Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αττικά Πολυκαταστήματα: Μπόνους από τον τουρισμό το α' εξάμηνο

Συγκρατημένη αύξηση ενοποιημένων πωλήσεων αλλά σημαντική ενίσχυση των tax free πωλήσεων στο πρώτο μισό του χρόνου. Ταμείο 60 εκατ. ευρώ διαμορφώνει ο εμπορικός όμιλος, η διοίκηση του οποίου προτείνει να μη διανεμηθεί μέρισμα.

Αττικά Πολυκαταστήματα: Μπόνους από τον τουρισμό το α εξάμηνο

Συγκρατημένη αύξηση πωλήσεων στο α΄εξάμηνο του 2018 εμφανίζει ο όμιλος των Αττικών Πολυκαταστημάτων, κερδίζοντας ωστόσο μερίδιο από το αυξημένο τουριστικό κύμα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, ο οποίος λειτουργεί πέντε πολυκαταστήματα σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και μεμονωμένα καταστήματα, στο πρώτο μισό της χρονιάς η αύξηση πωλήσεων ανέρχεται στο 3,5%, ποσοστό που υπερβαίνει τον μέσο ρυθμό εξέλιξης των πωλήσεων στην εγχώρια λιανική, η οποία από το Πάσχα και μετά κινείται οριακά.

Το εν λόγω ποσοστό αύξησης εν πολλοίς υποστηρίζεται από το έξτρα μπόνους του τουρισμού, καθώς στο συγκεκριμένο διάστημα η αύξηση των tax free πωλήσεων εντός των Αττικών Πολυκαταστημάτων ανέρχεται σε 22% έναντι του περυσινού αντίστοιχου εξαμήνου.

Οι πωλήσεις σε τουρίστες ξένης υπηκοότητας (εκτός Ευρώπης) αποτελούν δε σήμερα το 9% του συνολικού κύκλου εργασιών της Αττικά Πολυκαταστήματα, ενώ η διοίκησή τους εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό δύναται να αγγίξει το 11%, συμπεριλαμβανομένης της επίδοσης του γ’ -και δυνατού τουριστικά- τριμήνου του έτους (Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος).

Όλα τα παραπάνω διαδέχονται μια εξαιρετικά θετική χρήση όπως αυτή του 2017, όπου ο όμιλος πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 7,1% στα 197 εκατ. ευρώ, προ φόρων κερδοφορία στα 12,081 εκατ. ευρώ και μετά φόρων κερδοφορία της τάξης των 8,867 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί και την ιστορικά υψηλότερη επίδοση του ομίλου.

Ο σχεδιασμός της διοίκησης της εταιρίας είναι να προτείνει τη μη διανομή μερίσματος για την παρελθούσα χρήση στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα ταμειακά της αποθέματα στο ποσό των 60 εκατ. ευρώ περίπου.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Αττικά Πολυκαταστήματα ελέγχεται πλειοψηφικά από το σχήμα επιχειρηματιών με επικεφαλής τον κ. Κων. Λαμπρόπουλο, ενώ συμμετοχή που διαμορφώνεται πλέον κάτω του 40% διατηρεί και ο όμιλος Folli Follie. Το συγκεκριμένο μερίδιο ωστόσο έχει παραχωρηθεί ήδη από τα τέλη Ιουνίου ως ενέχυρο στις πιστώτριες τράπεζες της FFG, ως αυξημένη εξασφάλιση, δεδομένης της αμφισβήτησης των οικονομικών μεγεθών της εισηγμένης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v