Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Τα αποτελέσματα εξαμήνου κατά IAS

Υποχώρηση 58,6% παρουσίασαν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων της Alpha Bank στο α΄ εξάμηνο 2002 με βάση τα IAS, τα οποία ανήλθαν στα 56 εκατ. ευρώ έναντι 138 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περισινή περίοδο. Σημειώνεται ότι με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα,τα ενοποιημένα EBT της Alpha Bank ανακοινώθηκαν στα 102 εκατ. ευρώ έναντι 205,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2001 (υποχώρηση 50,24%).

Alpha Bank: Τα αποτελέσματα εξαμήνου κατά IAS
Περαιτέρω ”γεύση” των διαφορών που προκύπτουν με τη χρήση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, δίνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου της Alpha Bank, τα οποία και εμφανίζουν δραστική μείωση σε σχέση με τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη χρήση των ελληνικών λογιστικών προτύπων.

Συγκεκριμένα, κάμψη κατά 58,6% παρουσίασαν τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη (EBT) α΄ εξαμήνου 2002 της Alpha Bank σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IAS), όπως επισημαίνει σε σχετική έκθεσή της μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρία.

Αναλυτικότερα τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη (EBT) της Alpha Bank με βάση τα IAS διαμορφώθηκαν στα 56 εκατ. ευρώ έναντι 138 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2001.

Σημειώνεται ότι με βάση τα ελληνικά GAAP τα ενοποιημένα EBT της Alpha Bank για το α’ εξάμηνο του 2002 ανέρχονται στα 102, 2 εκατ. ευρώ έναντι 205,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2001, ήτοι μείωση 50,24%.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο λογιστικών συστημάτων εδράζεται στα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές και ειδικότερα στο ζήτημα των ”Λογιστικών ζημιών αποτίμησης” (unrealised losses/gains).

Με βάση τα IAS ο όμιλος κατέγραψε καθαρές ζημίες από χρηματοοικονομικές συναλλαγές ύψους 21 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τα ελληνικά GAAP το παραπάνω μέγεθος μεταβάλλεται δραστικά σε κέρδος 30 εκατ. ευρώ!!!

Αντίστοιχη διάσταση ποσών παρατηρείται στο μέγεθος των καθαρών κερδών όπου με βάση τα IAS διαμορφώνονται στα 27 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τα ελληνικά GAAP τα καθαρά κέρδη της εταιρίας στο α΄ εξάμηνο ανέρχονται στα 51,1 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v