Την βεβαιότητα ότι θα επιτύχει τους όλους τους στόχους της για τη φετινή χρονιά επιβεβαίωσε η διοίκηση της Eurobank στο conference call ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς.
Ειδικότερα, η διοίκηση της τράπεζας εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι οι στόχοι φέτος που αφορούν την κερδοφορία, τα νέα μικτά δάνεια της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ και τη μείωση των NPEs στα 15,6 δισ. ευρώ θα επιτευχθούν. Σε καθαρά δάνεια, το ποσό θα αφορά 400 εκατ. ευρώ.
Όπως ειπώθηκε στο conference call στη διάρκεια των επόμενων μηνών του 2018 θα υπάρξουν δύο πακέτα πώλησης NPEs. Το ένα θα αφορά τίτλους χωρίς εξασφαλίσεις συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ (σ.σ. αφορά την εντός ισολογισμού απαίτηση), ενώ θα υπάρξει και ένα δεύτερο πακέτο με πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις.
Για τους στόχους μείωσης των ΝPEs για την περίοδο 2020-2021, η διοίκηση δεν θέλησε να δώσει ακόμη στοιχεία αν και παραδέχθηκε ότι έχει ξεκινήσει η προεργασία για την επικαιροποίηση των στόχων.
Αναφορικά με την πιθανότητα κάποιας νέας έκδοσης Tier 1 ή Tier 2 τίτλων, η διοίκηση της τράπεζας εξήγησε ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδια καθώς δεν υπάρχει πίεση προσαρμογής στις επιταγές του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) μια και δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα προσαρμογής για τις μικρομεσαίες με τα ευρωπαικά κριτήρια τράπεζες. Επιπρόσθετα, η τράπεζα έχει προχωρήσει ήδη στην έκδοση σχετικού τίτλου, εξέλιξη που είχε αντίκτυπο και στο καθαρό επιτοκιακό της περιθώριο.
Πιο αναλυτικά αναφορικά με τους στόχους μείωσης των NPEs, o σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) παρέμεινε αρνητικός στα 210 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, ο δείκτης των NPEs μειώθηκε ενώ οι προβλέψεις προς τα NPEs αυξήθηκαν. Τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 0,5 δισ. ευρώ έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2017.
Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 60 μονάδες βάσης σε 56,1%. Βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων στα NPEs είναι και το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και οι επερχόμενες αλλαγές του Νόμου 3869/2010.
Στον τομέα της ρευστότητας, οι πρώτοι τρεις μήνες τους 2018 ήταν πολύ θετικοί, καθώς η τρέχουσα χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ και είναι χαμηλότερη κατά 4 δισ. ευρώ έναντι του Δεκεμβρίου 2017.
O δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας Ι (CET1) διαμορφώθηκε σε 15,1% επί του σταθμισμένου ενεργητικού και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) σε 17,8%. Με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ, ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται σε 12,0%
Τέλος, αναφορικά με το cost of risk, η διοίκηση επαναεπιβεβαίωσε ότι θα είναι χαμηλότερα από 200 μ.β.