Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Altec: Τι λένε και τι… δεν λένε οι λογιστικές καταστάσεις

Πώς αποτιμά τις θυγατρικές του ο εισηγμένος όμιλος και τι λέει ο ορκωτός ελεγκτής για τις λογιστικές καταστάσεις που μόλις δημοσιεύτηκαν. Οι μεγάλες υποχρεώσεις και η επικείμενη τακτική Γ.Σ. με θέμα τη διαγραφή της μετοχής από το ΧΑ.

Altec: Τι λένε και τι… δεν λένε οι λογιστικές καταστάσεις

Δεν είναι μόνο καθυστερημένη (αναρτήθηκε μόλις χθες) η δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων της Altec για το 2017, αλλά και ελάχιστα κατατοπιστική για το όποιο μέλλον του ομίλου και τις όποιες προσδοκίες των μετόχων μειοψηφίας του.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σημειωθεί η «βάση για αρνητική γνώμη» του ορκωτού ελεγκτή. Στη συνέχεια, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για τις εξελίξεις στην εταιρεία Unisoft μέσα στο 2018. Γιατί μπορεί μεν η Altec να έχει μειώσει το ποσοστό της στο 33,01% και να μην την ενοποιεί, πλην όμως είχε συμφωνηθεί φέτος η πώλησή της (μέσω της ένταξής της στις διατάξεις του άρθρου 106β) στη SoftOne. Ολοκληρώθηκε τελικά το τυπικό μέρος του deal και αν ναι, μπορεί η εισηγμένη να ελπίζει ότι θα εισπράξει κάτι από αυτό;

Δεν αναφέρεται επίσης τίποτε για τις εξελίξεις στην άλλη σημαντική θυγατρική, την Altec Integration (συμμετοχή 100%). Με βάση τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της 8ης Νοεμβρίου του 2017, η Altec Integration θα προσέφευγε και αυτή στις διατάξεις του άρθρου 106β του Ν. 3358/2007, με στόχο την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Και τέλος, ας έρθουμε στα στοιχεία που αναφέρονται στις λογιστικές καταστάσεις.

Η μητρική εταιρεία έχει αποτιμήσει στα βιβλία της με μηδενικό τόσο τη συμμετοχή της στη Unisoft όσο και στην Altec Integration, με βάση το σκεπτικό ότι έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια και μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις.

Επίσης, το σύνολο της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της μητρικής (και εισηγμένης) Altec αποτιμάται μόλις προς 3,37 εκατ. ευρώ (κατά κύριο λόγο αφορά τη συμμετοχή με 51% στην εταιρεία παραγωγής και υπηρεσιών λογισμικού OTS), όταν το σύνολο των υποχρεώσεών της ήταν στις 31/12/2017 κάτι παραπάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Απέναντι σ’ αυτή τη δυσχερή κατάσταση, αναγράφεται πως «η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε επαφές με τις πιστώτριες τράπεζες και εκτιμά ότι είναι εφικτή η αναδιάρθρωση του δανεισμού του, εφόσον εντός εύλογου χρονικού διαστήματος επιτευχθεί συμφωνία εξυγίανσης και, ως εκ τούτου, κατάρτισε τις οικονομικές καταστάσεις τους υπό το πρίσμα της ομαλής συνέχισης της δραστηριότητάς τους».

Ωστόσο, αποστάσεις κρατά ο ορκωτός ελεγκτής, που επισημαίνει σχετικά: «Ο όμιλος ενοποιήθηκε σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 10 "Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις", υπό το πρίσμα της ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας των θυγατρικών, λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες που γίνονται από τη Διοίκηση του ομίλου για αναδιάρθρωση των δανείων και με βάση τις συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για τελική συμφωνία εξυγίανσης. Δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση και εύλογη διασφάλιση για τους ισχυρισμούς και την επίτευξη τέτοιων σχεδίων και ως εκ τούτου δεν θεωρούμε τη βάση της ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας ως κατάλληλης».

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στα θέματα της επικείμενης (στις 12 Οκτωβρίου) τακτικής γενικής συνέλευσης συμπεριλαμβάνεται και το αίτημα διαγραφής της εταιρείας από το ΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v