Οι έλεγχοι των κινεζικών αρχών για ύποπτη διακίνηση κεφαλαίων οδήγησε στην αποκάλυψη ενός κυκλώματος που μεταπωλούσε ελληνικά ακίνητα σε Κινέζους αγοραστές μέσω συναλλαγών με POS της Εθνικής Τράπεζας.
«Εγκέφαλος» του όλου συστήματος -τουλάχιστον εκ μέρους της ελληνικής πλευράς- εμφανίζεται να είναι ο γνωστός επιχειρηματίας, συνιδρυτής, αντιπρόεδρος και μέτοχος της Jumbo, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου.
Ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε συστήσει προσωπική εταιρία εκμετάλλευσης ακινήτων, σχηματίζοντας ένα υπολογίσιμο χαρτοφυλάκιο διαμερισμάτων και κατοικιών, που μεταπωλούσε σε Κινέζους αγοραστές, εκμεταλλευόμενος, αφενός, το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και αφετέρου, το νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση της «χρυσής βίζας» σε αλλοδαπούς.
Ο επιχειρηματίας φέρεται να είχε προμηθευτεί 8 POS της Εθνικής Τράπεζας, μέσω των οποίων δεχόταν την πληρωμή των τιμημάτων για τα ακίνητα που πουλούσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω αυτής της μεθόδου πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, ποσό που ευλόγως κινητοποίησε τις κινεζικές αρχές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο έλεγχος στράφηκε στις ενδείξεις παραβίασης των capital controls που ισχύουν στην Κίνα, στην πιθανότητα παράνομης εξαγωγής συναλλάγματος, αλλά και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ο σχετικός φάκελος που σχηματίστηκε, διαβιβάστηκε μάλιστα στην Ελλάδα και στη διοίκηση της ελληνικής τράπεζας.
Στο μεταξύ και έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση, ο κ. Παπαευαγγέλου απομακρύνεται από τη θέση που κατέχει στο Δ.Σ. της εισηγμένης Jumbο, η οποία συγκάλεσε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, και έκανε αποδεκτή την παραίτησή του και δεν προχώρησε σε αντικατάστασή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί «μη ανεκτές συμπεριφορές» τις παράπλευρες δραστηριότητες του κ. Παπαευαγγέλου. Παραλλήλως επιχειρεί να διαχωρίσει τη θέση της από το πρόσωπο που ελέγχεται, προλαμβάνοντας παρανοήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαευαγγέλου υπήρξε βασικό στέλεχος διοίκησης στην εταιρία από το 1995, ενώ ήλεγχε αμέσως και μέσω της οικογένειάς του, ποσοστό στην εταιρία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάντως, πέραν των ελέγχων των κινεζικών αρχών εξετάζεται επίσης αν οι συναλλαγές που σχετίζονται με τις μεταπωλήσεις ακινήτων της ελληνικής εταιρίας real estate υπήρξαν «διαφανείς» σε σχέση με ό,τι προβλέπει, αφενός, η ελληνική νομοθεσία για τις μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων, τις προμήθειες και τις υπεραξίες που προκύπτουν για τον πωλητή και αφετέρου, σε σχέση με το πλαίσιο χορήγησης της «χρυσής βίζας» (με όριο τις 250.000 ευρώ).
Σε κάθε περίπτωση, η προσωπική εταιρία εκμετάλλευσης ακινήτων του επιχειρηματία είχε το τελευταίο διάστημα αγοράσει σειρά ακινήτων, κάποια εκ των οποίων εμβληματικά και πολυτελή, καθώς και κάποια μέσω πλειστηριασμών ακινήτων που διενήργησαν ελληνικές τράπεζες. Κατά την άποψη δε στελεχών της αγοράς, οι συναλλαγές πώλησης ακινήτων (με δεδομένο το οικονομικό όριο της χρυσής βίζα) προσέφεραν τουλάχιστον κάποιο κερδοσκοπικό κίνητρο για την εταιρία του κ. Παπαευαγγέλου.
Μετά τις παραπάνω εξελίξεις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δυο στελέχη της Εθνικής Τράπεζας απομακρύνονται από τη θέση τους. Την ίδια στιγμή με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο η Jumbo έσπευσε να διαψεύσει κάθε σενάριο συμμετοχής στην υπόθεση που εμπλέκεται ο (ήδη παραιτηθείς) αντιπρόεδρος της.