Τζιρακιάν: Το μετοχικό ράλι, τα καλά νέα και η επόμενη μέρα

Πώς ερμηνεύεται το απίστευτο χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων μηνών. Η σαφής βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης και οι προσπάθειες ανάπτυξης της εταιρείας σε ένα ιδιαίτερα δυσχερές περιβάλλον.

Τζιρακιάν: Το μετοχικό ράλι, τα καλά νέα και η επόμενη μέρα

Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι μια μετοχή που πριν από ένα έτος διαπραγματευόταν στα δύο λεπτά του ευρώ, θα ανέβαινε προ τριμήνου στα εννέα και σήμερα θα εκτινασσόταν στο 1,76 ευρώ! Μιλάμε για μια ποσοστιαία άνοδο 1.855% σε χρονικό διάστημα μόλις τριών μηνών…

Πρόκειται για την Τζιρακιάν, εταιρεία χαλυβδοσωλήνων με έδρα τα Οινόφυτα Βοιωτίας, που χρόνια τώρα επιχειρεί σε ένα ιδιαίτερα δυσχερές περιβάλλον. Με δεδομένο ότι η ζήτηση για τα προϊόντα της εισηγμένης είναι συνδεδεμένη με την πορεία των επενδύσεων στην οικονομία, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο αρνητικά επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση.

Κατά τους τελευταίους όμως μήνες, δύο θετικές εκπλήξεις περίμεναν τους μετόχους μειοψηφίας της εισηγμένης.

Πρώτον, οι απρόσμενα θετικοί όροι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που ήδη ολοκληρώθηκε. Το θέμα της ΑΜΚ ήταν γνωστό και οι βασικοί μέτοχοι είχαν ήδη προκαταβάλει τα μετρητά εδώ και χρόνια. Ωστόσο, αντί η τιμή διάθεσης των νέων τίτλων να γίνει στα 30 λεπτά όπως αναμενόταν, έγινε στα 32 ευρώ, με αποτέλεσμα χρήματα ύψους 8,128 εκατ. ευρώ να κεφαλαιοποιηθούν με την έκδοση μόλις 76 χιλιάδων μετοχών! (σήμερα η εταιρεία έχει συνολικά 1.524.000 μετοχές).

Επρόκειτο δηλαδή για ένα πολύ μεγάλο «κούρεμα» των υποχρεώσεων της εισηγμένης προς τους βασικούς της μετόχους, που λειτούργησε προς όφελος της εταιρείας και κυρίως προς το συμφέρον της μετοχικής της μειοψηφίας.

Τελευταία ωστόσο έγινε γνωστή και μια δεύτερη θετική εξέλιξη, που βελτίωσε περαιτέρω την κεφαλαιακή διάρθρωση της Τζιρακιάν. Συγκεκριμένα, η Τζιρακιάν κατείχε το 12,3% της Europa Προφίλ Αλουμινίου, από την οποία είχε δανειστεί μακροπρόθεσμα 2,227 εκατ. ευρώ. Η μείωση του υπολοίπου του δανεισμού κατά 1,983 εκατ. ευρώ συμφωνήθηκε να γίνει με την πώληση του 10% της Europa Προφίλ Αλουμινίου, με αποτέλεσμα το σχετικό χρέος της Τζιρακιάν να πέσει στα 244 χιλ. ευρώ και το ποσοστό της στην εταιρεία στο 2,3%.

Από τη συγκεκριμένη διαδικασία προέκυψε έκτακτο κέρδος ύψους 1,73 εκατ. ευρώ, καθώς η πώληση έγινε έναντι τιμήματος μεγαλύτερου από το ποσό που ήταν λογιστικά εγγεγραμμένη η συμμετοχή της Τζιρακιάν στην Europa Προφίλ Αλουμινίου.

Οι δύο αυτές εξελίξεις βοήθησαν τη «νοικοκυρεμένη» Τζιρακιάν, καθώς έφεραν τα ίδια κεφάλαιά της σε θετικό πρόσημο (+6,95 εκατ.), μειώνοντας παράλληλα το «βαρύ» παθητικό της. Από χρηματιστηριακής άποψης μάλιστα, η εταιρεία αποτιμάται στο ταμπλό προς 2,68 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 39% της καθαρής της θέσης, παρά το απίστευτο ράλι των τελευταίων μηνών.

Από την άλλη πλευρά όμως, τα προβλήματα για την εισηγμένη δεν έχουν τελειώσει. Το περυσινό αποτέλεσμα ήταν μεν κερδοφόρο (+272 χιλ. σε προ φόρων επίπεδο) αλλά αυτό δεν θα συνέβαινε, αν δεν υπήρχαν δύο έκτακτα αποτελέσματα (+1,733 εκατ. από την πώληση-αποτίμηση της Europa Προφίλ Αλουμινίου και -317 χιλ. από απομείωση αξίας ακινήτου).

Η εγχώρια ζήτηση δεν έχει επανέλθει σε ικανοποιητικά επίπεδα και κάτι τέτοιο απαιτεί την υλοποίηση επενδύσεων σε διάφορους τομείς (ιδιωτικά και δημόσια έργα, αγροτικός και τουριστικός τομέας).
Επίσης, ο κλάδος ενδεχομένως να επηρεαστεί έμμεσα και από τον «εμπορικό πόλεμο» μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Ειδικότερα πέρυσι, η ελληνική εταιρεία είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται λόγω και των ελλείψεων πρώτων υλών που παρατηρήθηκε εξαιτίας της διεθνούς κατάστασης.

Πάντως, η διοίκηση της Τζιρακιάν δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία της φετινής χρονιάς, σημειώνοντας:

• Τους πρώτους μήνες του 2018, τόσο ο όγκος του πωληθέντος τονάζ όσο και ο τζίρος κινούνται στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για σταθεροποίηση της ζήτησης.

• Περαιτέρω η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας αλλά και η έναρξη υλοποίησης σημαντικών επενδύσεων που είναι σε φάση ωρίμανσης θα συμβάλουν στην αύξηση της ζήτησης για χαλυβουργικά προϊόντα.

• Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει συμβόλαια αγοράς από προμηθευτές του εξωτερικού που διασφαλίζουν τη σταθερότητα των τιμών κόστους των Α’ υλών τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

• Η διοίκηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές εφαρμόζοντας τις κατάλληλες πολιτικές που είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν τις τυχόν αυξομειώσεις των τιμών των Α’ υλών και στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

• Δεδομένων των παραπάνω τάσεων, αναφορικά με τις προβλέψεις για τα επίπεδα ζήτησης στην εσωτερική αγορά αλλά και τα σημερινά επίπεδα τιμών του χάλυβα στις διεθνείς αγορές, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι είναι εφικτή η επίτευξη των στόχων βελτίωσης του όγκου παραγωγής αλλά και των πωλήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v