Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Στα 360 εκατ. η υψηλότερη προσφορά για Amoeba

Το ύψος των προσφορών που κατέθεσαν Kildare Partners, Bain, Davidson Kempner και Apollo. Πως θα προχωρήσει η διαδικασία. Η δυνατότητα της Πειραιώς να αυξήσει την περίμετρο του προς πώληση χαρτοφυλακίου.

Πειραιώς: Στα 360 εκατ. η υψηλότερη προσφορά για Amoeba

Ψηλά έβαλαν τον πήχη για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού με την επωνυμία «Αμοιβάδα» ( Amoeba) οι τέσσερις επενδυτές, οι προσφορές των οποίων αξιολογήθηκαν, ως καλύτερες, από τις UBS και Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υψηλότερη προσφορά αποτιμά το προς πώληση χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» εταιρικών δανείων, με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, στα 360 εκατ. ευρώ, ήτοι στο 22,5% της ονομαστικής του αξίας (1,6 δισ. ευρώ).

Η παραπάνω προσφορά έχει κατατεθεί από την Kildare Partners, fund που εξειδικεύεται σε real estate επενδύσεις. Ακολουθούν οι προσφορές των Davidson Kempner και Bain, που αποτιμούν το χαρτοφυλάκιο στα 320 με 330 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή της Apollo ανέρχεται στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ (19% επί της ονομαστικής αξίας).

Πρόκειται για προσφορές εντός του εύρους, που ανέμενε, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η UBS, ως σύμβουλος πώλησης, ενώ είναι υψηλότερες από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς.

Με δεδομένο, δε, ότι της κατάθεσης των μη δεσμευτικών προηγήθηκε αναλυτικός έλεγχος της αξίας των ενυπόθηκων ακινήτων, η αγορά αναμένει ότι οι δεσμευτικές προσφορές δεν θα πέσουν κάτω από το 20%.

Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στο διάστημα, μεταξύ 10 με 15 Μαρτίου, με το άνοιγμα του Virtual Data Room. Οι τέσσερις επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να διενεργήσουν οικονομικό και νομικό έλεγχο και να έρθουν σε επαφή με τους ενοικιαστές όσων ακινήτων διαθέτουν μισθώσεις.

Σημειώνεται ότι οι με βάση το ενημερωτικό σημείωμα το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 700 δάνεια 116 επιχειρήσεων. Τα παραπάνω δάνεια διαθέτουν εξασφαλίσεις επί 1320 ακινήτων (κατά 50% βιομηχανοστάσια, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και αποθήκες), η αξία των οποίων έχει αποτιμηθεί στα 467 εκατ. ευρώ (περίπου στο 29% της ονομαστικής αξίας των προς πώληση δανείων).

Επιπρόσθετα, υπάρχουν άλλες εξασφαλίσεις, ύψους 160 εκατ. ευρώ, που αφορούν, όμως, σε ασφαλιστικά συμβόλαια κάλυψης των ακινήτων, απαιτήσεις από ενοίκια και άλλα περιουσιακά στοιχεία χαμηλής ανακτήσιμης αξίας. Τέλος υπάρχουν προσωπικές εγγυήσεις των επιχειρηματιών, οι οποίες ενδέχεται να κρύβουν αξία, μόνο στην περίπτωση, που ο αγοραστής καταδείξει ότι υπάρχουν κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία μπορούν να κατασχεθούν.

Η Πειραιώς διαθέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ευχέρεια να αυξήσει, στη δεύτερη φάση, την περίμετρο του προς πώληση χαρτοφυλακίου, προσθέτοντας άλλης κατηγορίας δάνεια, τα οποία έχουν χορηγηθεί στους μεγαλομετόχους των 116 εταιρειών του project Amoeba. Μια τέτοια κίνηση λέγεται ότι μπορεί να αυξήσει την ονομαστική αξία των προς πώληση δανείων ως τα 1,9 δισ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση η αλλαγή στην περίμετρο και τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου θα καταστήσει τις δεσμευτικές προσφορές μη ευθέως συγκρίσιμες με τις ενδεικτικές. Η αλλαγή, δε, του παρονομαστή ενδέχεται να αλλάξει και το ποσοστιαίο τίμημα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v