα, η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων έναντι των άλλων χωρών που εξάγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα στις ΗΠΑ.
Δεύτερον, η ζήτηση για σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος στις ΗΠΑ υπερβαίνει την προσφορά και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί στο ορατό μέλλον (ανάγκη αγωγών για να μεταφερθεί το προϊόν των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στο Νότο).
Τρίτον, τα αμερικανικά εργοστάσια δεν είναι σε θέση σήμερα να παράξουν τέτοιας ποιότητας σωλήνες, καθώς εκτός από τη μονάδα της Cenergy μόνο μία ή δύο άλλες εταιρείες ανά τον κόσμο (που βρίσκονται και αυτές εκτός ΗΠΑ) μπορούν να ανταποκριθούν.
Και τέταρτον, ακόμη και αν οι αμερικανικές μονάδες μετά από σημαντικές επενδύσεις, καταφέρουν σε βάθος χρόνου να παράξουν τέτοια προϊόντα, το όποιο όφελος για αυτές θα είναι πολύ μικρό, γιατί θα προμηθεύονται σε σαφώς υψηλότερες τιμές την πρώτη ύλη (χάλυβας).
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ούτε η ελληνική παραγωγή θα πληγεί, ούτε η αμερικανική θα ωφεληθεί. Απλά, το κόστος τέτοιων αποφάσεων θα το πληρώσει τελικά ο Αμερικανός καταναλωτής.
Σημειώνεται ότι όπως μετέδωσε χθες το Euro2day.gr, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως έλαβε τελική απόφαση ότι υφίσταται ντάμπινγκ τιμών (σ.σ. πώληση κάτω από τιμές της αγοράς) στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από την Ελλάδα, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία.
Το υπουργείο ανέφερε πως η Ελλάδα πουλούσε το προϊόν κάτω από την εύλογη αξία του κατά 9,96%, ο Καναδάς κατά 12,32%, η Νότια Κορέα κατά 20,39% και η Τουρκία κατά 5,05%.
Αν η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ κρίνει πως η πρακτική αυτή έβλαψε την εγχώρια βιομηχανία, θα επιβληθούν δασμοί για μια αρχική περίοδο πέντε ετών.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2018 το υπουργείο Εμπορίου είχε ανακοινώσει πως εξετάζει κατά πόσον έξι χώρες (Ελλάδα, Καναδά, Κίνα, Ινδία, Κορέα και Τουρκία) ακολουθούν πρακτική ντάμπινγκ ή αθέμιτη επιδότηση στην αγορά σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος.
Η ανακοίνωση της Cenergy
H Cenergy Holdings S.A. (Cenergy Holdings) ανακοινώνει ότι την 21η Φεβρουαρίου 2019 το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (DOC) ανακοίνωσε τις οριστικές του αποφάσεις στο πλαίσιο της έρευνας για επιβολή εξισωτικών δασμών (antidumping duty investigation) στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από τον Καναδά, την Ελλάδα, την Κορέα και την Τουρκία. Παρόμοιες ανακοινώσεις για εισαγωγές σωλήνων από Κίνα και Ινδία είχαν γίνει το Δεκέμβριο 2018.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (DOC) καθόρισε ποσοστό δασμού 9,96% για τη θυγατρική της Cenergy Holdings, Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., η οποία μετέχει υποχρεωτικά στην προαναφερθείσα έρευνα, καθώς και για όλους τους άλλους παραγωγούς και εξαγωγείς σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από την Ελλάδα.
Η Επιτροπή Διεθνών Εμπορικών Συναλλαγών (Επιτροπή) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχει προγραμματίσει να προβεί σε οριστικές αποφάσεις γύρω στις 5 Απριλίου 2019. Εάν η Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από την Ελλάδα συνιστούν απειλή πρόκλησης ουσιώδους ζημίας στην εγχώρια βιομηχανία, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (DOC) θα εκδώσει εντολή επιβολής δασμών με το παραπάνω ποσοστό. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν η Επιτροπή αποφασίσει ότι δεν συντρέχει απειλή πρόκλησης ουσιώδους ζημίας στην εγχώρια αγορά, η έρευνα θα τερματιστεί και δεν θα επιβληθούν δασμοί.
Η Cenergy Holdings θεωρεί ότι δε θα υπάρξει ουσιώδης επίδραση στα ετήσια ενοποιημένα οικονομικά της αποτελέσματα από την παραπάνω τελική απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (DOC), καθώς και στα αποτελέσματα της θυγατρικής της εταιρίας Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε. Επίσης, θεωρεί ότι η θυγατρική της εταιρία θα παραμείνει ανταγωνιστική έναντι των λοιπών εισαγωγέων και τοπικών παραγωγών σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος στις ΗΠΑ, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά των ΗΠΑ (αυξημένος αριθμός νέων έργων αγωγών), της επιβολής δασμών και στους ανταγωνιστές εισαγωγείς και της υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει η Σωληνουργεία Κορίνθου στους Αμερικάνους πελάτες της.
Η Cenergy Holdings θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη.