Την εναλλακτική δυνατότητα να κηρύξει άγονο τον εν εξελίξει διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και να τρέξει νέα διαδικασία, εφόσον χρειαστεί, θα έχει όπως όλα δείχνουν η Εθνική Τράπεζα.
Σύμφωνα με θεσμικούς παράγοντες, δεν υπάρχει πίεση προκειμένου να κλείσει η πώληση άμεσα. Στον αντίποδα, με δεδομένη την πρόοδο στην υλοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσης, είναι αρκετά πιθανόν η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) να συναινέσει στη χορήγηση μικρής παράτασης 9 ως 12 μηνών, για την ολοκλήρωση της πώλησης τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το αν θα απαιτηθεί ή όχι νέος διαγωνισμός θα αποφασισθεί εντός των προσεχών ημερών, καθώς ολοκληρώνεται η παροχή από την Gongbao των πρόσθετων στοιχείων, τα οποία ζήτησαν Εθνική και σύμβουλοι.
Όπως είναι γνωστό, η μοναδική δεσμευτική προσφορά που κατατέθηκε για τη μεγαλύτερη σε μερίδιο αγοράς ασφαλιστική εταιρεία της χώρας ήταν αυτή του κινεζικού ομίλου Gongbao, η οποία προσφέρει 676 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και τη σύμβαση αποκλειστικής διάθεσης ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του δικτύου της τράπεζας (bankassurance).
Το γεγονός ότι -σημαντικό- μέρος του τιμήματος θα χρηματοδοτηθεί από σύναψη δανεισμού δεν αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής, αξεπέραστο πρόβλημα καθώς η Gongbao δεσμεύεται ότι ο δανεισμός θα βαρύνει την ίδια και δεν θα περάσει, ούτε εν μέρει, στην ασφαλιστική.
Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη εμπειρίας της Gongbao στην ασφαλιστική βιομηχανία, η μη ύπαρξη άλλων θυγατρικών του χρηματοοικονομικού τομέα στην ΕΕ και ο αρνητικός απόηχος που έχει δημιουργήσει η υπόθεση της FF Group, δημιουργούν προβληματισμό σε τράπεζα και αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Απριλίου, μόλις μερικές ημέρες, δηλαδή, πριν «σκάσει» η υπόθεση FF Group, η Fosun μεταβίβασε στη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας, Felidate-Companhia de Seguros, που είναι θυγατρική της, το 10% της FF Group.
Άλλωστε από την πρώτη στιγμή το ΔΣ της Εθνικής, με ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες, μεταξύ των οποίων και αυτή της διεθνούς δημόσιας προσφοράς, εξέλιξη που ερμηνεύτηκε από την αγορά ως προδιάθεση να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.