Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Με φυσικό αέριο κι από Τουρκία μετατρέπει την Ελλάδα σε gas hub

Η εισαγόμενη είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που διέθεσε ποσότητες φυσικού αερίου από την αγορά της Τουρκίας. Οι εισαγωγές ξεκίνησαν το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου. Πώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε κόμβο φυσικού αερίου.

Μυτιληναίος: Με φυσικό αέριο κι από Τουρκία μετατρέπει την Ελλάδα σε gas hub

Η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας με τη μεταστροφή του σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμβάλλει στην κίνηση του «Μυτιληναίου» να φέρει ποσότητες φυσικού αερίου από τη γειτονική Τουρκία.

Είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εισάγει το καύσιμο από το σημείο εισόδου των Κήπων του Έβρου και η αρχή έγινε προχθές Σάββατο 8 Δεκεμβρίου. Η εισηγμένη, από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου με ανάγκες 1,3 - 1,4 δισ. κ.μ. (έτερος μεγάλος καταναλωτής είναι η ΔΕΗ), διψά για διάφορες πηγές προμήθειας και έτσι προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία για την αγορά ποσοτήτων από την Τουρκία. Για εμπορικούς λόγους, το όνομα της προμηθεύτριας και ο όγκος των ποσοτήτων δεν ανακοινώνονται.

Παρ' όλα αυτά, το σίγουρο είναι ότι η Μυτιληναίος θα συνεχίσει να είναι εφοδιασμένη από τη συγκεκριμένη εταιρία και αγορά. (Αγωγός Βουλγαρίας - Ελλάδας), όπου το τελευταίο έτος έφερε ποσότητες από την Gazprom, ενώ το τελευταίο καλοκαίρι, τον Ιούλιο, έφερε φορτίο ΥΦΑ από την Qatar Gas.

Και φυσικά η Μυτιληναίος ήταν αυτή η εταιρεία, η οποία μέσω της θυγατρικής της M & M Gas, το 2009, εισήγαγε το πρώτο ιδιωτικό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα.

Με αυτή τη νέα κίνηση αρχίζει ουσιαστικά η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο, ειδικότερα σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου. Μέχρι πρόσφατα, ποσότητες φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μόνο στην κρατική ΔΕΠΑ, ενώ όπως προαναφέρθηκε, ανοίγει ο δρόμος και για εισαγωγή από την αγορά της Τουρκίας.

Επιπλέον, η αγορά φυσικού αερίου αποκτά ρευστότητα καθώς οι παίκτες που φέρουν ποσότητες, εφόσον ασκούν χονδρεμπορική δραστηριότητα, μπορούν να τις επαναπωλήσουν.

Η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, η συνδρομή και η ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας, η κάλυψη των αυξημένων αναγκών -ιδιαίτερα το χειμερινό σεζόν- αλλά και για όσες επιχειρήσεις προμηθεύονται από πολλούς προμηθευτές, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ενεργειακού καλαθιού με ανταγωνιστικές τιμές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v