Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρέσκο χρήμα και αναδιάρθρωση δανεισμού ψάχνει ο «ΘΕΣγάλα»

Σε διπλές διαπραγματεύσεις, για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού, βρίσκεται ο συνεταιρισμός. Δεν «άντεξε» τις επιπτώσεις των «υπερεπενδύσεων» και τη μείωση της αγοράς γάλακτος.

Φρέσκο χρήμα και αναδιάρθρωση δανεισμού ψάχνει ο «ΘΕΣγάλα»

Στρατηγικό επενδυτή και ταυτοχρόνως αναδιάρθρωση του τραπεζικού του δανεισμού αναζητεί ο «ΘΕΣγάλα», καθώς οι «υπερεπενδύσεις» των τελευταίων χρόνων και η μείωση της αγοράς γάλακτος ανέτρεψαν τα οικονομικά του δεδομένα, με αποτέλεσμα να καθίσταται επείγουσα η είσοδος νέων κεφαλαίων στον συνεταιρισμό και η επέκταση αποπληρωμής των οφειλών προς τις τράπεζες. 

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αυτή τη στιγμή ο «ΘΕΣγάλα» βρίσκεται σε συζητήσεις με τέσσερις επενδυτές, ένας εκ των οποίων είναι η οικογένεια του Ξενοφώντα Καντώνια της Cosmos Aluminion, ενώ σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του δανεισμού, ο οποίος ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ, οι τράπεζες φέρονται να είναι σύμφωνες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτή τη στιγμή ο συνεταιρισμός χρειάζεται τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ νέων κεφαλαίων, με την προϋπόθεση ότι οι υφιστάμενες τραπεζικές υποχρεώσεις, οι οποίες στο σύνολό τους είναι βραχυπρόθεσμες, θα μετατραπούν σε μεσο-μακροπρόθεσμες.

Αναμενόμενη εξέλιξη;

Γνώστες της αγοράς επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς ο συνεταιρισμός, που έγινε ευρέως γνωστός με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος, πραγματοποίησε στη διάρκεια 2,5 ετών επενδύσεις της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται για υπερεπένδυση σε εγκαταστάσεις και προσωπικό» υπογραμμίζουν, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή ο «ΘΕΣγάλα» αριθμεί τα 60 «καταστήματα» εκ των οποίων 33 στην Αθήνα, 17 στη Λάρισα και 10 στη Θεσσαλονίκη.

Η «υπερεπένδυση» αυτή, αναφέρουν, πραγματοποιήθηκε σε μία δύσκολη περίοδο κατά την οποία η αγορά γάλακτος υποχώρησε κατά περίπου 5%, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, πέραν των ζημιογόνων χρήσεων τα τρία τελευταία έτη, να παρουσιαστεί και σημαντικό έλλειμμα ρευστότητας.

Τα επόμενα βήματα

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι όλες οι πλευρές, και οι συνεταιρισμός και οι τράπεζες και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, αναγνωρίζουν ότι ο ΘΕΣγάλα έχει σημαντικές προοπτικές, αρκεί βεβαίως να μπουν νέα κεφάλαια και να υπάρξει αναδιάρθρωση του δανεισμού του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους υποψήφιους επενδυτές έχει τεθεί ως προϋπόθεση η επέκταση των δραστηριοτήτων του «ΘΕΣγάλα» με την παραγωγή γιαούρτης αλλά και την είσοδό του σε αγορές του εξωτερικού.

Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το ενδεχόμενο πτώχευσης του συνεταιρισμού πρέπει να αποκλείεται, καθώς πλην των τραπεζών, οι οποίες φέρονται σύμφωνες με την αναδιάρθρωση του δανεισμού, οι οφειλές προς λοιπούς πιστωτές είναι «ελεγχόμενες», ενώ στους εργαζόμενους οφείλονται περίπου 100.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v