Γιατί η Μυτιληναίος περιμένει εντυπωσιακό αποτέλεσμα το 2019

Την επίτευξη πολύ υψηλότερων οικονομικών μεγεθών διέβλεψε για το 2019 ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Τι είπε στο conference call για τη διεθνή αγορά αλουμινίου και αλουμίνας. Οι ανησυχίες για ΔΕΗ.

Γιατί η Μυτιληναίος περιμένει εντυπωσιακό αποτέλεσμα το 2019

«Γεμάτο» και «πλήρες» σε πωλήσεις αλλά και κερδοφορία θα είναι το 2019 για τη «Μυτιληναίος», ενώ το 2018 θα είναι το τελευταίο έτος του μεγάλου μετασχηματισμού της εταιρίας.

Τις θετικές αυτές προοπτικές έδωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Ευάγγελος Μυτιληναίος στους αναλυτές, ενώ επιπροσθέτως μοιράστηκε μαζί τους, κατά τη διάρκεια του conference call, και τους προβληματισμούς του αναφορικά με το διεθνές περιβάλλον της μεταλλουργίας, αλλά και τις ανησυχίες του για την κατάσταση που βιώνει η ΔΕΗ λόγω του ράλι των ρύπων.

Επιπλέον, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εξήγησε τη σημασία για την ίδια την εταιρία αλλά και την εθνική οικονομία της δρομολογημένης επένδυσης του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT), ενώ στις ερωτήσεις των αναλυτών για το άλλο μεγάλο project του εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας το;yς παρέπεμψε για νεότερα στο επόμενο conference call, δηλαδή όταν θα κλείσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018. Τόνισε δε, αναφορικά με τη χρηματοδότηση του σταθμού παραγωγής των 665 MW, ότι αυτή θα γίνει με ίδια αλλά και τραπεζικά κεφάλαια, κάνοντας μάλιστα γνωστό το ενδιαφέρον της EBRD για συμμετοχή στο έργο.

Το ορόσημο της 23ης Οκτωβρίου για το αλουμίνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών, ο κ. Μυτιληναίος κλήθηκε να εξηγήσει την κατάσταση στη διεθνή αγορά του αλουμινίου και της αλουμίνας. Όπως είπε, οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ στη μεγαλύτερη παραγωγό αλουμινίου, εκτός Κίνας, τη ρωσική Rusal, προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή.

Η εταιρία έχει μερίδιο στο 13% με 14% και οι κυρώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στις 6 Απριλίου είχαν τεράστια επίπτωση στην αγορά. Κατά τον ίδιο, προκλήθηκε έλλειμμα στην παραγωγή αλουμινίου και οι τιμές του συγκεκριμένου προϊόντος όπως και της αλουμίνας ανέβηκαν.

Στις 23 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία στην εταιρία, προκειμένου να αλλάξει τη μετοχική της σύνθεση, αλλιώς θα επιβληθούν νέες κυρώσεις. «Είμαστε λίγες μέρες πριν την εκπνοή αυτής της καταληκτικής ημερομηνίας και κανείς δεν ξέρει πο;y οδηγείται η κατάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες.

Αναφορικά με την αλουμίνα, η αγορά δέχεται πιέσεις από τη δραματικά μειωμένη παραγωγή σε εργοστάσια με μεγάλη δυναμικότητα όπως στη Βραζιλία, την Αυστραλία αλλά και την Τζαμάικα. «Το κλίμα είναι ασφυκτικό», φέρεται να είπε ο κ. Μυτιληναίος, «η τιμή είναι πολύ υψηλή, αν και για μας τους παραγωγούς αυτά είναι καλά νέα», πρόσθεσε.

Τα σύννεφα στη ΔΕΗ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος δεν έκρυψε και τις ανησυχίες του για τις πιέσεις που δέχεται η ΔΕΗ, λόγω των υψηλών τιμών στην αγορά ρύπων CO2. Η εταιρία είχε προβλέψει τις εξελίξεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μυτιληναίος είπε στους αναλυτές: «Εμείς εδώ και καιρό αναλύσαμε την υπόθεση των ρύπων, όταν λίγοι γνώριζαν τις διαστάσεις του προβλήματος, αλλά δυστυχώς δεν μας άκουσαν…».

Απέδωσε το ράλι των τιμών στον μηχανισμό που έχουν ενεργοποιήσει οι Βρυξέλλες και προβλέπει την απόσυρση το 2019 σημαντικού αποθέματος δικαιωμάτων CO2. Αυτό δημιουργεί πίεση στον λιγνίτη και πολύ περισσότερο στην ελληνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπου το ορυκτό καύσιμο έχει μεγάλη συμμετοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που φέρεται να έγιναν γνωστά στους αναλυτές, με τιμή του CO2 στα 25 ευρώ, το κόστος για μία μεγαβατώρα είναι 40 ευρώ. Με την τρέχουσα κατάσταση, για κάθε ένα ευρώ ανόδου της τιμής CO2, το ετήσιο κόστος για τη ΔΕΗ ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μυτιληναίος, όπως αναφέρουν πηγές, ρωτήθηκε από τους αναλυτές και για τις επιπτώσεις στον εν εξελίξει διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Υποστήριξε, κατά τις πληροφορίες, ότι η αγορά δεν βοηθά τη διαδικασία και χαρακτήρισε ατυχή τη συγκυρία της διενέργειας του διαγωνισμού. Ο ίδιος εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την έκβαση, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του για την ανάγκη και τη σημασία να είναι ζωντανή η ΔΕΗ στην αγορά.

Ο κομβικός ρόλος του CCGT

Με αφορμή τις εξελίξεις στην αγορά των ρύπων, ο πρόεδρος της εισηγμένης τόνισε τη σημασία της επένδυσης της κατασκευής του σταθμού παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το φυσικό αέριο. Πηγές θέλουν τον κ. Μυτιληναίο, αφού εξήγησε πως η αγορά φυσικού αερίου δεν επηρεάζεται από τα δικαιώματα CO2, όπως ο λιγνίτης, επισήμανε ότι το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο των επόμενων ετών.

«Το 2050 οι ΑΠΕ θα είναι ο νικητής. Στο μεταβατικό στάδιο από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια, το φυσικό αέριο θα είναι μπροστά», φέρεται να περιέγραψε χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει: «Για αυτό επιμένουμε στην επένδυση». Επιπλέον ευχήθηκε να μην υπάρχουν άλλες καθυστερήσεις στην πορεία του έργου καθώς οι μεγαβατώρες που θα παράγονται, θα είναι αναγκαίες για τα επόμενα χρόνια. Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου από την ομάδα του EPC είναι από το 2019 έως το 2021, εκτιμώντας ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 θα είναι έτοιμες οι μονάδες να λειτουργήσουν.

Τα διεθνή έργα φυσικού αερίου

Ο κ. Μυτιληναίος κλήθηκε να σχολιάσει και τις αλλαγές που θα φέρουν στην αγορά φυσικού αερίου τα έργα της αναβάθμισης της δεξαμενής LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και του σταθμού FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως είπε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επέκταση της Ρεβυθούσας θα βοηθά την έλευση μεγάλων δεξαμενόπλοιων με φορτίο LNG, ενώ τάχθηκε υπέρ του FSRU, αφού η εταιρία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στη χώρα. Υποστήριξε επίσης τη δημιουργία στη χώρα μας ενός hub φυσικού αερίου με τα προαναφερόμενα έργα, αλλά και τον αγωγό TAP που θα έχουν θετικές επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v