Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φάμελλος: Εντός του μήνα μπορεί να υπογραφεί το ΣΔΙΤ απορριμμάτων Ηλείας

Ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο μπορεί να υπογραφεί η σύμβαση ΣΔΙΤ για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Ηλείας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό.

Φάμελλος: Εντός του μήνα μπορεί να υπογραφεί το ΣΔΙΤ απορριμμάτων Ηλείας

Ένα βήμα πιο κοντά στην υπογραφή της σύμβασης για τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που αφορά τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων του νομού Ηλείας βρίσκεται η κοινοπραξία Μεσόγειος - J&P ΑΒΑΞ, σχεδόν έξι χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού. Την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, που συμμετείχε σε σύσκεψη στην Ηλεία, ανακοίνωσε πως «η κυβέρνηση προτείνει την υλοποίησή της με βελτίωση των όρων της σύμβασης ΣΔΙΤ προς όφελος των πολιτών και των ΟΤΑ και ουσιαστική ενίσχυση της ανακύκλωσης».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε πως εντός του Φεβρουαρίου μπορεί, έπειτα από πολυετή καθυστέρηση, να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο κατασκευής της μονάδας διαχείρισης, αλλά και να υπογραφεί η σύμβαση με την κοινοπραξία. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Ηλείας θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τόνων ετησίως και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, που περιλαμβάνει Μηχανική Ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, αναερόβια χώνευση υπολειπόμενου κλάσματος, παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικού ρεύματος απ’ αυτό, κομποστοποίηση χωνεύματος και διάθεση του πολύ μικρού αδρανούς υπολείμματος στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς. Το συνολικό του κόστος είναι 34,4 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή του δημοσίου είναι 16,86 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση περιλαμβάνει κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας για 25 έτη.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ είπε πως η κυβέρνηση «κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τους όρους που προβλέπει η προηγούμενη σύμβαση στα παρακάτω σημεία:

α) Μείωση της εγγυημένης ποσότητας που θα αποδίδεται στη Μονάδα Επεξεργασίας από 60.000 σε 45.000 τόνους.

β) Δίδεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση, με τη συμφωνία τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα συγκεντρώνονται από τους Δήμους από χωριστή συλλογή να αφαιρούνται από την εγγυημένη ποσότητα και να μη χρεώνονται.

γ) Κατασκευή ΚΔΑΥ στον Νομό Ηλείας κοντά στη ΜΕΑ, ώστε τα ανακυκλώσιμα να αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα, πράγμα που ακύρωνε στην πράξη την ανακύκλωση και επιβάρυνε με υπέρογκα κόστη μεταφοράς και διάθεσης υπολείμματος τους πολίτες.

δ) Ασφαλή και υγειονομική διάθεση των 10.000 τόνων δεματοποιημένων συμμίκτων απορριμμάτων που αποτελούν μια υγειονομική βόμβα στα Κονιδέικα, προς επεξεργασία στη Μονάδα Επεξεργασίας και Αποκατάστασης της περιοχής».

Κατά τον κ. Φάμελλο, «μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση, έως και 50%, στα ανταποδοτικά τέλη που επιβαρύνουν τους πολίτες, πρακτικά και ουσιαστικά, όσο θα προοδεύει η ανακύκλωση σε κάθε δήμο, θα μειώνεται αντίστοιχα το κόστος επεξεργασίας».

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται επίσης πως «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Αν. ΥΠΕΝ κατέθεσε επίσης προτάσεις για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της ΠΕ Ηλείας, καθώς και του χώρου απόθεσης απορριμματοδεμάτων στο Ποτόκι».

«Προηγήθηκε επίσκεψη του Αν. Υπουργού στα έργα διαχείρισης αποβλήτων της Τριανταφυλλιάς και στα Κονιδέικα. Στην Τριανταφυλλιά υπάρχει και λειτουργεί από το 2015 νέος πρόσφατα κατασκευασμένος ΧΥΤΥ, ο οποίος δέχεται τα υπολείμματα από κινητή Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης που λειτουργεί προσωρινά στον χώρο μέχρι να κατασκευαστεί η ΜΕΑ. Τα έργα αυτά έδωσαν προσωρινή λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί προ διετίας.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε:

«Υλοποιούμε με γοργά βήματα τις δεσμεύσεις μας για σύγχρονες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, με βάση τις προδιαγραφές που θέτει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων. Θυμίζουμε την απελπιστική κατάσταση με τα σκουπίδια στην Ηλεία που είχαμε παραλάβει. Όλος ο νομός ήταν για πολλούς μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Δώσαμε διέξοδο με τη Μονάδα Προσωρινής Διαχείρισης και τον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς και τώρα γίνεται το μεγάλο βήμα προς την επεξεργασία και την κυκλική οικονομία. Μόλις φέτος έκλεισαν οι 5 ΧΑΔΑ της Ηλείας και σταμάτησε η χώρα μας να πληρώνει πρόστιμα γι’ αυτούς».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v