Την εξαγορά μιας τουλάχιστον εταιρείας λογισμικού, προκειμένου να ενδυναμώσει την ήδη υπάρχουσα θέση της στον συγκεκριμένο τομέα, και να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις σε ιδιωτικές εταιρείες επιδιώκει η Space Hellas και μάλιστα εξετάζει τις περιπτώσεις επιχειρήσεων του κλάδου που αντιμετωπίζουν ζητήματα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Σπύρο Μανωλόπουλο, η Space, μέσα από αυτή την κίνηση, θα επιδιώξει να διευρύνει περαιτέρω την γκάμα των προσφερόμενων υπηρεσιών της, πολιτική που σε συνδυασμό με τις κινήσεις διεθνοποίησής της είχαν ως αποτέλεσμα η εισηγμένη μέσα στο 2017 να σημειώσει τα υψηλότερα έσοδα της τελευταίας δεκαετίας και ένα ισχυρό κερδοφόρο αποτέλεσμα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Space Γιάννη Δουλαβέρη, η εταιρεία αύξησε πέρυσι τον κύκλο εργασιών της κατά 24% (από τα 48,2 στα 59,6 εκατ. ευρώ), ξεπερνώντας τους αρχικούς στόχους για μονοψήφια ανάπτυξη, λόγω ανάληψης ιδιωτικών έργων κατά το δεύτερο μισό του έτους.
Η άνοδος των εσόδων συνοδεύτηκε από βελτίωση του EBITDA κατά 12% (στα 4,84 εκατ. ευρώ) και των καθαρών κερδών κατά 24% (από τις 900 χιλ. στο 1,114 εκατ. ευρώ).
Οι επιδόσεις αυτές συνοδεύονται από ικανοποιητική ρευστότητα (δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA κοντά στο 2), με αποτέλεσμα η φετινή χρηματική διανομή να εκτιμάται τουλάχιστον διπλάσια από την περυσινή (επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή).
Η αύξηση των περυσινών επιδόσεων έλαβε χώρα χωρίς τη σημαντική συμβολή των κρατικών έργων (δεν έχουν ακόμη «τρέξει» οι συμβάσεις του νέου ΕΣΠΑ), η συμμετοχή των οποίων στον συνολικό κύκλο εργασιών ήταν χαμηλότερη του 10%.
Με βάση τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Γιάννη Μερτζάνη, «δεν είμαστε μια εταιρεία που η επιβίωσή της εξαρτάται από τα έργα του δημοσίου. Ωστόσο, υπάρχει μακρά λίστα δημοσίων έργων, μεγάλου ύψους (ενδεικτική περίπτωση το Σύζευξις ΙΙ), που θα διεκδικηθούν σε Ελλάδα και Κύπρο».
Κατά την τελευταία δεκαετία, η Space σημείωσε αθροιστικά θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 25 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφενός χρηματοδότησαν επενδύσεις (τα 21 εκατ. ευρώ) και αφετέρου μείωσαν τον καθαρό δανεισμό. Επίσης, κατά την τελευταία τριετία, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε από τους 210 στους 300.
«Σήμερα έχουμε την ευχέρεια να επενδύσουμε και να εκμεταλλευθούμε πιθανές ευκαιρίες όχι μόνο με πρόσθετα δανειακά κεφάλαια, αλλά και με δική μας συμμετοχή. Η διατήρηση της απαραίτητης ρευστότητας για την κάλυψη των αναπτυξιακών αναγκών του Ομίλου συνεχίζει να είναι πρωταρχικός στόχος και επιτυγχάνεται τόσο με αύξηση της κερδοφορίας, όσο και με την πρόσβαση σε κεφάλαια, λόγω της άριστης σχέσης με το τραπεζικό σύστημα» αναφέρεται χαρακτηριστικά ο CEO της εισηγμένης.
Στα αξιοσημείωτα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας συγκαταλέγεται και η προσεκτική διεθνοποίηση των εργασιών της Space (το 2017, οι εκτός Ελλάδας πωλήσεις αποτέλεσαν περίπου το 10% των συνολικών), με την εισηγμένη να διαθέτει θυγατρικές εταιρείες σε Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα και Ιορδανία, ενώ υπηρεσίες προσφέρει και σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στη Γερμανία.
«Η επέκτασή μας στο εξωτερικό γίνεται με πολύ προσεκτικά βήματα και χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον Όμιλο. Από την πλευρά μας, κοιτάζουμε να ακολουθούμε τους πελάτες παντού, με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στα οποία διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Κίνηση διεθνοποίησης επίσης αποτέλεσε το 2017 η απόκτηση συμμετοχής στην ολλανδική Web IQ, με απώτερο στόχο την πρόσβαση σε πολύ χρήσιμη τεχνογνωσία στα πεδία του Cyber Security και των Big Data Analytics και παράλληλα την εκμετάλλευση συνεργειών σε θέματα προϊοντικής γκάμας και πελατολογίου.
Η φετινή πορεία
«Γνωρίζοντας τις αβεβαιότητες για το πότε θα μπορούσαν να τρέξουν κάποια έργα του δημόσιου τομέα, θα λέγαμε πως δύσκολα θα διατηρήσουμε τον ίδιο κύκλο εργασιών μέσα στο 2018, λόγω και της περυσινής επίδοσης-ρεκόρ, πλην όμως στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το ύψος της κερδοφορίας μας και φυσικά να συνεχίσουμε τα βήματα προόδου που κάνουμε στην προϊοντική διεύρυνση και στην ικανοποίηση των πελατών μας σε Ελλάδα και εξωτερικό», σημείωσε ο κ. Μερτζάνης.