Είμαι χαρούμενος όταν παίρνουμε αποφάσεις να επενδύσουμε. Σε όλα τα εργοστάσια που κάναμε, η πιο ευτυχισμένη στιγμή είναι η απόφαση. Μετά αρχίζουν οι δυσκολίες, τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας από το Φόρουμ των Δελφών, στη σκιά της ανακοίνωσης της νέας μεγάλης επένδυσης της εταιρείας ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Απαντώντας στην ερώτηση γιατί αποφάσισε τώρα να επενδύσει τόνισε ότι «η ελληνική αγορά χρειάζεται μονάδες. Η νέα μονάδα θα είναι η καλύτερη στην Ευρώπη, πολύ μεγάλης απόδοσης. Χαιρόμαστε που θα κάνουμε το ενεργειακό κέντρο στα Ασπρα Σπίτια. Θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα με το χτίσιμο της μονάδας. Αλλά δεν θα είναι λιγνίτης, θα είναι φυσικό αέριο».
«Εχουμε μπει σε άλλη φάση και ένας από τους λόγους που έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση του ΣΕΒ (σ.σ. αναλαμβάνει την προεδρία) είναι γιατί θεωρώ ότι μπαίνουμε σε άλλη εποχή και μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα απ’ όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια».
Ο γνωστός επιχειρηματίας είπε ότι ήταν δύσκολη η απόφαση να εμπλακεί με τον ΣΕΒ καθώς ο ελεύθερος χρόνος είναι ελάχιστος και θα πρέπει να βρεθεί χρόνος εκεί που δεν υπάρχει. Ωστόσο σημείωσε ότι αυτό που μέτρησε «ήταν το ότι εμείς μπορεί να δουλέψαμε στο εξωτερικό αλλά άνθρωποι γίναμε στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή πρέπει να γυρνάς στην πατρίδα σου κάτι από αυτά που σου έχει δώσει».
Ο κ Μυτιληναιος απάντησε σε ερωτήσεις εφ όλης της ύλης:
Νέα μονάδα ρευματος
Για την απόφαση κατασκευής της νέας μονάδας παραγωγής ρευματος 650 MW σημείωσε ότι η χώρα και το ηλεκτρικό σύστημα έχουν ανάγκη από τέτοιες επενδύσεις. Τόνισε ακόμη ότι το ενεργειακό κέντρο της Μυτιληναίος στον Αγ Νικόλαο Βοιωτίας θα είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας: “Όπως ήταν παλιά η Κοζάνη και η Πτολεμαίδα, αλλά με τη διαφορά πως θα είναι ένα ενεργειακό κέντρο με καθαρή ενέργεια και όχι με λιγνίτη».
Το «σήμα» του νέου ΣΕΒ
Ο κ Μυτιληναίος μίλησε για το ρόλο του στο νέο ΣΕΒ, όπου ως γνωστό είναι υποψήφιος για την προεδρία, και για τη νέα δομή: «Μπορεί να έχουμε επιχειρηματικές επιτυχίες στο εξωτερικό αλλά ξεκινήσαμε από την Ελλάδα. Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε κάτι στην πατρίδα μας», δήλωσε με έμφαση και συνέχισε: «Βάζω τον εαυτό μου στην υπηρεσία του ΣΕΒ και της ελληνικής οικονομίας. Το νέο μοντέλο ΣΕΒ είναι ένα καθαρό σήμα στην αγορά στήριξης της επιχειρηματικότητας»
Έδωσε επίσης κι ένα στίγμα της ιεραρχίας του Συνδέσμου: «Στη νέα δομή αναλαμβάνω πρόεδρος. Ο κ Στασινόπουλος θα είναι πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας ο κ. Παπαλεξόπουλος αντιπρόεδρος. Πρόκειται για ένα καθαρό σήμα από τον ΣΕΒ στην αγορά για την επόμενη μέρα που προσβλέπουμε».
Η έξοδος από το μνημόνιο
Αναφορικά με τον τρόπο εξόδου της χώρας από το μνημόνιο αλλά και τις επιπτώσεις σημείωσε: «Τα μνημόνια βοήθησαν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το κοινωνικό κόστος ήταν μεγάλο και πρέπει να αποκατασταθούν αδικίες». Και πρόσθεσε επί της ουσίας: «Δεν είναι το μείζον η προληπτική γραμμή ή το buffer stop αλλά η έξοδος να μην αναστείλει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Πρέπει να αναλάβουμε εμείς το δικό μας πρόγραμμα. Η κυβέρνηση να κρατήσει χρόνο και την κατάλληλη στιγμή να πάρει αποφάσεις και να ναι εκείνες πιο κοντά στην πραγματικότητα», είπε ο κ Μυτιληναίος προτρέποντας το πολιτικό σύστημα για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα συνέστησε: «Θέλω να πιστεύω ότι όλοι έχουμε καταλάβει και πήραμε μαθήματα από την κρίση. Αν νομίζουν κάποιοι πως με την έξοδο θα πρέπει να γυρίσουμε στη ζωή προ του 2009 τότε θα οδηγηθούμε στην απόλυτη καταστροφή».
Συναίνεση
Ο Ευάγγελος Μυτιληναιος κάλεσε για μια ακόμη φορά τα κόμματα σε πολιτική συναίνεση: «Απαιτείται πολιτική σταθερότητα και συναίνεση. Αυτά κοιτάζει ένας επιχειρηματίας πριν κάνει μια επένδυση»
Μάλιστα ο ίδιος υπέδειξε τρία πράγματα που θα πρέπει να κάνει ενάς πρωθυπουργός:
1. Να επιδιώκει μίνιμουμ πολιτική συναίνεση και σταθερότητα.
2. Να δεσμεύεται και να πραγματοποιεί αυτά που λέει.
3. Να αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα ως τον τρόπο της ευημερίας ενός τόπου.Για να υπάρξει εργασία πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις .
Στο σημείο αυτό ο κ Μυτιληναιος χαρακτήρισε ως άθλο αυτό που πέτυχε η χώρα με τα υψηλά πλεονάσματα και τόνισε πως η χώρα έχει δικαίωμα ίσης μεταχείρισης.
Εμπορικός πόλεμος
Αναφορικά με τις εξελίξεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ και τις αποφάσεις Τραμπ για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, ο κ Μυτιληναίος είπε: «Είναι η χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα μας συνέβαινε. Αν ξεκινήσει εμπορικός πόλεμος δεν ξέρω πώς μπορεί να αποκλιμακωθεί. Είναι το χειρότερο σενάριο. Το διεθνές εμπόριο είναι win win για όλους»
Να «υιοθετήσουμε» τα Σκόπια
Ρωτήθηκε επίσης και για τα εθνικά θέματα: «Η μοναδική φιλική γειτονική χώρα σε μας είναι τα Σκόπια. Έχω δουλέψει πολλά χρόνια. Οι Σκοπιανοί επείγονται να τους υιοθετήσουμε. Ιδιως οι σλαβομακεδόνες που συζούν με αλβανική μειονότητα. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε τους γείτονες να τους κρατάμε μακριά. Η συγκυρία είναι πολύ καλή για συμφωνία. Κάνω έκκληση στα κόμματα να κρατήσουν κοινή γραμμή. Λόγω Τουρκίας δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα.», ήταν το σχόλιο του.
H ΔEΗ
Την ανάγκη στήριξης της ΔΕΗ τόνισε ο πρόεδρος της Μυτιληναιος αλλά με τα νέα δεδομένα: «Αν η ΔEH πέσει, πέσαμε όλοι. Πρώτα οι τράπεζες και μετά η βιομηχανία. Η δημόσια εταιρία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είμαστε στις δεκαετίες του εξήντα ή του εβδομήντα. Να κρατηθεί με του όρους νέας εποχής και όχι την παλιά».