Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελπίδες για τη διάσωση της ΒΙ.Κ.Η.

Τρεις ενδιαφερόμενοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν την εταιρεία. Σε καθεστώς προσωρινής προστασίας η εταιρεία. Στις 11 Μαΐου η συζήτηση στο Πρωτοδικείο για το σχέδιο εξυγίανσης. Δεν πωλείται η δραστηριότητα παραγωγής χαβιαριού.

Ελπίδες για τη διάσωση της ΒΙ.Κ.Η.

Βάσιμες ελπίδες για τη διάσωση της αλλαντοβιομηχανίας Β.Ι.Κ.Η (Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου) διατηρεί η διοίκηση της εταιρίας.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στη διοίκηση, η απόσυρση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου της Chipita από τη διεκδίκηση της ηπειρώτικης βιομηχανίας αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της Impala Invest, που είχε εκδηλωθεί πριν περίπου ένα χρόνο και πέραν αυτού, άνοιξε ένας κύκλος επαφών με άλλους δύο ενδιαφερόμενους. Ο ένας εξ αυτών είναι εισηγμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο διανομής τροφίμων και ο έτερος είναι μια μεγάλη εταιρεία κρέατος.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι διαπραγματεύσεις αφορούν όλα τα ενδεχόμενα, από την είσοδο κάποιου ως στρατηγικού επενδυτή έως και την πώληση της εταιρείας. Μάλιστα ανοικτή είναι και η πιθανότητα να υπάρξει σύμπραξη μεταξύ των ενδιαφερομένων, καθότι τα οικονομικά της ανοίγματα είναι ιδιαίτερα μεγάλα.

Διευκρινίζεται ότι η διοίκηση πουλάει την αλλαντοβιομηχανία και τη θυγατρική της εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών Laky. Αντίθετα, δεν τίθεται πωλητήριο για τη δραστηριότητα παραγωγής του χαβιαριού Thesauri.

Πιέζει ο χρόνος

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, παρά το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, ο χρόνος πιέζει καθώς έως τις 11 Μαΐου, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει σχέδιο εξυγίανσης και διευθέτησης των οφειλών προς τις τράπεζες και τους εργαζόμενους και τους λοιπούς πιστωτές. Σχέδιο το οποίο φυσικά θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των πιστωτών. Σημειώνεται ότι από τις 9 Φεβρουαρίου η ΒΙΚΗ και η Laky, μετά από αίτηση στο πολυμελές Πρωτοδικείο Άρτας έχουν τεθεί σε καθεστώς προσωρινής προστασίας, με βάση το άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η οικονομική θέση της εταιρείας επιδεινώθηκε καθώς δεν έχει εισπράξει ακόμη την αποζημίωση για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η βιομηχανία ζωοτροφών Laky, από την πυρκαγιά που κατέκαψε τη μονάδα τον Απρίλιο του 2017.

Η αλλαντοβιομηχανία BIKH, της οικογένειας Παπαγιάννη, βρίσκεται στην Άρτα, διαθέτει δικό της χοιροστάσιο, συνεργάζεται με 50 κτηνοτρόφους της περιοχής, ελέγχει μερίδιο 6% στην εγχώρια αγορά, ο τζίρος της το 2016 κινήθηκε στα 20 εκατ. ευρώ και εμφάνισε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τάξης του 1,7 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές υποχρεώσεις στο τέλος του 2017 ανέρχονταν σε περίπου 45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,26 εκατ. ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Κυριότερος πιστωτής της ΒΙΚΗ είναι η Tράπεζα Πειραιώς, με τις απαιτήσεις της να ανέρχονται συνολικά σε 26,4 εκατ. ευρώ περίπου.

Σημαντικό μέρος της ακίνητης περιουσίας της ΒΙΚΗ είναι υποθηκευμένο στην Tράπεζα Πειραιώς και στην Αγροτική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, υποθήκες και προσημειώσεις ύψους 29,72 εκατ. ευρώ υπέρ των δύο αυτών τραπεζών έχουν εγγραφεί στο εργοστάσιο αλλαντικών της εταιρείας στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας, το οποίο βρίσκεται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 43.093 τ.μ.

Επίσης υποθήκη ύψους 11,99 εκατ. ευρώ έχει εγγραφεί υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για οικόπεδο έκτασης 16.460 τ.μ. στο Κρυονέρι Αττικής, ενώ υποθήκες υπέρ της ΑΤΕ ύψους 23,58 εκατ. ευρώ έχουν εγγραφεί για αγροτεμάχιο 61.665 τ.μ. στον Ωρωπό Πρέβεζας, στο οποίο υπάρχει συγκρότημα κτιρίων και χοιροστάσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v