Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΖ: Προθεσμία δύο εβδομάδων στην Kingsley Capital

Τι συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ και εκπροσώπων του fund. Η προθεσμία για κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς και proof of funds, η συγκρατημένη αισιοδοξία του υπουργείου και οι επιφυλάξεις της Πειραιώς.

ΕΒΖ: Προθεσμία δύο εβδομάδων στην Kingsley Capital

Ύστατες προσπάθειες, προκειμένου να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για την ΕΒΖ και να αποφευχθεί η διάσπαση της εταιρείας, καταβάλλει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους του fund Kingsley Capital, όπου και εξετάστηκε το ενδεχόμενο εισόδου του ως επενδυτή στην εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση που εκ μέρους του fund συμμετείχαν η Tracey Vowel και ο Χρήστος Φαρμάκης, η Kingsley Capital φέρεται διατεθειμένη να προσφέρει 100 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του συνόλου της ΕΒΖ, γεγονός που δημιουργεί «συγκρατημένη αισιοδοξία» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Και αυτό, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, διότι θα πρέπει να κατατεθεί δεσμευτική προσφορά και βεβαίως τα proof of funds. Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, θα δοθεί μια προθεσμία περίπου δύο εβδομάδων στο νέο ενδιαφερόμενο και αν σε αυτό το διάστημα δεν υπάρξει έμπρακτο ενδιαφέρον, τότε θα τεθεί σε ισχύ το σχέδιο β, το οποίο όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr, προβλέπει τη διάσπαση της EBZ σε τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο εξυγίανσης της EBZ θα πρέπει να κατατεθεί στο πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έως τις 31 Ιανουαρίου, καθώς τότε λήγει ο χρόνος προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία με βεβαιότητα, θα ζητηθεί και θα ληφθεί ολιγοήμερη παράταση, ώστε να διαπιστωθεί στην πράξη αν το ενδιαφέρον του fund είναι πραγματικό.

Πάντως, η εμπειρία με τα funds είναι πικρή, καθώς η διοίκηση της εταιρείας και η κυβέρνηση έχασαν πολύτιμο χρόνο (πάνω από έξι μήνες) συνομιλώντας με το Innovation Brain του Λούκας Φέρερ, ο οποίος ποτέ δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά και φυσικά δεν προσκόμισε proof of funds.

Το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την ΕΒΖ από αξιόπιστους επενδυτές κάνει την Τράπεζα Πειραιώς, που αποτελεί μεγαλοπιστωτή της ΕΒΖ, να κρατάει μικρό καλάθι για το αν το ενδιαφέρον της Kingsley πραγματωθεί και καταθέσει 100 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει την ιστορική βιομηχανία. 

Υπενθυμίζουμε ότι αν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες με την Kingsley Capital, τότε το σχέδιο που έχει εκπονήσει η Tράπεζα Πειραιώς για τη δημιουργία των τριών εταιρειών ειδικού σκοπού είναι μονόδρομος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v