Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενα βήμα πριν την... εκκαθάριση η Λάρκο

Ενα... θαύμα φαίνεται πως πρέπει να γίνει για να αναστραφεί η πορεία της εταιρείας. Τα πολυετή λάθη και η συσσώρευση ζημιών. Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει διαδικασίες εκκαθάρισης εν λειτουργία ή νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης.

Ενα βήμα πριν την... εκκαθάριση η Λάρκο

Μόνο ένα θαύμα… μπορεί να γλιτώσει τη ΛΑΡΚΟ από το λουκέτο, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία στέλνει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, ύψους 135,8 εκατ. ευρώ.

Το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει εντός δύο μηνών να απαντήσει, προσκομίζοντας στοιχεία για την είσπραξη των προαναφερόμενων ποσών από τη βιομηχανία παραγωγής νικελίου, η οποία από το 2012 παράγει ακατάπαυστα μόνο ζημίες κι ας συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου. Διαφορετικά η χώρα θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ε.Ε., με την Κομισιόν να ζητά την επιβολή κατ’ αποκοπή χρηματικού προστίμου και άλλων οικονομικών κυρώσεων.

Η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ ήλθε ξανά στο προσκήνιο, πάλι με άσχημο τρόπο, όταν η ΔΕΗ τον περασμένο Νοέμβριο εκκίνησε τις διαδικασίες άρσης εκπροσώπησης της επιχείρησης στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί ρεύματος ξεπερνούν τα 285 εκατ. ευρώ και μάλιστα χωρίς να καταφέρει να εξυπηρετήσει αυτό το χρέος που διακανόνισε με τη ΔΕH πριν από ενάμιση χρόνο.

Αν και οι δύο εταιρίες βρίσκονται σε φάση σύναψης νέας σύμβασης προμήθειας, εντούτοις, σύμφωνα με πηγές του Euro2day.gr, δεν αποκλείεται μετά από έξι μήνες τα προβλήματα καθυστερήσεων να εμφανιστούν ξανά.

Η ΛΑΡΚΟ, η οποία απασχολεί 1.100 εργαζομένους και την περίοδο 2007-2013 αποτέλεσε τη δημόσια επιχείρηση που υποδεχόταν πληθώρα ρουσφετολογικών προσλήψεων και εφάρμοζε μοντέλα μισθοδοσίας τα οποία συνεχίζονταν μέχρι πρότινος, που μοιάζουν με εκείνα των κερδοφόρων ΕΛ.ΠΕ.

Τα σενάρια

Με το 75% του κόστους λειτουργίας της να εξαρτάται από τις χρηματιστηριακές τιμές του νικελίου, η βιομηχανία της Λάρυμνας έρχεται πια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του λουκέτου. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν στο Euro2day.gr πως αν η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει τις σε βάρος της κυρώσεις και την ξαφνική απώλεια 1.100 θέσεων εργασίας, δύο λύσεις έχει: είτε θα πρέπει να εκκινήσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης εν λειτουργία -όπως στην περίπτωση των ναυπηγείων- είτε να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή της. Η δεύτερη, όμως, εναλλακτική δεν φαίνεται να συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον. Και όποιοι «λευκοί ιππότες» εμφανίζονταν, ζητούσαν τη ΛΑΡΚΟ με τίμημα μόλις 1 ευρώ…

Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Euro2day.gr άφηναν τις όποιες εξελίξεις μετά την πάροδο της δίμηνης διορίας, υπαινισσόμενες ακόμη και τα δύο προαναφερόμενα σενάρια.

Η βιομηχανία, σύμφωνα με στοιχεία που γίνονται γνωστά μόνο κατόπιν φειδωλών πληροφοριών αφού έχει να δημοσιεύσει οικονομικούς ισολογισμούς από το 2015, έχει σήμερα κόστος παραγωγής νικελίου γύρω στις 12.500 με 13.000 δολάρια τον τόνο, όταν η χρηματιστηριακή τιμή του νικελίου είναι στις 11.600 δολάρια τον τόνο.

Ο τελευταίος ισολογισμός της, του 2015, έδειξε ζημίες 79,4 εκατ. ευρώ έναντι 39,7 εκατ. το 2014. Ιδιαίτερη αξία και βαρύτητα έχουν οι παρατηρήσεις που γίνονται στον ισολογισμό του 2015 για τη ΛΑΡΚΟ, με τους ορκωτούς λογιστές να τονίζουν μεταξύ άλλων ότι τα ίδια κεφάλαιά της είναι σημαντικά μικρότερα του μετοχικού της κεφαλαίου (12,5 εκατ. ευρώ) και συντρέχουν οι λόγοι για τη λύση της εταιρίας. Αν δεν είχε γίνει, δε, η αποτίμηση των μεταλλείων στην εύλογη αξία, τότε τα ίδια κεφάλαια θα συνέχιζαν να είναι αρνητικά για μία ακόμη χρήση. Επίσης το κεφάλαιο κίνησης είναι αρνητικό κατά 221,8 εκατ. ευρώ.

Η χαμένη ευκαιρία

Στη ΛΑΡΚΟ μέτοχοι είναι το ελληνικό δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) με 55,2%, η ΔEH με 11,4% και με 33,4% η Εθνική Τράπεζα. Το 2012 η βιομηχανία πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ και το 2013 η Ευρ. Επιτροπή εκκίνησε επίσημα έρευνα για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων προς τη βιομηχανία.

Το 2014, η τότε κυβέρνηση αποφάσισε και γνωστοποίησε στην Κομισιόν την απόφασή της να πουλήσει τη βιομηχανία και την περιουσία της, σπάζοντάς την σε δύο κομμάτια, επιδιώκοντας να αποτρέψει την έκδοση σε βάρος της Ελλάδας καταδικαστικής απόφασης.

Ο πρώτος διαγωνισμός θα αφορούσε την πώληση του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη. Ο δεύτερος διαγωνισμός την πώληση του 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε. Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει κατά της πρωτόδικης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επιδίωξε την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ μέσα από επιχειρησιακά σχέδια και τη διατήρησή της υπό το δημόσιο. Αυτά ποτέ δεν έγιναν γνωστά και όπως φάνηκε εκ των υστέρων, δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Η τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Νοεμβρίου του 2017 τερμάτισε ουσιαστικά οποιαδήποτε κυβερνητική προσπάθεια, αφήνοντας τη ΛΑΡΚΟ να βουλιάζει στα χρέη της…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v