Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Υπεγράφη η συμφωνία για την εξαγορά της JPK

Υπεγράφη σήμερα η τελική συμφωνία εξαγοράς του 54,35% της JUGOPETROL AD KOTOR από τα Ελληνικά Πετρέλαια παρουσία του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου. Το τίμημα για την αγορά της JPK ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΛΠΕ: Υπεγράφη η συμφωνία για την εξαγορά της JPK
Υπεγράφη σήμερα στο Kotor του Μαυροβουνίου η συμφωνία αγοράς και πώλησης της εταιρίας JUGOPETROL AD KOTOR μεταξύ της Ελληνικά Πετρέλαια και των εκπροσώπων των μετόχων της JPK.

Στην υπογραφή της συμφωνίας παραβρέθηκαν ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, ο υπουργός Οικονομίας και στελέχη των δύο εταιριών, ενώ την Ελληνικά Πετρέλαια εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γεώργιος Μωραΐτης και ο Διευθύνων Σύμβουλος Αθανάσιος Καραχάλιος.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΛΠΕ, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου επέλεξε την Ελληνικά Πετρέλαια ως πλειοδότρια εταιρία για την πώληση του 54,35% της JPK. Η επιλογή έγινε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν επτά εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Ρωσική Lucoil, η Αυστριακή OMV και η Κροατική INA.

Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρίας περιλαμβάνουν την εισαγωγή, αποθήκευση, πωλήσεις χονδρικής στη χώρα και εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου στις γειτονικές χώρες. Η εταιρία διαθέτει τις μόνες εγκαταστάσεις εισαγωγής προϊόντων στη χώρα (παράκτιες) - Λιμάνι του BAR LIPCI, συνολικής αποθηκευτικής δυναμικότητας 174 χιλιάδων κυβικών μέτρων.

Επίσης, η εταιρία δραστηριοποιείται στις πωλήσεις λιανικής σε 56 πρατήρια στο Μαυροβούνιο από τα οποία τα 33 είναι ιδιόκτητα, καθώς και τη μεταφορά των προϊόντων μέσω ιδιόκτητου στόλου βυτιοφόρων αυτοκινήτων.

Όπως ορίζεται στη συμφωνία, στην Jugopetrol AD Kotor έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου. Η JPK πραγματοποιεί ήδη ερευνητικές εργασίες μέσω κοινοπραξιών με τις βρετανικές STAR Petroleum και RAMCO Energy.

Οι συνολικές πωλήσεις της Jugopetrol AD Kotor ανέρχονται σήμερα σε περίπου 500 χιλιάδες τόνους ετησίως που αντιστοιχούν σε κύκλο εργασιών περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η Jugopetrol AD Kotor παρουσίασε το 2001 EBITDA 16,8 εκατομμυρίων ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 10,6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ απασχολεί 460 μόνιμους εργαζομένους.

Το τίμημα για την αγορά του 54,35% της JPK ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την επέκταση των δραστηριοτήτων της JPK σε Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, το επενδυτικό πρόγραμμα της Ελληνικά Πετρέλαια για την πενταετία 2003-2007 είναι της τάξεως των 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται και η περάτωση των τυπικών και τεχνικών διαδικασιών της συμφωνίας.

Η απόκτηση των μετοχών της JPK από την Ελληνικά Πετρέλαια θα γίνει σε τελετή, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του Μαυροβουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v