Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαστική νίκη μετόχου για την υπόθεση Alma –Ατέρμων

Δικαίωση μετόχου μειοψηφίας που κατήγγειλε ως ελλιπείς και ψευδείς τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας Alma-Ατέρμων. Από το… πολλά υποσχόμενο deal της πρώην εισηγμένης με την ελβετική Affichage το 2007, στην… αναστολή διαπραγμάτευσης του 2010.

Δικαστική νίκη μετόχου για την υπόθεση Alma –Ατέρμων

Δεύτερη δικαστική νίκη -αυτή τη φορά στο Εφετείο Αθηνών- πέτυχε ο μέτοχος μειοψηφίας Αναστάσιος Σωφρονιάδης, ο οποίος επηρεαζόμενος από τις επίσημες ανακοινώσεις της πρώην εισηγμένης Alma-Ατέρμων του γνωστού επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη είχε αγοράσει κατά τη διετία 2008-2009 το 9,28% των μετοχών της εταιρείας καταβάλλοντας κάτι παραπάνω από 730 χιλιάδες ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο ενάγων κατήγγειλε ότι επένδυσε στην Alma-Ατέρμων, λόγω των θετικών προοπτικών που προέκυπταν από τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας, μετά την επιχειρηματική συμφωνία της τελευταίας με τον ελβετικό όμιλο Affichage.

Στη συνέχεια ωστόσο, αντιλήφθηκε πως «οι ανακοινώσεις αυτές που είχαν δοθεί σκόπιμα από την εταιρεία, ήταν ελλιπείς και ψευδείς». Και μέσα στο έτος 2010 είδε τις μετοχές του να σταματούν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο και την αξία τους ουσιαστικά να μηδενίζεται.

Η απόφαση του Εφετείου

Καταδικαστική για το γνωστό επιχειρηματία Φίλλιπο Βρυώνη και στενό συγγενικό του πρόσωπο είναι η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών για την «υπόθεση Alma-Ατέρμων», πρώην εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, η σχετικά απόφαση που ουσιαστικά απορρίπτει την έφεση των δύο εναγομένων, προβλέπει:

• Υποχρέωση του κ. Βρυώνη και του συγγενικού του προσώπου να καταβάλουν στον ενάγοντα (μέτοχο μειοψηφίας της πρώην εισηγμένης εταιρείας) εις ολόκληρον έκαστος, ποσό 853.568,42 ευρώ συν τον νόμιμο τόκο, υπό τον όρο της ταυτόχρονης παράδοσης στους εναγόμενους των μετοχών της Ατέρμων που κατείχε ο ενάγων.

• Απαγγελία σε βάρος των εναγομένων προσωπικής κράτησης ενός έτους, ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης της απόφασης.

• Επιβολή σε βάρος των εναγομένων τμήματος των δικαστικών εξόδων.

Η υπόθεση αφορά την πάλαι ποτέ εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία Alma-Ατέρμων και τη συναλλαγή που είχε γίνει με τον ελβετικό όμιλο Affichage Holdings. Ειδικότερα, το έτος 2007 η Alma-Ατέρμων είχε πουλήσει στους Ελβετούς το 75% της θυγατρικής της Δόμηση Υπαίθριες Διαφημίσεις.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο ενάγων πρωτόδικα, πέραν της πώλησης του 75% των μετοχών είχε ανακοινωθεί επισήμως από την εισηγμένη, μια σειρά πραγμάτων που ήταν ικανά να δημιουργήσουν πολύ θετικό κλίμα για τις (τότε) προοπτικές της εισηγμένης, όπως ότι:

• Θα επιδιωκόταν μεταξύ Alma-Ατέρμων και Affichage, από κοινού επέκταση σε Ανατολική Ευρώπη και Ρωσία.

• Θα καταρτίζονταν αποκλειστικές συμβάσεις συνεργασίας στο χώρο της υπαίθριας διαφήμισης μεταξύ Alma-Ατέρμων και Δόμησης ετήσιου ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ.

• Η Alma-Ατέρμων θα μεταβίβαζε περιουσιακά της στοιχεία στη Δόμηση έναντι 21 εκατ. ευρώ.

• Στην ετήσια έκθεση του έτους 2008, είχαν δημοσιοποιηθεί εκτιμήσεις του Δ.Σ. της εισηγμένης για την ύπαρξη θετικών προοπτικών σε ότι αφορά τη δραστηριοποίηση στον τομέα της υπαίθριας διαφήμισης.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα ωστόσο, το έτος 2010 αποκαλύφθηκε ότι:

α) Δεν υπήρχε καμιά πρόθεση για από κοινού επέκταση των δύο πλευρών στο εξωτερικό.

β) Είχε προσυμφωνηθεί η μεταβίβαση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας του κ. Βρυώνη και της Alma-Ατέρμων, σχετική με τον κλάδο της υπαίθριας διαφήμισης.

γ) Υπήρχε ρήτρα απαγόρευσης της Alma-Ατέρμων και του κ. Βρυώνη εναντίον των Ελβετών, αλλά και απαγόρευση κάθε εν γένει δραστηριοποίησης του κ. Βρυώνη στην αγορά της υπαίθριας διαφήμισης, είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

δ) Δεν υφίστατο περίπτωση μόνιμης στρατηγικής συνεργασίας με την Affichage.

ε) Η διοίκηση της εισηγμένης αν και τα γνώριζε προνομιακά όλα αυτά, δεν είχε προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

στ) Αυτά τα έπραξαν οι εναγόμενοι προς τον σκοπό βλάβης των επενδυτών και προς σκοπό προσπορισμού παράνομου περιουσιακού οφέλους μέσω της πώλησης δικών τους μετοχών δια της τεχνητής διαμόρφωσης της τιμής τους και σε κάθε περίπτωση προς αποτροπή κατάρρευσης της τιμής των μετοχών της εταιρείας, εν γνώσει της ζημίας που θα προξενούνταν στους παραπλανηθέντες επενδυτές.

Σύμφωνα πάντα με τον ενάγοντα, η όλη στάση της διοίκησης είχε δημιουργήσει πλασματική εικόνα για τις προοπτικές της Alma-Ατέρμων, η οποία τον είχε οδηγήσει κατά τη διετία 2008-2009 να αγοράσει το 9,28% της τότε εισηγμένης.

Η πρωτόδικη απόφαση εξετάζοντας την αγωγή στην ουσία της την δέχτηκε κατά ένα μέρος και είχε υποχρεώσει τους εναγόμενους να καταβάλουν εις ολόκληρον έκαστος, το συνολικό ποσό των 833.568,42 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v