Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερταμείο: Από τα ΕΛΤΑ ξεκινούν οι αλλαγές διοικήσεων στις ΔΕΚΟ

Σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση βρίσκονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με βάση και τα αποτελέσματα του 2017 που θα παρουσιαστούν στην αυριανή συνέλευση. Στα 15,5 εκατ. ευρώ οι ζημίες, στα 560 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις.

Υπερταμείο: Από τα ΕΛΤΑ ξεκινούν οι αλλαγές διοικήσεων στις ΔΕΚΟ

Με την αλλαγή διοίκησης στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) κλείνει μία από τις εκκρεμότητες της κυβέρνησης ενόψει της νέας επίσκεψης των εκπροσώπων των θεσμών στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η απόφαση για αντικατάσταση της προέδρου Ευφρ. Σταυράκη και του διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Ζαρολιάγκη στην αυριανή γενική συνέλευση συνοδεύεται από φήμες περί ανάληψης του δύσκολου έργου αναδιάρθρωσης του οργανισμού από στέλεχος που προέρχεται από το εξωτερικό.

Η αξιολόγηση των διοικήσεων των ΕΛΤΑ και ΟΑΣΑ (και των θυγατρικών του ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ) ήταν ένα από τα προπαιτούμενα για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Φαίνεται, πάντως, πως η υπόθεση αλλαγών διοικήσεων στις αστικές συγκοινωνίες πάει προς τα πίσω.

Στην αυριανή γενική συνέλευση αναμένεται να εγκριθούν και τα οικονομικά αποτελέσματα των ΕΛΤΑ για το 2017, η εικόνα των οποίων είναι εξίσου δυσάρεστη με αυτή την τελευταίων ετών. Σε ενοποιημένο επίπεδο, ο όμιλος ΕΛΤΑ παρουσίασε πέρυσι, κατά πληροφορίες, κύκλο εργασιών κοντά στα 341 εκατ. ευρώ από περίπου 343 εκατ. το 2016. Ο όμιλος ΕΛΤΑ είχε πέρυσι ζημίες κοντά στα 15,5 εκατ. ευρώ από περίπου 14 εκατ. ευρώ το 2016, με τις συνολικές υποχρεώσεις να προσεγγίζουν τα 560 εκατ. ευρώ.

Η απερχόμενη διοίκηση έχει επισημάνει πολλές φορές την εκκρεμότητα από την οφειλή του δημοσίου για τη λεγόμενη «καθολική υπηρεσία» (την υποχρέωση των ΕΛΤΑ να μεταφέρουν γράμματα και δέματα σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας), η οποία ανερχόταν στις 31 Δεκεμβρίου 2017 σε 253 εκατ. ευρώ. Στο τελευταίο οκτάμηνο, το δημόσιο πλήρωσε στα ΕΛΤΑ περί τα 45 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας.

Τα προβλήματα ρευστότητας, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην καθολική υπηρεσία και άλλες οφειλές (π.χ. το δημόσιο χρωστάει στα ΕΛΤΑ γύρω στα 10 εκατ. ευρώ για τη διανομή των φακέλων του ΕΦΚΑ!) είχαν σειρά αλυσιδωτών αρνητικών επιπτώσεων στην εταιρεία. Αποκορύφωμα ήταν η πρόσφατη υπόθεση με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές στη ΔEH των χρημάτων που είχαν λάβει τα ΕΛΤΑ από λογαριασμούς που εξοφλούνταν στο δίκτυό τους. 

Η συγκεκριμένη υπόθεση, όπως είχαν υποστηρίξει και οι συνδικαλιστές του οργανισμού, είχε εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις με τους πελάτες και οδήγησε σε μείωση εσόδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v