FF Group: Τι είδε η Baker Tilly που δεν είδε ο Γ. Βαρθαλίτης

Γιατί χώρισαν το 2015 οι δρόμοι της Baker Tilly με την FF Group και τους ως τότε ορκωτούς της. Τι ζήτησε αλλά δεν πήρε, σύμφωνα με την αγορά, από την εισηγμένη για τη θυγατρική στην Κίνα η ελεγκτική.

FF Group: Τι είδε η Baker Tilly που δεν είδε ο Γ. Βαρθαλίτης

Στην τακτική γενική συνέλευση της 26ης Ιουνίου 2015, οι μέτοχοι της FF Group ενέκριναν, κατά πλειοψηφία, την πρόταση της διοίκησης να εκλεγεί, για 10η συνεχόμενη χρήση, η Baker Tilly Greece, ως ελεγκτική εταιρεία για τις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής και του ομίλου.

Ως τακτικός ορκωτός για την οικονομική χρήση 2015 εκλέχθηκε η Χρύσα Τσακαλογιάννη και ως αναπληρωματικός ο Γεώργιος Βαρθαλίτης. Αμφότεροι, υπό τη φίρμα Baker Tilly Greece ή Hellas, είχαν υπογράψει όλες τις οικονομικές καταστάσεις της FF Group από τη χρήση 2006 έως τη χρήση 2014. Η μεν κα Τσακαλογιάννη τις χρήσεις 2012 έως και 2014, ο δε κ. Βαρθαλίτης τις χρήσεις 2006 έως 2011.

Όταν, όμως, δημοσιεύτηκαν οι οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2015, υπήρξε μια μικρή έκπληξη, που πέρασε στα «ψιλά» της ειδησεογραφίας.

Η Χρ. Τσακαλογιάννη υπέγραφε, μεν, ως τακτικός ελεγκτής, τις οικονομικές καταστάσεις μητρικής και ομίλου, αλλά όχι υπό τη φίρμα Baker Tilly Greece. Η ίδια όπως και ο Γ. Βαρθαλίτης είχαν αποχωρήσει, εν τω μεταξύ, από την Baker Tilly και ήταν, πλέον, μέτοχοι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ecovis VNT Auditing s.a, με τον Γ. Βαρθαλίτη να αναλαμβάνει, μάλιστα, χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της νέας ελεγκτικής εταιρείας.

Τι συνέβη, το 2015, μεταξύ Baker Tilly και Folli Follie, ώστε η μεν ελεγκτική εταιρεία να αποσυρθεί, σιωπηρά, από τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της επιχείρησης, τα δε πρωτοκλασάτα, ως τότε, στελέχη της, όπως ο ορκωτός Γ. Βαρθαλίτης, να παραμείνουν ελεγκτές της FF Group υπό άλλο εταιρικό καπέλο;

Επισήμως, τόσο η Baker Tilly Greece όσο και η Baker Tilly International δεν έχουν σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους διακόπηκε, μετά από 10ετή συνεργασία, ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων μητρικής και ομίλου της FF Group.

Στην «πιάτσα», όμως, των ελεγκτικών, η εξήγηση που δινόταν ήδη από τότε είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς αφορά στη «ρίζα» του ενδεχόμενου προβλήματος, το οποίο ταλανίζει σήμερα αρχές της Κεφαλαιαγοράς, μετόχους, πιστωτές, προμηθευτές και εργαζόμενους της FF Group.

Γιατί η Baker Tilly φέρεται να ζήτησε τον τακτικό έλεγχο της FF Sourcing

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη ελεγκτικών εταιρειών, η Baker Tilly International, διαβλέποντας, με βάση τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα, τον κίνδυνο που αναλάμβανε η εν Ελλάδι φίρμα της, υπογράφοντας τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της FF Group, ζήτησε από τη διοίκηση της τελευταίας να αναθέσει τον έλεγχο της κινεζικής θυγατρικής (FF Group Sourcing Limited) στην Baker Tilly Hong Kong.

Είχε, άλλωστε, προηγηθεί η απόσχιση και πώληση του κλάδου ταξιδιωτικού εμπορίου (ΚΑΕ) της Folli Follie στην Dufry, εξέλιξη που αποδυνάμωσε αισθητά τη συνεισφορά της μητρικής στα ενοποιημένα μεγέθη, αυξάνοντας κατακόρυφα τη βαρύτητα της κινεζικής θυγατρικής FG Souring Limited.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, ενδεχόμενο αίτημα της Baker Tilly να αναλάβει τον έλεγχο της FF Group Sourcing Limited η φίρμα της στον Χονγκ Κονγκ (Baker Tilly Hong Kong) φαντάζει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απολύτως λογικό. Έτσι, εξασφάλιζε ότι ελέγχονται με ίδιας ποιότητας standards οι εταιρείες του ομίλου από τις οποίες προερχόταν το συντριπτικό μέρος του ετήσιου τζίρου, των EBITDA και της κερδοφορίας, ενώ πληρούνταν οι τυπικές προϋποθέσεις των διεθνών ελεγκτικών προτύπων.

Αν η παραπάνω πληροφορία ισχύει, τα γεγονότα δείχνουν ότι η διοίκηση της FF Group αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της Baker Tilly, με αποτέλεσμα η τελευταία να αφήσει τον... πύργο ελέγχου της FF Group.

Οι ενέργειες, όμως, της Baker Tilly δεν σταμάτησαν στη σιωπηρή αποχώρησή της από τον έλεγχο της FF Group. Το ίδιο σχεδόν διάστημα, με εντολή της Baker Tilly International, η ευθύνη της φίρμας στην Ελλάδα ανατέθηκε στην Baker Tilly Κύπρου, η οποία και προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές προσώπων.

Τα καυτά ερωτήματα για τον Γ. Βαρθαλίτη

Δεν είναι γνωστό αν οι Γ. Βαρθαλίτης και Χρ. Τσακαλογιάννη αποχώρησαν τότε από την Baker Tilly συστήνοντας την Ecovis VNT Auditing SA. Το σίγουρο είναι ότι συνέχισαν από τη χρήση του 2015 (τακτικός ορκωτός Χρ. Τσακαλογιάννη) ως και την τελευταία του 2017 (Γ. Βαρθαλίτης) να υπογράφουν τις οικονομικές καταστάσεις μητρικής και ομίλου της FF Group, ενώ την ίδια στιγμή, η θυγατρική στην Κίνα συνέχισε να ελέγχεται από τοπική ελεγκτική εταιρεία.

Ως εκ τούτου, το ερώτημα για τον Γ. Βαρθαλίτη και δευτερευόντως τη Χρ. Τσακαλογιάννη επανέρχεται ακόμη πιο έντονο. Γιατί συνέχισαν να υπογράφουν τις οικονομικές καταστάσεις μητρικής και ομίλου Folli Follie, ενώ η Baker Tilly, στελέχη της οποίας υπήρξαν επί σειρά ετών, είχε αποχωρήσει για λόγους που φέρεται να σχετίζονται με την άρνηση της διοίκησης της FF Group να αναθέσει στην Baker Tilly Hong Kong τον έλεγχο της FF Sourcing;

Δεν γνώριζαν ότι τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα προβλέπουν πως ο ορκωτός που υπογράφει τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις αναλαμβάνει την ευθύνη για όλες τις εταιρείες του ομίλου; Δεν γνώριζαν ότι με βάση το σχετικό πρότυπο 600, που αφορά σε ελέγχους ομίλων, ο ορκωτός που υπογράφει τις ενοποιημένες καταστάσεις πρέπει να σταθμίζει το ρίσκο χώρας και ποιότητας ελεγκτικών υπηρεσιών για σημαντικές θυγατρικές και να ζητά, βάσει της παραπάνω εκτίμησης, πρόσθετα στοιχεία;

Με δεδομένο ότι πρόκειται για έμπειρους ορκωτούς, με τον Γ. Βαρθαλίτη μάλιστα να είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ecovis VNT, θα ήταν περίεργο να μη γνώριζαν βασικές αρχές των ελεγκτικών προτύπων, καθώς και τις συναφείς βέλτιστες πρακτικές.

Το Euro2day.gr συνομίλησε όλο αυτό το διάστημα με αρκετά στελέχη μεγάλων και μεσαίων ελεγκτικών. Όλοι επισημαίνουν ότι η καλή πρακτική επιβάλλει, όταν υπογράφει ορκωτός οικονομικές καταστάσεις ομίλου, να ζητά οι βασικές εταιρείες από τις οποίες προέρχεται τουλάχιστον το 60% των ετήσιων πωλήσεων να υπογράφονται είτε από συνεργαζόμενες ελεγκτικές εταιρείες, είτε από ελεγκτικές εγνωσμένης φήμης.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, πρέπει να απαντηθούν καίρια ερωτήματα. Ζήτησε ο Γ. Βαρθαλίτης από την ελεγκτική εταιρεία Thomas Ng Chi Wa&Co, που υπέγραψε την οικονομική κατάσταση χρήσης 2017 της κινεζικής θυγατρικής FF Group Sourcing, φακέλους, προκειμένου να ελέγξει τη δουλειά που έκανε;

Ζήτησε ανεξάρτητες διαβεβαιώσεις για τα ταμειακά διαθέσιμα από τις τράπεζες, στις οποίες εμφανίζεται η Sourcing να διατηρεί καταθέσεις 296 εκατ. ευρώ; Ζήτησε και έλαβε όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά για το πώς ελέγχθηκαν οι θυγατρικές της Sourcing;

Με δεδομένο ότι δύο μήνες μετά την έκθεση-κόλαφο της QCM, οι αρχές δεν γνωρίζουν ούτε καν την ορθότητα ή μη των ταμειακών διαθεσίμων της 31ης Δεκεμβρίου 2017, ενώ ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της FF Group εμφανίζεται να δηλώνει άγνοια για το τι συνέβαινε στην Κίνα, οι απαντήσεις από πλευράς Γ. Βαρθαλίτη θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για το πόσο σωστά ελέγχθηκαν τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων της τελευταίας χρήσης.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ζητήσει στις 7 Μαΐου από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), που αποτελεί την αρμόδια αρχή για τον έλεγχο των ορκωτών ελεγκτών- λογιστών, να προβεί σε κατά προτεραιότητα ποιοτικό έλεγχο της εργασίας του Γ. Βαρθαλίτη για τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2017 της FF Group. Δύο μήνες μετά, η αγορά δεν έχει ιδέα για το πότε θα ολοκληρωθεί ο παραπάνω έλεγχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v