Σε πολυτελές θέρετρο για (πολύ) εύπορους πελάτες -μικρογραφία της γαλλικής Ριβιέρας- πρόκειται να μεταμορφωθεί το παραλιακό μέτωπο της βόρειας Κέρκυρας, που απέχει μόλις μια ανάσα από τις ακτές της Αλβανίας.
Η επένδυση της NCH Capital Inc. ύψους 130 εκατ. ευρώ στην περιοχή Ερημίτης της Κασσιόπης χρειάστηκε τριψήφιο αριθμό εγκρίσεων, δικαιώθηκε δικαστικά σε όλες (11) τις προσφυγές που κατέθεσαν εναντίον της ομάδες πολιτών, ο Δήμος Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και βρίσκεται εν αναμονή έκδοσης των οικοδομικών αδειών, προσδοκώντας να ξεκινήσουν τα έργα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το θέρετρο τον Απρίλιο του 2021, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της επένδυσης το 2025.
Οι εικόνες σωρών σκουπιδιών, ωστόσο, που συναντά κανείς σε όλο το μήκος της διαδρομής από την πόλη της Κέρκυρας μέχρι την Κασσιόπη υπενθυμίζουν πως ο δρόμος προς τις επενδύσεις δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και πως τα αιτήματα για νέες τουριστικές επενδύσεις συγκρούονται μετωπικά με το αυτονόητο: πως η ύπαρξη βασικών υποδομών (όπως των ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων) θα έπρεπε να αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση νέων επενδύσεων.
Αντιμέτωπη με τις αντιφάσεις της ελληνικής πραγματικότητας σε έναν από τους πιο δυναμικά ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς της χώρας όπως η Κέρκυρα ήρθε και η NCH Capital. Ένα επενδυτικό σχήμα που πραγματοποιεί την παρθενική του εμφάνιση στην ελληνική αγορά. Ένα, εν πολλοίς, άγνωστο επενδυτικό σχήμα στην Ελλάδα, το οποίο, όμως, εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 3 δισ. δολαρίων και έχει παρουσία σε ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, Λατινική Αμερική, Ρωσία, Ουκρανία, Ελλάδα, Κύπρο, Λετονία, Καζακστάν, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Αλβανία και Μαυροβούνιο.
Στην 35χρονη ιστορία του έχει δημιουργήσει 25 επενδυτικά ταμεία (equity funds), έχει υλοποιήσει περισσότερες από 100 επενδύσεις, ελέγχει 28 εκατ. τ.μ. γης προς αξιοποίηση και διαχειρίζεται ακίνητα συνολικής επιφάνειας 450.000 τ.μ.
Ο ερειπωμένος ανεμόμυλος ο οποίος πρόκειται να αναστηλωθεί και θα είναι επισκέψιμος από το κοινό δεν αντιπροσωπεύει μόνο μια υποχρέωση της NCH Capital, η οποία περιλαμβάνεται στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά όλοι οι περιορισμοί και τα έργα που θα γίνουν. Συμβολίζει με έναν τρόπο μια άλλη, εκτός τουριστικού real estate, δραστηριότητα της NCH Capital, η οποία είναι ο υπ. αριθμόν 1 παραγωγός σιτηρών στον κόσμο (!) μέσω επενδύσεών της στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Γιατί, όμως, η NCH Capital αποφάσισε να μπει στην ελληνική αγορά από τον… «Ερημίτη» στο βορειοδυτικό άκρο του χάρτη της Ελλάδας;
Ο Ανδρέας Σάντης, Δ/νων Σύμβουλος της NCH Capital Inc., υπεύθυνος για τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι ξεκάθαρος: «Δεν είδαμε, απλώς, φως και μπήκαμε… Το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να παραχωρήσει το συγκεκριμένο ακίνητο το 2012. Εκδηλώσαμε ενδιαφέρον τον Απρίλιο του 2012, καταθέσαμε δεσμευτική προσφορά τον Ιανουάριο του 2013 και τον Νοέμβριο του 2013 εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που περιλαμβάνει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η επένδυση και τα έργα που θα γίνουν».
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η επένδυση θα έπρεπε να έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία. Η NCH Capital κέρδισε τις 11 δικαστικές υποθέσεις (προσφυγές), έχοντας στο πλευρό της το Ελληνικό Δημόσιο και απέναντί της ομάδες πολιτών, τον Δήμο Κέρκυρας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
«Έχουμε εξηγήσει σε όλους και με κάθε τρόπο πως θα υλοποιήσουμε ακριβώς ό,τι προβλέπει το ΕΣΧΑΔΑ», λέει ο Α. Σάντης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκαν όλες ανεξαιρέτως οι προσφυγές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της NCH Capital είναι να δημιουργήσει καινοτόμο, πολυτελή, οικολογικό προορισμό, ο οποίος θα συνδυάζει τον εκλεπτυσμένο τρόπο ζωής και την απαράμιλλη αρχιτεκτονική με τον ύψιστο σεβασμό στο φυσικό κάλλος του τοπίου.
Η επένδυση
Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει πως στα 490 στρέμματα του ακινήτου, το κατασκευαστικό μέρος θα καλύψει το 7% της συνολικής επιφάνειάς του. Στο υπόλοιπο 93% θα αναδειχθούν το δάσος και τα τρία μονοπάτια που υπάρχουν σε αυτό, ενώ θα δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες.
Το καταστατικό μέρος της επένδυσης περιλαμβάνει τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου 5+ αστέρων, δυναμικότητας 90 δωματίων και 76 σουιτών ενός, δύο και τριών δωματίων, 40 πολυτελείς κατοικίες και μαρίνα 60 θέσεων. Το θέρετρο θα διαθέτει βιολογικό καθαρισμό, μονάδα αφαλάτωσης, ενώ θα είναι ενεργειακά αυτόνομο.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της NCH Capital, οι οικοδομικές άδειες αναμένεται να εκδοθούν μέχρι το τέλος του έτους. Εφόσον αυτό συμβεί, τα έργα της πρώτης φάσης υλοποίησης της επένδυσης αναμένεται να
ξεκινήσουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, με προοπτική να λειτουργήσει το συγκρότημα τον Απρίλιο του 2021. Τα έργα της πρώτης φάσης περιλαμβάνουν την κατασκευή του ξενοδοχείου (δωμάτια και σουίτες), της μαρίνας και των υποδομών.
Οι βίλες αποτελούν το «φιλέτο» της επένδυσης, καθώς πρόκειται να πουληθούν σε εύπορους πελάτες. Κάθε μία από αυτές θα καλύπτει επιφάνεια 250 τ.μ. σε οικόπεδο 1.000 τ.μ. και η τιμή πώλησής τους θα είναι επταψήφια.
Η κατασκευή τους περιλαμβάνεται στη δεύτερη βάση της επένδυσης και τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2020, με προοπτική να ολοκληρωθούν σταδιακά μέχρι το 2025, ανάλογα και με τη ζήτηση.
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των εγκαταστάσεων έγινε από το γνωστό γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη, με έμφαση στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ενσωματώνουν τις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Στη φάση κατασκευής των έργων αναμένεται να απασχοληθούν 1.000 εργαζόμενοι, ενώ κατά τη λειτουργία του συγκροτήματος το μόνιμο προσωπικό θα φθάνει τα 500 άτομα (το θέρετρο θα λειτουργεί όλο τον χρόνο).
Η NCH Capital βρίσκεται στο στάδιο επιλογής κορυφαίου διεθνούς ομίλου που εξειδικεύεται στη διαχείριση υπερπολυτελών συγκροτημάτων. Οι σχετικές συζητήσεις διεξάγονται με τέσσερις διεθνείς ομίλους, τρεις από τους οποίους έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά.
Η τελική επιλογή, πάντως, συνδέεται με ανάλογη επένδυση που υλοποιεί η NCH Capital στο Μαυροβούνιο (Άγιος Στέφανος). Το πιθανότερο σενάριο, η τελική συμφωνία με τον ξενοδοχειακό όμιλο που θα επιλεγεί θα αφορά και τις δύο επενδύσεις σε Κέρκυρα και Μαυροβούνιο, ώστε να προκύπτουν οικονομίες κλίμακας.
Όπως διευκρίνισε στο Euro2day.gr ο Ανδρέας Σάντης, η διαχείριση του θερέτρου θα γίνεται από την ίδια την NCH Capital.
Η επιλογή του project στην Κασσιόπη εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό στόχο της NCH Capital να αναδειχθεί στον κορυφαίο «παίκτη» στην αναδυόμενη τουριστική αγορά των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της δημιουργίας υπερπολυτελών θερέτρων αναδυόμενων Δυτικών Βαλκανίων κατά μήκος της ακτογραμμής που διατρέχει την Κροατία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και φθάνει μέχρι το Ιόνιο.
Πριν καν ξεκινήσουν τα έργα στον «Ερημίτη» της Κασσιόπης, ωστόσο, η NCH Capital φρόντισε, δια του δ/ντος συμβούλου της Α. Σάντη, να προαναγγείλει νέες επενδύσεις, οι οποίες θα αφορούν την εξαγορά υφιστάμενων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.
Η πρώτη κίνηση αυτού του νέου κύκλου θα αφορά την Κέρκυρα, όπου η NCH Capital φέρεται να έχει συμφωνήσει ήδη για την εξαγορά ξενοδοχειακής μονάδας. Με τις σχετικές ανακοινώσεις να τοποθετούνται πιθανότατα στην περίοδο έκδοσης των οικοδομικών αδειών για την επένδυση της Κασσιόπης.
H NCH Capital φροντίζει, πάντως, να υπενθυμίζει πως ήρθε για να μείνει στο νησί των Φαιάκων και μάλιστα με πολυσχιδή παρουσία. Έτσι, φέρεται να εξετάζει τη στήριξη παραδοσιακών προϊόντων του νησιού ενώ ανέλαβε επίσημα χορηγός της ομάδας μπάσκετ Φαίακας της Κέρκυρας, η οποία αγωνίζεται στη Β’ Εθνική. Επέλεξε, μάλιστα, να μην αναφέρεται στις φανέλες των παικτών το λογότυπο της εταιρείας αλλά ένα σύνθημα κοινωνικού περιεχομένου: «Stop bulling».
Υπαινισσόμενη, ίσως, και τις αντιδράσεις που συνάντησε τα προηγούμενα χρόνια…