Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παναγιωτάκης: Πρέπει να ανακάμψουν τα κέρδη για να βγούμε στις αγορές

«Πρέπει να σταματήσει η μείωση των κερδών και η πίεση των αποτελεσμάτων, για να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ στη Βουλή. Το μήνυμά του προς τους υποψήφιους επενδυτές των λιγνιτικών μονάδων.

Παναγιωτάκης: Πρέπει να ανακάμψουν τα κέρδη για να βγούμε στις αγορές

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για τις βασικές οικονομικές και στρατηγικές επιδιώξεις της ΔΕΗ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕΗ επιχείρησε να στείλει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο Μανόλης Παναγιωτάκης, παρόντος και του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου, απάντησε στην κριτική των βουλευτών της αντιπολίτευσης για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας: «Είναι γεγονός ότι τα κέρδη μειώθηκαν και μειώνονται. Οι μέτοχοί μας δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένοι και αυτό πρέπει να σταματήσει», σημείωσε, παραθέτοντας για μία ακόμη φορά την πίεση που δέχονται τα αποτελέσματα της ΔΕH: «Έχουμε μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 50% με 55% και μερίδιο στην προμήθεια 83%. Για να καλύψουμε αυτή τη διαφορά αγοράζουμε ενέργεια και με την Οριακή Τιμή Συστήματος να είναι υψηλότερη. Αυτό δημιουργεί πίεση στα αποτελέσματά μας και πρέπει να σταματήσει, για να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της εταιρείας με τα παραπάνω επανέφερε εμμέσως πλην σαφώς το θέμα της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Δέχτηκε κι ευθέως ερωτήσεις από τους βουλευτές, αλλά δεν απάντησε.

«Δεν ξεπουλάμε»

Κατηγορηματικός ήταν ο Μανόλης Παναγιωτάκης και για τον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

Τόνισε τις απανωτές παρατάσεις, υπογραμμίζοντας το πόσο δύσκολο είναι το project της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων σε τέτοιες δυσμενείς συνθήκες: «Υπήρχαν δυσκολίες… Για αυτό είχα πει ότι ο χρόνος δεν επαρκεί. Θα έπρεπε να πάμε στο τέλος Φεβρουαρίου. Εκεί οδηγούμαστε», δήλωσε και ξεκαθάρισε: «Ίσως ορισμένοι θεωρούν ότι επειδή πιεζόμαστε χρονικά και ότι τα μέτρα της αποεπένδυσης  μας επιβλήθηκαν, προσδοκούν ότι θα πάρουν τις μονάδες πολύ χαμηλά. Δεν θα γίνει αυτό. Αν το τίμημα δεν είναι εύλογο, ας μην πουληθούν. Έχουμε εναλλακτικές προτάσεις και θα βελτιωθούν και οι όροι. Είναι μία στρατηγική απόφαση, σημασία έχει να γίνει και να γίνει σωστά. Και η Κομισιόν είναι ευθυγραμμισμένη», υποστήριξε.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Ενέργειας Κώστας Σκρέκας άσκησε δριμεία κριτική, λέγοντας ότι «η πορεία της ΔΕH έχει πάρει άσχημη τροπή». Θύμισε ότι το 2014 τα EBITDA της ήταν πάνω από 1 δισ. ευρώ  και υποστήριξε ότι το EBITDA του τρίτου τριμήνου του 2018 είναι αρνητικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας στον κ. Σκρέκα έκανε λόγο για σενάρια καταστροφολογίας που δεν επιβεβαιώνονται.

Επίσης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η ΔΕH παρουσίασε συνοπτικά τρεις συμβάσεις που έκανε για την προμήθεια μαζούτ και πετρελαίου, αλλά και για την ανάθεση στα ΕΛΤΑ των ταχυδρομικών της υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v