Folli Follie: Το χρονοδιάγραμμα και τα ντεσού του νέου σχεδίου εξυγίανσης

Πρόβλεψη για  υπογραφή συμφωνητικού με τους ομολογιούχους έως την Παρασκευή. Deadline έως τις 18/12/2019 για τις τελικές αποφάσεις των Γ.Σ. του γκρουπ των ομολογιούχων. Ο διαχωρισμός σε «καλή» και «κακή» εταιρεία και όλες οι αιρέσεις για τη New Co.

Folli Follie: Το χρονοδιάγραμμα και τα ντεσού του νέου σχεδίου εξυγίανσης

Ένα ακόμη σχέδιο διάσωσης, το οποίο οφείλει τουλάχιστον να σχηματοποιηθεί και να οριστικοποιηθεί εντός σφιχτού χρονικού ορίου, επεξεργάζεται η διοίκηση της Folli Follie σε μια αναγκαστικά fast track διαπραγμάτευση με τους πιστωτές-ομολογιούχους της, οι οποίοι εμφανίζονται ως οι μόνοι -υπό προϋποθέσεις- υποστηρικτές της διάσωσης της εταιρίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δύο πλευρές εργάζονται προκειμένου έως την Παρασκευή 7/12 να υπάρξει υπογεγραμμένη συναίνεση από τους συμβαλλόμενους στο σχέδιο εξυγίανσης. Η πίεση για την έστω «κατ’ αρχάς» συμφωνία συνδέεται με το γεγονός πως αυτή θα αποτελέσει τη νομική βάση της σχεδιαζόμενης προσφυγής της Folli Follie κατά της απόφασης δέσμευσης των ακινήτων της (την οποία με δημόσια ανακοίνωσή της έχει προαναγγείλει).

Η απελευθέρωση των ακινήτων, εφόσον αυτή επιτευχθεί, θα ικανοποιήσει ευθέως την απαίτηση των ομολογιούχων για ενέγγυες εξασφαλίσεις. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του Euro2day.gr, εκ μέρους μερίδας των ομολογιούχων της FFG, η δέσμευση των ακινήτων από την ελληνική Δικαιοσύνη κρίθηκε υποστηρικτική στη στόχευσή τους, καθώς «υποχρεώνει» πια την FFG να παραχωρήσει τις απαραίτητες εξασφαλίσεις.

Τo χρονοδιάγραμμα των δύο πλευρών, ωστόσο, περιλαμβάνει και άλλες ανελαστικές ημερομηνίες. Χρειάζεται η απαραίτητη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας από την PwC και η έγκριση αυτών από τη γενική συνέλευση τις 21 Δεκεμβρίου, η σύγκληση μιας ακόμη Γ.Σ. μετόχων που θα κληθεί να εγκρίνει κομβικό θέμα του σχεδίου εξυγίανσης (δηλαδή την έγκριση απόσχισης του κακού τμήματος της εταιρίας), αλλά και τις τελικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ομολογιούχων, προκειμένου να συγκεντρωθεί το 60% των πιστωτών που θα στηρίξουν το τελικό αίτημα εξυγίανσης υπό κάποιο υπο-άρθρο του 106 του πτωχευτικού.

Με δεδομένο ότι η όλη διαχείριση της κρίσης, τα αντανακλαστικά και η βούληση της διοίκησης της FFG κατά το προηγούμενο διάστημα -μεταξύ άλλων- δεν υπήρξαν αντίστοιχα της περίστασης, προκύπτει εύλογη αμφισβήτηση για τη ρεαλιστική εκτέλεση του παραπάνω χρονοδιαγράμματος.

Το σχέδιο

Παρ' όλα αυτά οι δύο πλευρές -ομολογιούχοι και εταιρεία- μέσω των διορισμένων νομικών και οικονομικών συμβούλων τους φέρονται να έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο διαχωρισμού «καλής» και «κακής» Folli Follie (σενάριο που υποστήριζε υπό άλλες συνθήκες η οικογένεια Κουτσολιούτσου και εμφανίστηκε επίσης στο πρωτόλειο σχέδιο εξυγίανσης με την υπογραφή της Deloitte).

Προς στιγμήν είναι υπό διερεύνηση ποιος μηχανισμός θα επιτρέψει αυτή τη διαίρεση, με ποιους όρους θα γίνει για τους μικρομετόχους της σημερινής FFG, ενώ ακόμη ελέγχεται αν στην παρούσα φάση, ο υφιστάμενος βασικός μέτοχος (οικογένεια Κουτσολιούτσου) δέχεται πλήρως αυτή την πιθανότητα. Σημειώνεται δε πως αν και υπάρχει η υπόσχεση παραίτησης του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου έως το τέλους του έτους (που αποτελεί όρο των ομολογιούχων), αυτή δεν είναι νομικά δεσμευτική και σε κάθε περίπτωση, δεν έχει γίνει πράξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το draft που πηγαινοέρχεται ευλόγως ανάμεσα στους διαπραγματευτές, προτείνεται στη νέα εταιρεία (New Co. όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται) η συμμετοχή των μετόχων μειοψηφίας να ανέλθει στο 3%, κάτι που εκτιμάται ότι θα απορριφθεί χωρίς δεύτερη συζήτηση από τους μικρομετόχους αλλά και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η συμβουλευτική αντιπρόταση  κάνει λόγο για 15%, και μένει να φανεί αν θα υπάρξει μια μέση λύση.

Επιπλέον, ελέγχεται αν η πρόταση διαχωρισμού απαιτεί την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της σημερινής FFG σε ποσοστό 95%, το οποίο μοιάζει σχεδόν απίθανο να συγκεντρωθεί.

Στο δια ταύτα δε του σχεδίου εξυγίανσης προκύπτουν νέες αιρέσεις. Οι ομολογιούχοι φέρονται σήμερα διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν με φρέσκο χρήμα τη νέα εταιρία, εάν και εφόσον αυτή σχηματιστεί, με 40 εκατ. ευρώ, και όπως σημειώνεται παραπάνω, εφόσον λάβουν ικανές εξασφαλίσεις (ακίνητα) αλλά και δεδομένες αρνητικές ρήτρες (negative covenants) επί άλλων ζητημάτων και περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Σύμφωνα πάντως με διαρροές που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το ύψος της αναγκαίας ενδιάμεσης χρηματοδότησης τοποθετούνταν ανάμεσα στα 80 με 100 εκατ. ευρώ. Προκύπτει λοιπόν ευλόγως αν η πρόταση εισροής των 40 εκατ. ευρώ είναι επαρκής για τη βιωσιμότητά της, έστω νέας και απαλλαγμένης από άλλα βάρη, εταιρείας.

Επιπλέον μένει να διευκρινιστεί ποιο θα είναι το ενεργητικό της νέας εταιρείας αλλά και ποιο το αντικείμενό της! Το πρωτόλειο σχέδιο της Deloitte έκανε λόγο για πλήρη απόσυρση από τον τομέα κοσμημάτων σε Ευρώπη, ΗΠΑ κ.ά., αφήνοντας μόνο την Ελλάδα, γεγονός που αφήνει πλέον την όποια νέα Folli Follie με βασικό αντικείμενο τις αντιπροσωπείες ενδυμάτων και καλλυντικών, μια δραστηριότητα εκ φύσεως επισφαλή, πολύ περισσότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Οι προμηθευτές της εταιρίας, αν και μέχρι σήμερα πληρωμένοι, παρακολουθούν τις εξελίξεις και αναζητούν την απεμπλοκή αλλά και την καλύτερη δυνατή αντιπροσώπευσή τους.

Με ενδεχόμενη την εταιρική «μεταμόρφωση», θα κληθούν να επανεξετάσουν τις συμβάσεις και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι σημερινές δεσμευτικές ρήτρες θα προστατέψουν και για πόσο το χαρτοφυλάκιο της μελλοντικής New Co.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v