Με μια διάψευση, που εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτήματα και επιβάλλει να τοποθετηθεί άμεσα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απάντησε η FF Group στις αποκαλύψεις του Euro2day.gr για την αμοιβή των 28 εκατ. ευρώ, την οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Dufry, πήραν συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της FF Group, όταν πωλήθηκαν τα ΚΑΕ.
Η εισηγμένη, με επιστολή της στο Euro2day.gr, επιβεβαιώνει ότι η αμοιβή των 28 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε, αναφέροντας, όμως, ότι τα λεφτά πήγαν σε θυγατρική του ομίλου και όχι σε εκπροσώπους ή μετόχους της FF Group. Σημειώνει, μάλιστα, ότι ήταν πλήρως ενήμερη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήδη από το 2014, στην οποία προσκομίστηκαν τα σχετικά παραστατικά.
Πρόκειται για επίσημη απάντηση της εταιρείας στο δημοσίευμα της 25ης Ιουνίου αλλά και για το σχόλιο στη στήλη «Χαμαιλέοντας» της 26ης Ιουνίου, την οποία και δημοσιεύουμε παρακάτω αυτούσια.
Η επιστολή της FFG κάνει λόγο για «απολύτως ψευδή, ανυπόστατα και αναληθή» δημοσιεύματα, παρά το γεγονός ότι επιβεβαιώνει την ύπαρξη μιας αφανούς συμφωνίας. Επιπλέον, δεν απαντά σε σειρά ερωτημάτων, τα οποία οφείλουμε να επαναδιατυπώσουμε και να απευθύνουμε δημοσίως στην εταιρία.
Πέραν των ερωτημάτων, εντύπωση προκαλεί πως το σύνολο της επιστολής επιχειρεί να αποσείσει την ευθύνη των προσώπων (συγκεκριμένων εκπροσώπων), συνδέοντας την όποια συμφωνία και είσπραξη αμοιβής με εταιρία (θυγατρική της FFG), της οποίας όμως βασικοί μέτοχοι, εκτελεστικά διοικητικά μέλη και εντέλει εκπρόσωποι κατά το νόμο εξακολουθούν να είναι, υποθέτουμε, συγκεκριμένα πρόσωπα.
Η επιστολή της FFG
«Προς euro2day.gr
Υπόψη κ.κ. Γιώργου Παπανικολάου και Πέννυς Κούτρα
Κύριοι
Σχετικά με δημοσίευμά σας, σύμφωνα με το οποίο εκπρόσωποι της Εταιρείας μας έλαβαν ως αμοιβή το ποσό των 28 εκατομμυρίων Ευρώ από τον ελβετικό πολυεθνικό όμιλο Dufry, με αφορμή την απόσχιση και πώληση του κλάδου ταξιδιωτικού εμπορίου (ΚΑΕ) προς την τελευταία, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Τα ως άνω δημοσιεύματα είναι απολύτως ψευδή, ανυπόστατα και αναληθή, καθότι το ως άνω ποσό των 28 εκατομμυρίων Ευρώ, για το οποίο γίνεται λόγος, ουδέποτε εισπράχθηκε από εκπροσώπους ή μετόχους της Εταιρείας μας. Αντίθετα καταβλήθηκε σε θυγατρική του ομίλου μας σε εκτέλεση σχετικής συμφωνίας, για την οποία έχει ενημερωθεί πλήρως και αρμοδίως η αρμόδια εποπτική αρχή της Εταιρείας, ήτοι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τα σχετικά παραστατικά που αποδεικνύουν τα ανωτέρω, ομοίως, έχουν προσκομιστεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία και έχει ενημερωθεί πλήρως για την εν λόγω συναλλαγή ήδη από το 2014.
Αναφορικά δε, με τον δήθεν συσχετισμό της ως άνω συναλλαγής με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή του μετόχου και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας μας κ. Δημητρίου Κουτσολιούτσου με την Cordial Worldwide Limited, η οποία συνιστά εταιρεία συμφερόντων του τελευταίου, η Εταιρεία δια της παρούσης και προς πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας διευκρινίζει ότι ουδεμία συσχέτιση υφίσταται μεταξύ των δύο συναλλαγών, καθώς η ως άνω εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή, που έχει ανακοινωθεί πλήρως και όπως προβλέπει η χρηματιστηριακή νομοθεσία προς το επενδυτικό κοινό, συνιστά απλώς συναλλαγή δια της οποίας η συμμετοχή του κ. Δημητρίου Κουτσολιούτσου στην Εταιρεία μετετράπη από άμεση σε έμμεση.
Με την επιφύλαξη παντός εν γένει νομίμου δικαιώματος της Εταιρείας.
Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία».
Τα ερωτήματα
Από τα παραπάνω τεκμαίρεται ότι τελικώς καταβλήθηκε ποσό 28 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ξεχωριστής συμφωνίας μεταξύ των Dufry και FFG.
Α) Η FF Group αποφεύγει να αναφέρει το όνομα της θυγατρικής εταιρείας η οποία εισέπραξε, ως αμοιβή, το ποσό των 28 εκατ. ευρώ από την Dufry, ούτε εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απέκρυψε από το επενδυτικό κοινό ένα τόσο «καλό νέο» για την ίδια και τους μετόχους της.
Β) Αν η αμοιβή ήταν μέρος της συνολικής συναλλαγής, γιατί δεν ανακοινώθηκε; Γιατί ενώ για το 51% η Dufry ανακοίνωσε συνολικό κόστος 200,5 +28 εκατ. ευρώ, η FF Group δεν ανακοίνωσε, αντίστοιχα, ότι εισπράττει 200,5 εκατ. ευρώ και έχει λαμβάνειν άλλα 28 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ξεχωριστής τετραετούς συμφωνίας που υπέγραψε θυγατρική της με την Dufry;
Γ) Γιατί το εν λόγω τίμημα των 28 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε από θυγατρική, ποια ήταν αυτή, και γιατί δεν εισπράχθηκε από τη μητρική FFG, που εξάλλου ήταν η πωλήτρια των ΚΑΕ; Ο κλάδος ταξιδιωτικού εμπορίου (ΚΑΕ) ανήκε στη μητρική Folli Follie. Δεν θα ήταν λογικό την αμοιβή να την εισπράξει η ίδια, για να διασφαλισθεί η συνδρομή της «στην ανάπτυξη της επιχείρησης και στην αποφυγή άμεσου ανταγωνισμού»;
Η Dufry -τόσο στο report εξαμήνου 2013, όσο και στο απολογιστικό report της χρήσης του 2013- αναφέρει ότι «υπέγραψε ξεχωριστή τετραετούς διάρκειας συμφωνία με συγκεκριμένους εκπροσώπους, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της υποστήριξής τους ως προς την ανάπτυξη της δραστηριότητας και αποφεύγοντας τον άμεσο ανταγωνισμό, έναντι αμοιβής 35,2 ελβετικών φράγκων ή 28 εκατ. ευρώ».
Δ) Γιατί η παραπάνω συμφωνία αλλά και η συναλλαγή που ακολούθησε δεν ήταν σε γνώση μελών του διοικητικού συμβουλίου της FFG; Τόσο ο βασικός μέτοχος μειοψηφίας, ο όμιλος Fosun, όσο και άλλα μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου της FFG, δηλώνουν άγνοια επί του θέματος.
Ε) Ποιο ήταν το περιεχόμενο της συμφωνίας Dufry - FFG και γιατί ετέθη ζήτημα προστασίας της αγοράστριας έναντι άμεσου ανταγωνισμού ενώ τα KAE έχουν άδεια αποκλειστικότητας έως το 2048;
Επιπλέον, οι δύο πλευρές από τον Οκτώβριο του 2012 συμμετείχαν από κοινού με 51%-49% στην ΚΑΕ και από τον Δεκέμβριο του 2013 (μετά την ολοκλήρωση εξαγοράς και του υπόλοιπου 49% της εταιρίας) εξακολούθησαν να διατηρούν συνεταιρική σχέση, καθώς η Folli Follie εισέπραξε μέρος του τιμήματος για το 49% της ΚΑΕ σε μετοχές, αποκτώντας ποσοστό 4% περίπου στην εισηγμένη ελβετική Dufry, αλλά και θέση στο διοικητικό της συμβούλιο, την οποία διατήρησε έως τις 22 Ιουνίου 2018, οπότε και παραιτήθηκε ο κ. Τζ. Κουτσολιούτσος.
ΣΤ) Πώς και πού απεικονίζεται η είσπραξη 28 εκατ. ευρώ στις ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις της FFG για τις χρήσεις 2013 ή 2014;
Ζ) Είχε όντως ενημερωθεί ειδικώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από το 2014; Τα σχετικά παραστατικά υποβλήθηκαν στην εποπτική αρχή τότε ή μετά τις αποκαλύψεις;