Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλου: Αποδίδει ήδη καρπούς το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης

Κατά 40 μονάδες βάσης βελτιώθηκαν τα κεφάλαια της τράπεζας τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με τον CEO. Συνεχίζεται ο εξορθολογισμός του δικτύου. Νέες χορηγήσεις 3 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά. Το μήνυμα του Γ. Χαντζηνικολάου.

Μεγάλου: Αποδίδει ήδη καρπούς το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης

Ορατά είναι ήδη, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, τα αποτελέσματα του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης που τρέχει η Πειραιώς καθώς από τις μέχρι τώρα πωλήσεις θυγατρικών και χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα βασικά εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 40 μονάδες βάσης και ο δείκτης CET1 ανήλθε στο 14,4% από 14% στο τέλος Μαρτίου.

Απευθυνόμενος στους μετόχους, στο πλαίσιο της τακτικής Γενικής Συνέλευσης, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, αφού σημείωσε τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και των συνθηκών της αγοράς, υπογράμμισε ότι η τράπεζα κινήθηκε το 2017 εντός των στόχων περαιτέρω εξυγίανσης του ισολογισμού της, κεφαλαιακής ενδυνάμωσης, ενίσχυσης της ρευστότητας και απεξάρτησης από τον ELA.

Η παραπάνω προσπάθεια επιταχύνθηκε το πρώτο πεντάμηνο του 2018, με τον δείκτη καταθέσεων προς χορηγήσεις να είναι πλέον κάτω από το 100%, δηλώνοντας τη δυνατότητα της τράπεζας να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία.

Ο εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων απέκτησε ταχύτερους ρυθμούς, με αποτέλεσμα σήμερα η τράπεζα να διατηρεί 574 καταστήματα από 620 στο τέλος του περασμένου έτους. Οι βασικοί στόχοι για τη φετινή χρονιά συνίστανται στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, μέσω αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), την ενίσχυση των καταθέσεων και την εξάλειψη της εξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) και, τέλος, στην εδραίωση και ενίσχυση των κερδοφόρων αποτελεσμάτων.

Αναφερόμενος στο μεγάλο θέμα των κόκκινων δανείων, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στην τριετία με την ΕΚΤ υλοποιούνται, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι όλο το τραπεζικό σύστημα θα μειώσει στο τέλος του 2019 τα NPEs, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Σημείωσε πάντως ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να καταλήξει με μονοψήφιο ποσοστό και αριθμό NPEs και ως εκ τούτου, η προσπάθεια θα συνεχιστεί με υποβολή νέων πλάνων έως και το 2022.

Ο κος Μεγάλου αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στους στόχους της «Agenda 2020», σημειώνοντας ότι οι νέες χορηγήσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 3 δισ. ευρώ φέτος, από 2,7 δισ. ευρώ το 2017, και να φτάσουν στο τέλος του 2020 στα 5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρός της Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στην ομιλία του ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία και την τράπεζα συνιστούν «ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα». Η χώρα στέκεται και πάλι στα πόδια της καθώς με τις αποφάσεις του Eurogroup τίθενται οι βάσεις επιστροφής στην κανονικότητα, ενώ την ίδια στιγμή, η περσινή ανασύνθεση του Δ.Σ. της τράπεζας και οι ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί επιτρέπουν την αισιοδοξία για διατήρηση της τράπεζας στην πρώτη θέση σε μερίδιο αγοράς, με ταυτόχρονη ισχυροποίηση του ισολογισμού της.

Εκτίμησε ότι το ΑΕΠ τη φετινή χρονιά θα αυξηθεί «κοντά στο 2%», σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. «Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει το καλύτερο κλίμα για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη Γενική Συνέλευση παρίστανται μέτοχοι που κατέχουν ή εκπροσωπούν το 60,47% των μετοχών της τράπεζας, ενώ παρόντες από την πλευρά του ΤΧΣ, που αποτελεί τον μεγαλομέτοχο της Πειραιώς, είναι ο CEO Martin Czurda καθώς και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ηλίας Ξηρουχάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v