Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: «Τυράκι» στους επενδυτές η μοιρασιά στις ζημίες των λιγνιτικών

Εκτακτο διοικητικό συμβούλιο τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου για την πρόταση της εταιρίας προς τους υποψήφιους επενδυτές. Συμμετοχή της 50-50 στις ζημίες με πλαφόν 10% επί του προσφερόμενου τιμήματος. Τα σχέδια για τον ΑΗΣ Αμυνταίου.

ΔΕΗ: «Τυράκι» στους επενδυτές η μοιρασιά στις ζημίες των λιγνιτικών

Πρόταση προς τους υποψήφιους επενδυτές των λιγνιτικών σταθμών της Μεγαλόπολης και της Μελίτης έχει κάνει η διοίκηση της ΔΕΗ, σε μία προσπάθεια να σηκώσει το ύψος των προσφορών, αλλά και να έλθει σε συμβιβασμό με τα αιτήματά τους για τη χορήγηση κινήτρων συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία φέρεται να έχει προτείνει τη συμμετοχή 50%-50% με το νέο ή τους νέους ιδιοκτήτες στις ζημίες των μονάδων για τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας τους. Ωστόσο θέτει πλαφόν στο ύψος των αρνητικών αποτελεσμάτων, το οποίο το ορίζει στο 10% επί του ύψους του προσφερόμενου τιμήματος. Αυτό ακριβώς το ποσοστό ερμηνεύεται από παράγοντες της αγοράς ως προσπάθεια της διοίκησης της εταιρίας να ανεβάσει τον πήχη των προσφορών.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας την ερχόμενη Δευτέρα, με τον πρόεδρ;o της Μανόλη Παναγιωτάκη να συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιοι επενδυτές είχαν προτείνει στη ΔEΗ πενταετή συνδιαχείριση των οικονομικών αποτελεσμάτων, επιχειρηματολογώντας στην πενταετή προστασία των εργαζομένων των μονάδων της εταιρίας.

Πέραν αυτού, η διοίκηση της εταιρίας φέρεται να επιμένει στην ανάγκη νέας παράτασης του διαγωνισμού. Ο κ. Παναγιωτάκης, λένε οι πληροφορίες, είχε θέσει το θέμα και στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο για ενεργειακά θέματα κ. Σέφτσοβιτς. Ο πρόεδρος επιδιώκει περισσότερο χρόνο σε μία προσπάθεια να αποσπάσει έστω μία χειροπιαστή ένδειξη για την έγκριση του ελληνικού αιτήματος καθιέρωσης μηχανισμού αποζημίωσης (ΑΔΙ) και για τις λιγνιτικές μονάδες.

Ο διαγωνισμός για τον ΑΗΣ Αμυνταίου

Η εταιρεία δεν έχει εγκαταλείψει επίσης την υπόθεση της περιβαλλοντικής και ενεργειακής αναβάθμισης του λιγνιτικού σταθμού του Αμυνταίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα νέα σχέδια της διοίκησης είναι η σύσταση κοινοπραξίας με ιδιώτη παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία η δημόσια εταιρία θα έχει μειοψηφική μετοχική συμμετοχή.

Πάντως, κορυφαίο στέλεχος της εταιρίας σημειώνει ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό για το θέμα της αξιοποίησης του ΑΗΣ Αμυνταίου, καλώντας τους τέσσερις επενδυτές (σ.σ. που έχουν καταθέσει προτάσεις) να συμμετάσχουν. Πριν όμως από αυτό θα βγάλει το κείμενο της προκήρυξης σε διαβούλευση, για να υποβάλουν κι εκείνοι τις προτάσεις τους.

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι ο διαγωνισμός αναμένεται περί τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v