Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Βγαίνει στις αγορές με 5ετή έκδοση

Ανοίγει σήμερα το βιβλίο για την κάλυψη καλυμμένων ομολογιών αξίας 500 εκατ. ευρώ. Πήχης για το covered bond το 5ετές του Ελληνικού Δημοσίου. Για πρώτη φορά, μετά από 10ετία, επιχειρεί 5ετή έκδοση εγχώρια τράπεζα.

Alpha Bank: Βγαίνει στις αγορές με 5ετή έκδοση

Τους καρπούς της βελτίωσης του κλίματος για την ελληνική οικονομία θέλει να δρέψει η Alpha Bank, επιδιώκοντας να συνοδεύσει την πρώτη, μετά από μια 10ετία, πενταετή έκδοση ομολόγων με ικανοποιητική τιμολόγηση και προσέλκυση νέων επενδυτών, ώστε να ανοίξει σταδιακά ο δρόμος και για άλλου τύπου εκδόσεις.

Ο πρώτος στόχος της έκδοσης καλυμμένων ομολογιών (covered bonds), ύψους 500 εκατ. ευρώ, είναι να αντληθεί ρευστότητα με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.

Πήχης για την προσπάθεια αποτελεί η απόδοση του 5ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου (2,7%), με την αγορά να εκτιμά ότι η Alpha θα δανειστεί σε ελαφρώς καλύτερα επίπεδα.

Ταυτόχρονα, μέσω της έκδοσης επιδιώκεται να προσελκυσθούν νέοι -θεσμικοί- επενδυτές, υποβοηθώντας έτσι τη σταδιακή πλήρη επάνοδο της τράπεζας στις αγορές.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για την πρώτη 5ετή έκδοση από εγχώρια τράπεζα κατά την τελευταία δεκαετία, η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την έκβαση του εγχειρήματος ως προς τους δύο προαναφερόμενους στόχους, γνωρίζοντας ότι αν δεν υπάρξει ανακοπή των εξελίξεων, οι τράπεζες θα πρέπει την επόμενη διετία να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης λόγω των απαιτήσεων του Μόνιμου Μηχανισμού Εξυγίανσης.

Από το premarketing που διενήργησαν JP Morgan, Citigroup, Barclays, Commerzbank και Natwest προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, που αναμένεται να αποτυπωθεί σε υπερκάλυψη του βιβλίου.

Παρουσιάσεις διενεργήθηκαν σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά κέντρα, απευθυνόμενες κατά κύριο λόγο σε επενδυτικά κεφάλαια τα οποία τοποθετούνται σε τίτλους σταθερού εισοδήματος και εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών.

Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί δύο τριετείς εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών από Εθνική και Eurobank, με επιτόκιο 2,9% και 2,98% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v