To 2017 ήταν μια καλή χρονιά για τον κλάδο εμπορίας σιδήρου-χάλυβα κυρίως σε ότι αφορά την τιμή του μετάλλου και την πορεία των μικτών περιθωρίων κέρδους, σε αντίθεση με τον όγκο της εγχώριας ζήτησης που παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, έστω και αν εμφάνισε κάποια περιορισμένη άνοδο σε σύγκριση με το 2016.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για αύξηση των εγχώριων επενδύσεων την επόμενη τριετία, αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας σε διοικήσεις και μετόχους των τεσσάρων εισηγμένων εταιρειών (Έλαστρον, Αφοί Κορδέλλου, Μπήτρος, ΣΙΔΜΑ) που είναι και οι μεγαλύτερες του κλάδου.
Βέβαια, ο κλάδος εμπορίας σιδήρου-χάλυβα συγκαταλέγεται σε εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την πολυετή οικονομική κρίση, καθώς:
• Κατέρρευσαν οι επενδύσεις, που αποτελούν τη βασική πηγή ζήτησης για τον κλάδο.
• Οι εξαγωγές δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους.
• Ο κίνδυνος των επισφαλειών πολλαπλασιάστηκε, την ώρα που οι πελάτες ζητούσαν μεγαλύτερα περιθώρια πίστωσης εξ’ αιτίας της αδυναμίας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
• Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών του κλάδου οξύνθηκε, ενώ παράλληλα πολλές επιχειρήσεις βρέθηκαν με υψηλό δανεισμό εξ’ αιτίας προηγούμενων επεκτατικών κινήσεών τους.
Αποτέλεσμα των παραπάνω, ήταν οι δύο από τις τέσσερις εισηγμένες του κλάδου (ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος) να βρεθούν με μεγάλα ανοίγματα προς τις τράπεζες και τώρα να διαπραγματεύονται με τους πιστωτές τους τη σύμπραξή τους μέσα από ένα παράλληλο πακέτο αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεών τους.
Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στις δύο αυτές εταιρείες, η επίλυση του προβλήματος της χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας αφήνουν σαφή περιθώρια διάσωσης των παραγωγικών μονάδων.
Γενικότερα, η εκτίμηση κύκλων της αγοράς είναι ότι η υπάρχουσα παραγωγική δυναμικότητα του κλάδου είναι σε θέση να εξυπηρετήσει πολύ υψηλότερη ζήτηση από την τρέχουσα. Άρα, οι εταιρείες θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τα μεγέθη τους μέσα στα επόμενα χρόνια, σε περίπτωση που η ελληνική οικονομία ξεκινήσει να ανακάμπτει. Και αυτό γιατί αποτελεί πλέον κοινή πολιτική αντίληψη πως η ανάπτυξη είναι ανέφικτη χωρίς την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Έλαστρον και Αφοί Κορδέλλου έχουν επιστρέψει σε κερδοφόρο πορεία από το 2016 και πέρυσι είχαν επίσης μια πολύ καλή χρονιά.
Η Έλαστρον (η υστέρηση των κερδών της κατά το πρώτο μισό του 2017 οφείλεται στο ότι το 2016 υπήρξε έκτακτο κέρδος) μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα που ολοκλήρωσε έχει καταφέρει να επιτυγχάνει πολύ σημαντικές εξαγωγές, ενώ παράλληλα επιτυχή ήταν και τα ανοίγματά της τόσο στις ΑΠΕ, όσο και στον αγροτικό τομέα σε συνεργασία με τα Πλαστικά Θράκης.
Η Αφοί Κορδέλλου όχι μόνο επέστρεψε το 2016 στην κερδοφορία, αλλά επιπρόσθετα προχώρησε και σε διανομή μετρητών (0,01 ευρώ ανά τεμάχιο) προς τους μετόχους της μετά από πολλά χρόνια.
Γενική Εμπορίου και Mevaco
Αν και οι δύο αυτές εισηγμένες εταιρείες δεν ανήκουν στον κλάδο εμπορίας σιδήρου-χάλυβα σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με αυτόν και επίσης επηρεάζονται ιδιαίτερα από την πορεία των επενδύσεων στη χώρα.
Η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας δραστηριοποιείται στο χώρο του υδραυλικού εξοπλισμού (προϊόντα από χάλυβα), τον οποίο διαθέτει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Παρά την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης, η εισηγμένη κατάφερε κατά τα χρόνια της κρίσης να μειώσει δραστικά τις δανειακές της υποχρεώσεις και να διατηρήσει μια ικανοποιητική κερδοφορία συνδυασμένη με χρηματικές διανομές προς τους μετόχους της (0,03 ευρώ ανά τεμάχιο κατά τα τελευταία δύο χρόνια). Η παραγωγική δυναμικότητα των μονάδων της μπορεί να εξυπηρετήσει υπερδιπλάσιο κύκλο εργασιών από τον τρέχοντα.
Η Mevaco δραστηριοποιείται στο χώρο των μεταλλικών κατασκευών, με τις εταιρείες του κλάδου εμπορίας σιδήρου-χάλυβα να είναι προμηθευτές της. Κόντρα στην κατακόρυφη πτώση της εγχώριας ζήτησης, η εισηγμένη κατάφερε κατά τα τελευταία χρόνια να διευρύνει την προϊοντική της γκάμα και να προχωρήσει σε πολύ σημαντικές εξαγωγές, εξυπηρετώντας πελάτες από διάφορες χώρες.
Το «κλειδί» για την επιστροφή της εταιρείας στην κερδοφορία είναι η ανάληψη έργων είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό, καθώς σήμερα μένει ανεκμετάλλευτο ένα μεγάλο ποσοστό της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας της εισηγμένης. Πέρυσι, η Mevaco προχώρησε σε επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,04 ευρώ ανά μετοχή.