Ραγδαίες εξελίξεις που σχετίζονται με το μέλλον του ομίλου Folli Follie αναμένονται τις επόμενες μέρες, καθώς μετά τη βροχή παραιτήσεων συμβούλων και συνηγόρων -συμβεβλημένων με τον όμιλο- προστίθενται και παραιτήσεις των ιδρυτών, βασικών μετόχων και εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης, Δημήτρη και Αικατερίνης Κουτσολιούτσου.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day.gr, κατά τη χθεσινή μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου ζητήθηκαν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρίας κ. Π. Αλεξάκη οι παραιτήσεις του προέδρου κ. Δ. Κουτσολιούτσου και της αντιπροέδρου του ομίλου κ. Αικατερίνης Κουτσολιούτσου από τις αντίστοιχες θέσεις με εκτελεστική αρμοδιότητα.
Επίσης, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, την παραίτησή του είχε υποβάλει από την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μιχάλης Τσιμπρής, μέλος της Επιτροπής Ελέγχου και ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης (ο οποίος τοποθετήθηκε στις παραπάνω θέσεις στις 8 Ιουνίου).
Θρυαλλίδα των εξελίξεων θεωρείται σαφώς το πολυαναμενόμενο πόρισμα της δικανικής έρευνας που διεξήγαγε η Alvarez&Marshal, το οποίο εξ αναβολής παραδόθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου της FFG χθες.
Σύμφωνα με τις πρώτες ασφαλείς πληροφορίες, το πόρισμα πιστοποιεί την «απουσία» 250 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα, που επισήμως δήλωνε ότι διέθετε ο όμιλος στην Ασία και εγγράφονταν στον καταργημένο ισολογισμό 2017 της FFG Sourcing Limited.
Στο 90% απομειώνει η Alvarez & Marshal την κινεζική θυγατρική
Ειδικότερα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Alvarez&Marshal προχώρησε μετά την επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων σε αναγωγές που απομειώνουν το πραγματικό μέγεθος του ομίλου κατά 90%. Μένει ωστόσο να διευκρινιστεί αν η αναγωγή αυτή αφορά μόνον την FFG Sourcing Limited (την κινεζική θυγατρική), ή το σύνολο του ομίλου.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι το 2017, η FFG ως όμιλος δήλωνε πωλήσεις ύψους 1,419,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 68% προέρχονταν από την Ασία. Αναλύοντας τις προϊοντικές κατηγορίες επί του παραπάνω κύκλου εργασιών, ο κλάδος κοσμημάτων συνεισέφερε το 73%. Και πάλι με βάση τη δήλωση της εταιρίας για το 2017, τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 633,8 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 260,6 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 212 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη EBITDA δήλωνε ότι διαμορφώθηκαν στα 294,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 91,7% προέρχονταν από τον κλάδο κοσμημάτων (τη μοναδική δραστηριότητα που διατηρούσε εξάλλου τη εταιρία στην Ασία).
Σημειώνεται ότι στην επίσημη δήλωση αποτελεσμάτων, η FFG εμφάνιζε στα τέλη του 2017 αρνητικές ταμειακές ροές 54 εκατ. ευρώ και διαθέσιμα 460 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 260 εκατ. ευρώ στην Ασία. Η δε FFG Sourcing Limited εμφάνισε πωλήσεις 1,112 εκατ. δολαρίων (ή 900 εκατ. ευρώ περίπου και κέρδη προ φόρων 341 εκατ. δολαρίων.
Η διοίκηση
Όλα τα παραπάνω επιταχύνουν τις εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση της FFG και δρομολογούν τη σύσταση νέας μεταβατικής διοίκησης, που αναμένεται να οδηγήσει την εταιρία κατ’ αρχάς στην αναμέτρηση με τους πιστωτές της αλλά και σε ένα αβέβαιο επιχειρησιακό μέλλον.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που ο όμιλος έχει δημοσιοποιήσει σε συνέχεια των πορισμάτων της δικανικής έρευνας, θα ακολουθήσει το πόρισμα των στοχευμένων ελέγχων επί οικονομικών κονδυλίων του γκρουπ από την EY, διαδικασία που ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο αν προχωράει τουλάχιστον στο πλήρες εύρος το οποίο είχε αρχικώς συμφωνηθεί, δεδομένης της κατάστασης που αποτυπώνει στην Ασία, το πόρισμα της Alvarez&Marshal. Υπενθυμίζεται εξάλλου πως η ΕΥ έθετε ως προϋπόθεση αλλά και βάση για τη διενέργεια των συμφωνημένων το πόρισμα της δικανικής έρευνας.
Σημειώνεται πως όλα τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια των αποχωρήσεων τόσο του διεθνούς οίκου Rothschild από τον ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου του ομίλου, όσο και του δικηγορικού γραφείου Μπερνίτσα και της διεθνούς οικονομικής φίρμας «Allen & Overy». Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη νομική της εκπροσώπηση η Folli Follie έχει στραφεί στην επίσης διεθνή φίρμα Norton Rose Fulbright.