Στην πώληση του μη εξυπηρετούμενου δανείου, ύψους 35 εκατ. ευρώ, της εταιρείας «Μαρίνες Ρόδου», που διαχειρίζεται τη νέα μαρίνα Ρόδου, προχωρά η Eurobank και ήδη γίνονται οι επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, η διαδικασία πώλησης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Η νέα μαρίνα Ρόδου έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία «Ιόνιος ΑΕ» και μέτοχός της είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία «Πτερέλαος ΑΕ».
Πηγές της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι η πώληση του δανείου έχει ενεργοποιηθεί από το καλοκαίρι και υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι ίδιες πηγές προαναγγέλλουν μάλιστα κι άλλα πωλητήρια για υποθέσεις «που χρονίζουν με δικαστικές διενέξεις».
Επιθετική πολιτική
Η νέα αυστηρή στρατηγική που ακολουθεί η τράπεζα αναμένεται να ενταθεί εντός του 2019, κυρίως προς τους επιχειρηματίες που δεν δείχνουν διάθεση συνεννόησης. Το επόμενο χτύπημα θα αφορά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον μη εξυπηρετούμενο δανεισμό μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, ο ιδιοκτήτης της οποίας μπλοκάρει τις κινήσεις των τραπεζών -χρωστά σε περισσότερες από μία τράπεζες-, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη. Στο μεταξύ, η Eurobank, στο πλαίσιο της νέας προσέγγισης, τρέχει ήδη την πώληση του δανείου, ύψους 65 εκατ. ευρώ, της εταιρείας εμπορίας αυτοκινήτων Σαρακάκης και της Χαλυβουργίας Ελλάδος, ενώ ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση της απαιτήσεις της εταιρείας «Ολύμπιον Θεραπευτήριο».
Οι άλλες τράπεζες
Πιο συγκρατημένες εμφανίζονται προς το παρόν οι υπόλοιπες τράπεζες, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου να υιοθετήσουν, κατά περίπτωση, ανάλογη πολιτική όσον αφορά την άμεση και ενεργή αντιμετώπιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη του νομίσματος καθώς σε αρκετές υποθέσεις κοινοπρακτικών επιχειρηματικών δανείων έχει διαφανεί ότι οι τράπεζες δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα ο χρόνος να περνά χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα σε συστημικό επίπεδο.
Παρά τα όποια προβλήματα και τις διαφορετικές ταχύτητες, οι τράπεζες αναμένεται να εντείνουν, εντός του 2019, τις πολιτικές μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως στο κομμάτι των μεγάλων επιχειρηματικών, διαφορετικά οι διοικήσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις εποπτικές αρχές, όχι μόνο ως προς την κεφαλαιακή θέση αλλά και στο μέτωπο της αξιολόγησης του έργου τους.