Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Με κινητοποιήσεις υποδέχεται η ΓΕΝΟΠ το νομοσχέδιο για πώληση μονάδων

Σε κατάληψη από το πρωί τα εργοστάσια της Μεγαλόπολης. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται το νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΝ. Με 48ωρες απεργίες και σβηστές μονάδες προειδοποιεί η ΓΕΝΟΠ την κυβέρνηση.

ΔΕΗ: Με κινητοποιήσεις υποδέχεται η ΓΕΝΟΠ το νομοσχέδιο για πώληση μονάδων

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και τα σωματεία των εργαζομένων ξεκινούν ήδη τα... προεόρτια των κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται στην τελική ευθεία, δηλαδή συντάσσεται η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κ.λπ. και εκτιμάται πως την ερχόμενη Τετάρτη 18 ή Πέμπτη 19 Απριλίου θα φτάσει στη Βουλή. Επίσης πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται την Παρασκευή 20 του μηνός να οριστεί και η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, όπου και θα συζητηθούν οι διατάξεις του.

Ως γνωστόν, μέσα από τα εννέα άρθρα του σχεδίου θα προβλέπεται η απόσχιση των σταθμών της Μελίτης στη Φλώρινα και της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία από τη δημόσια επιχείρηση και η μεταφορά τους σε δύο θυγατρικές εταιρίες (Βορρά και Νότου). Θα μεταφερθούν, αντίστοιχα, τα περιουσιακά στοιχεία και τα ορυχεία, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα λαμβάνεται και για όσους εργαζόμενους μείνουν σε αυτές, για τους οποίους δεν θα επιτρέπεται η απόλυσή τους από τους καινούργιους ιδιοκτήτες για έξι χρόνια μετά τη μεταβίβαση των μονάδων. Επιπλέον, με άρθρα του νομοσχεδίου θα καθορίζονται και κίνητρα εθελουσίας εξόδου.

Οι μονάδες θα σβήσουν

Η ΓΕΝΟΠ, όμως, βρίσκεται σε απεργιακή προετοιμασία. Ήδη από σήμερα το πρωί, σωματεία των εργαζομένων της Μεγαλόπολης πραγματοποιούν καταλήψεις στις μονάδες ΙΙΙ και IV, όπως και στα ορυχεία. Και από το βράδυ της Κυριακής 15 Απριλίου ξεκινούν ωριαίες στάσεις εργασίας ανά ειδικότητα και βάρδια στα εργοστάσια και στο λιγνιτικό κέντρο της περιοχής.

Η συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας του προσωπικού αναμένεται να κορυφώσει τις αντιδράσεις της, όταν το νομοσχέδιο φτάσει στην ολομέλεια της Βουλής. Εκεί, θα προχωρήσει, σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων, σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Στο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν στελέχη της ΓΕΝΟΠ για το αν θα υπάρξει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση της χώρας, η απάντηση που δίνουν είναι πως «θα σβήσουν όλες οι μονάδες της ΔEH. Στο πλευρό των εργαζομένων θα είναι και οι περιφέρειες και οι δήμοι», προσθέτουν. Βέβαια, για το αν θα υπάρξει πρόβλημα στην ασφάλεια του συστήματος, αυτό θα εξαρτηθεί και από το μέγεθος της ζήτησης ρεύματος την περίοδο εκείνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v