Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FFG: Η καθυστερημένη αντίδραση Βαρθαλίτη και οι παράλληλοι έλεγχοι

Απορίες για την αποστασιοποίηση του ορκωτού ελεγκτή της FFG, 2,5 μήνες μετά την κρίση αμφισβήτησης των μεγεθών του ομίλου. Η αιχμή για την ασιατική θυγατρική και η συγκυρία υπογραφής σύμβασης ελέγχου με την ΕΥ.

FFG: Η καθυστερημένη αντίδραση Βαρθαλίτη και οι παράλληλοι έλεγχοι

Επισήμως στον «αέρα» βρίσκεται ο ενοποιημένος ισολογισμός χρήσης 2017 του ομίλου Folli Follie, μετά την ανάκληση της γνώμης ελέγχου εκ μέρους του ορκωτού ελεγκτή της εταιρίας κ. Γ. Βαρθαλίτη, ενέργεια που γεννά νέα ερωτήματα για την εξέλιξη της όλης υπόθεσης, αλλά και για τον χρόνο εκδήλωσής της.

Η πρωτοφανής κίνηση έρχεται δυόμισι μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην FFG και αφού προηγουμένως η εταιρία έχει υπαχθεί σε έλεγχο από την EY, την Alvarez & Marshal, έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ ο ίδιος ο κ. Βαρθαλίτης και η εταιρία του Ecovis VNT βρίσκεται υπό έλεγχο και αξιολόγηση από την ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου).

Mε επιστολή ενημέρωσης προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, o κ. Βαρθαλίτης αναφέρεται σε αδυναμία έκφρασης γνώμης για τα οικονομικά δεδομένα της ασιατικής θυγατρικής, της FFG Sourcing Limited, γεγονός που έρχεται μετά από μακρά σιωπή και αρκετές ημέρες μετά και την επίσημη παραδοχή της διοίκησης της FFG, πως δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε στοιχεία της θυγατρικής της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών ελεγκτικών οίκων, ο κ. Βαρθαλίτης επικαλείται το ΔΛΠ πρότυπο 560, στο οποίο προβλέπεται η άρση της γνώμης ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή, εφόσον υπάρξουν μεταγενέστερα γεγονότα που μπορεί να την κλονίσουν.

Σημειώνεται πως η απόσυρση γνώμης δεν απαλλάσσει τις ευθύνες του ορκωτού ελεγκτή, ενώ επιπλέον τον οδηγεί να επιβάλει στη διοίκηση της ελεγχόμενης εταιρίας ή ομίλου να συμμορφωθεί με το πλαίσιο των ελεγκτικών κανόνων. Η διοίκηση της εισηγμένης Folli Follie πάντως δεν είχε επισήμως αντιδράσει ως προς την ισχύ του ισολογισμού της, μέχρι χθες, οπότε και ανακοίνωσε ότι οι ορκωτοί λογιστές ανακάλεσαν την έκθεση ελέγχου και ότι οι αποφάσεις για τις οικονομικές καταστάσεις του 2017 θα ληφθούν βάσει των αποτελεσμάτων των στοχευμένων ελέγχων από Ernst & Young και Alvarez & Marsal.

Δεδομένων ωστόσο όλων όσων έχουν μεσολαβήσει, η συγκεκριμένη προσπάθεια αποστασιοποίησης του κ. Βαρθαλίτη στα μέσα Ιουλίου του 2018 προκαλεί απορίες.

Ενδεχομένως να σχετίζεται με το γεγονός πως η θυγατρική που αναδεικνύεται ως «μαύρο κουτί» για τον όμιλο και τον ορκωτό ελεγκτή, υπέγραψε μόλις πρόσφατα τη σύμβαση στοχευμένου ελέγχου με την EY Κίνας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του euro2day.gr, η σχετική σύμβαση ελέγχου δημοσιοποιήθηκε στις ελληνικές εποπτικές αρχές μόλις χθες, στις 17 Ιουλίου 2018. Υπενθυμίζεται ότι η συμβασιοποίηση των ελέγχων στις θυγατρικές του ομίλου FFG ήταν σε εξέλιξη όπως είχε αναφέρει στις 20/6 ο επικεφαλής της EY Eλλάδας κ. Π. Παπάζογλου, με τις κατά τόπους δομές της ΕΥ να πραγματοποιούν ωστόσο την προπαρασκευή των στοχευμένων ελέγχων.

Tο euro2day.gr επικοινώνησε με την EY προκειμένου να εξακριβώσει αν υπήρξαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της ευρήματα, τα οποία εξώθησαν τον ορκωτό ελεγκτή κ. Βαρθαλίτη στην παραπάνω κίνηση, λαμβάνοντας αρνητική απάντηση.

Τέλος, σύμφωνα επίσης με πληροφορίες του euro2day.gr, η ΕΛΤΕ που διεξάγει ανεξάρτητο έλεγχο για τον κ. Βαρθαλίτη δεν αναμένεται να καταλήξει πριν τις αρχές Αυγούστου, συνυπολογίζοντας και τις νέες διατάξεις που αφορούν τις πιθανές κυρώσεις κατά ορκωτών ελεγκτών.

Σημειώνεται ότι με βάση την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας για τις ΑΕ, προβλέπεται αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων για τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας και τους ορκωτούς ελεγκτές -που κατηγορούνται και αποδεικνύεται ότι παραποίησαν στοιχεία- με χρηματικές ποινές που φτάνουν μέχρι και 100.000 ευρώ για μέλη ΔΣ ή 50.000 ευρώ για ορκωτούς ελεγκτές, όταν έως πρότινος αυτά ανέρχονταν το ανώτατο έως τις 10.000 ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v