Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FF Group: Διάτρητη η προστασία από πιστωτές!

Εταιρίες του ομίλου Folli Follie, οι πιστωτές που ζήτησαν υπαγωγή στο άρθρο 106α, λένε δικηγορικά γραφεία με γνώση της υπόθεσης. Πώς μπορούν να εξασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους στα ελληνικά δικαστήρια οι ομολογιούχοι.

FF Group: Διάτρητη η προστασία από πιστωτές!

Διάτρητη νομικά είναι, σύμφωνα με δικηγορικά γραφεία, η προσωρινή διαταγή που έλαβε από το Μονομελές Πρωτοδικείο η Folli Follie για την προστασία από τους πιστωτές της. Σύμφωνα με δικηγόρους οι οποίοι έχουν γνώση της αίτησης, το δικαστήριο την έκανε δεκτή επί τη βάσει βεβαίωσης συνδεδεμένης εταιρίας με τη Folli Follie, η οποία διατύπωνε αμφιβολία για τα χρέη της τελευταίας.

Δηλαδή οι πιστωτές που ζήτησαν να τεθεί η Folli Follie σε προπτωχευτική προστασία ήταν εταιρίες του ομίλου Folli Follie, κάτι που επιβεβαιώνουν ανεπίσημα και τραπεζικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να ανακληθεί από τον οποιονδήποτε πιστωτή, είτε αυτός είναι τράπεζα, είτε ομολογιούχος δανειστής, είτε οποιοσδήποτε έχει αξίωση κατά της Folli Follie.

Η παραπάνω εκτίμηση εδράζεται νομολογιακά στο εξής: Είθισται να μην μπορούν να στηριχθούν αιτήσεις εξυγίανσης που προέρχονται από πιστωτές εντός του ίδιου του ομίλου (ενδοομιλικές απαιτήσεις).

Σημειώνεται επίσης ότι το σύνολο της αγοράς αναρωτιέται πώς μια εταιρία έλαβε προσωρινή προστασία από πιστωτές, τη στιγμή που δεν διαθέτει το ελάχιστο «διαβατήριο», δηλαδή οικονομικές καταστάσεις εν ισχύ για τη χρήση του 2017. Στην περίπτωση της FFG, μόλις προ ημερών μάθαμε και με τη «βούλα», πως ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρίας, η VNT Ecovis και ο κ. Γ. Βαρθαλίτης εν προκειμένω, απέσυραν την «έκφραση γνώμης», επικαλούμενοι την έλλειψη στοιχείων από τον ομόλογό τους στην Κίνα.

Εξ αυτού του δεδομένου, νομικοί κύκλοι, εκπρόσωποι ελεγκτικών οίκων, φορείς της αγοράς αλλά και τα δημοσιογραφικά ερωτήματα στρέφονται στο πώς στοιχειοθετήθηκε η ελάχιστη συναίνεση του 20% των πιστωτών της FFG για την κατάθεση του εν λόγω αιτήματος προστασίας. Οι λογιστικές καταστάσεις αποτελούν τη βάση αποτύπωσης μεγέθους, και άρα πιστοποιούν ποιος ή ποιοι πιστωτές εκπροσωπούν το ελάχιστο 20% που συναίνεσε σε μια τέτοια κίνηση. Υπενθυμίζεται δε ότι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εκ μέρους της ΕΥ δεν έχει υπάρξει πόρισμα που να πιστοποιεί κάποια αναμόρφωση ισολογισμού, είτε κάποιου άλλου τύπου εξέλιξη όσον αφορά το οικονομικό μέγεθος της Folli Follie.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μαρκουλάκο, διευθύνοντα σύμβουλο της «I. και Μ. Μαρκουλάκος και Συνεργάτες Δικηγορική εταιρία», οι ομολογιούχοι δανειστές της Folli Follie, οι οποίοι κατέχουν απαιτήσεις ονομαστικής αξίας 420 εκατ. ευρώ, μπορούν να επιδιώξουν την εξασφάλιση των απαιτήσεών τους από τα ελληνικά δικαστήρια, ασχέτως αν τα ομόλογά τους διέπονται από το ελβετικό ή αγγλικό δίκαιο.

«Η δικηγορική μας εταιρία γνωρίζει ελεύθερη κινητή και ακίνητη περιουσία της Folli Follie και λοιπών συνδεδεμένων με αυτήν προσώπων, η οποία μπορεί να προσημειωθεί και δεσμευθεί για λογαριασμό ομολογιούχων που έχουν κατοικία στην Ελλάδα», δηλώνει στο Euro2day.gr ο κ. Μιχάλης Μαρκουλάκος.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v