Με ένα προσεκτικό πλέγμα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε χθες και ολοκληρώθηκε ο πλειστηριασμός του 35,7% της Αττικά Πολυκαταστήματα, ποσοστό που ως γνωστόν είχε παραχωρηθεί ως εξασφάλιση δανείων που οι τράπεζες είχαν χορηγήσει στη Folli Follie.
Οι τρεις ενδιαφερόμενοι εμφανίστηκαν, αλλά μόνον οι βασικοί μέτοχοι των Αττικών Πολυκαταστημάτων και η Εθνική Τράπεζα ως επισπεύδουσα πραγματοποίησαν τελικές προσφορές, καθώς η βρετανική Sportsdirect (αν και κατέβαλε εγγυητική επιστολή) τελικώς δεν κατέθεσε προσφορά.
Στο πλαίσιο αυτό, οι βασικοί μέτοχοι της Αττικά Πολυκαταστήματα (δηλαδή το επιχειρηματικό σχήμα με επικεφαλής τον κ. Κων. Λαμπρόπουλο και συμμετόχους τον κ. Α. Σγουμπόπουλο, τον κ. Κων. Τσουβελακάκη και την Picar) πλειοδότησαν και απέκτησαν τον έλεγχο του πρώτου «πακέτου» μετοχών, δηλαδή του 10,2% έναντι 10,98 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή στην τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού (12,133 εκατ. ευρώ).
Αντιστοίχως, η ΕΤΕ (η οποία συγκέντρωσε με συμφωνία των υπόλοιπων πιστωτριών τραπεζών το σύνολο των ενεχύρων) απέκτησε το 25,5% έναντι 29,546 εκατ. ευρώ.
Η Sportsdirect, αν και κατέβαλε τη σχετική εγγυητική επιστολή των 12 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν, δεν ποντάρισε να αποκτήσει ποσοστό, καθώς φέρεται να αποθαρρύνθηκε από την αίτηση ανακοπής του πλειστηριασμού που κατέθεσαν μικροεπενδυτές της FF (επιχειρώντας να αυξήσουν το τίμημα), η οποία αναμένεται να συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 29 Ιανουαρίου.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί, πάντως, και ορόσημο για τις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζονται όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση των Αττικών Πολυκαταστημάτων. Προφανώς οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε ρευστοποίηση του ποσοστού που απέκτησαν σε δεύτερη φάση και εφόσον απομακρυνθούν οι νομικές ενστάσεις των μικροεπενδυτών, ενώ αντιστοίχως οι μέτοχοι της Αττικά Πολυκαταστήματα, όπως ήδη έχει γράψει το Euro2day.gr, θα προχωρήσουν σε διάθεση μετοχικών ποσοστών, προκειμένου να δημιουργήσουν μια νέα, υγιή και ενδυναμωμένη μετοχική βάση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον της Sportsdirect παραμένει ισχυρό για εξαγορά ποσοστού στην Αττικά Πολυκαταστήματα, ενώ διατηρούνται επαφές και με τρίτους πιθανούς επενδυτές.
Σε ό,τι αφορά τον βρετανικό όμιλο, πρόκειται για μια ήδη μεγάλη πολυεθνική στο λιανεμπόριο αθλητικών εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.
Δραστηριοποιείται με φυσικό δίκτυο αλλά και οnline, σε 20 χώρες, αλλά ταυτόχρονα εισέρχεται σε νέους κλάδους μέσω μπαράζ επενδυτικών κινήσεων. Ήδη τον Αύγουστο του 2018 εξαγόρασε την αλυσίδα βρετανικών πολυκαταστημάτων House of Fraser έναντι 90 εκατ. στερλινών ενώ νωρίτερα είχε αποκτήσει το 29,7% της επίσης βρετανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων Debenham’s.
Στην παρούσα φάση, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε η απεμπλοκή από την τοξικότητα της Folli Follie για όλους τους εμπλεκόμενους. Οι μέτοχοι των Αττικών διατηρούν πια πλειοψηφία 66% περίπου και επαναγόρασαν το ποσοστό της εταιρείας τους σε «ανεκτό» τίμημα, ενώ αντιστοίχως οι τράπεζες είναι οι πρώτοι πιστωτές που κάλυψαν πλήρως την έκθεσή τους στη Folli Follie. Σημειώνεται ότι η συνολική απαίτηση των τραπεζών ανερχόταν σε 43.225.778,73 ευρώ, αλλά μέρος της παραπάνω απαίτησης έχει εξασφαλιστεί συμπληρωματικά με ενέγγυες πιστώσεις (εγγυητικές επιστολές), κατασχέσεις λογαριασμών της εταιρείας, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, με προσημειώσεις ακινήτων και προσωπικές εγγυήσεις της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Υπενθυμίζεται πως κατά δήλωση των νομικών παραστατών της FFG κατά τη συζήτηση του αιτήματος προληπτικών μέτρων προστασίας στο πλαίσιο του 106 Α στις αρχές Νοεμβρίου, η έκθεση των τραπεζών είχε περιοριστεί στα 30,8 εκατ. ευρώ. Με δεδομένη δε την κατάληξη του πλειστηριασμού, θα αρχίσουν να αποδεσμεύονται εγγυήσεις, απελευθερώνοντας κάποιους δεσμευμένους πόρους για τη Folli Follie.