Forthnet: Με ρυθμούς... εξπρές η διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή

Από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε η Nomura, ως σύμβουλος των τραπεζών, τις επιστολές προς πιθανούς επενδυτές. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, η καταληκτική ημερομηνία για εκδήλωση ενδιαφέροντος. H χρονική σύμπτωση με τη διαδικασία πώλησης της Cyta Hellas και το ήδη υπαρκτό ενδιαφέρον από μεγάλο ξένο fund για τη Forthnet. Ολο το ρεπορτάζ.

Forthnet: Με ρυθμούς... εξπρές η διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή

Σημαντική αλλαγή στον βηματισμό της διαδικασίας αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή εκ μέρους των τραπεζών για τη Forthnet εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο σύμβουλος των τραπεζών, η ιαπωνική Nomura, ήδη από την Παρασκευή ξεκίνησε την αποστολή ενημερωτικών επιστολών προς πιθανούς ενδιαφερόμενους, με καταληκτική ημερομηνία που δεν θα ξεπερνά τα τέλη της εβδομάδας!

Είναι λοιπόν εμφανές ότι οι τράπεζες, έστω και ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του μετατρέψιμου ομολόγου της εταιρείας, ξεκινούν τις απαραίτητες διεργασίες για να ξεκαθαριστεί η επόμενη μέρα της εταιρείας.

Οι τράπεζες είχαν δείξει από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας πως πρόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλία για επίσπευση των κινήσεων στη Fοrthnet. Την Τετάρτη ανακοινώθηκε πως αποκτούν ποσοστό περί το 32,8% της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, μέσω μετατροπής τμήματος του ομολογιακού δανείου, ύψους 70 εκατ. ευρώ, που είχαν καλύψει πριν από περίπου ένα χρόνο. Μια ημέρα μετά, την Πέμπτη, γνωστοποίησαν πως ανέθεσαν στη Nomura International την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ξεκαθαρίζοντας στο επενδυτικό κοινό ότι δεν προτίθενται να παραμείνουν ως μέτοχοι της εταιρείας, παρά μέχρι την εξεύρεση του στρατηγικού επενδυτή.

Κύκλοι της αγοράς θέλουν αυτή την ξαφνική επίσπευση των διεργασιών από τις τράπεζες στη Fοrthnet να «επιβάλλεται» και από τη διαδικασία πώλησης της κυπριακής Cyta Hellas, που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες και στην οποία αρχικό, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η Vodafone Ελλάδος, η Wind και η κινεζική PCCW. Οι ίδιοι τονίζουν ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να είχαν προηγηθεί χρονικά σε σχέση με το Κυπριακό Δημόσιο.

Από την πλευρά τους, τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν με νόημα πως η επιτάχυνση αυτή μπορεί να προέρχεται και λόγω ισχυρού ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί από γνωστό διεθνές fund για τη Fοrthnet.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση των τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Attica) να επιταχύνουν τις εξελίξεις στη Fοrthnet αντανακλάται αναγκαστικά και στις διοικήσεις των Wind Hellas και Vodafone Ελλάδος. Οι δύο εταιρείες, πριν από τη μετατροπή τμήματος των ομολογιών από τις τράπεζες, κατείχαν το 32,26% και το 6,51%, αντίστοιχα της Fοrthnet. Τα ποσοστά τους περιορίστηκαν, βέβαια, με τη μετατροπή του ομολογιακού και την είσοδο των τραπεζών στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης. Αντίστοιχα περιορίστηκε και το ποσοστό της Telecom της Τυνησίας, που πριν τη μετατροπή των ομολογιών κατείχε το 22,6% της Fοrthnet.

Παρά την παρελκυστική τακτική που ακολούθησαν για περισσότερα από τρία χρόνια ορισμένοι εκ των μετόχων της Fοrthnet, την πολυετή καθυστέρηση στη ρύθμιση των δανείων (που τελικά συμφωνήθηκε πέρυσι και ολοκληρώθηκε με την έκδοση του ομολογιακού), η εισηγμένη διατηρεί σημαντικό πελατολόγιο τόσο στις τηλεπικοινωνίες, όσο και στη συνδρομητική τηλεόραση.

Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2017, η Fοrthnet είχε στο τέλος Ιουνίου 995.585 συνολικές συνδρομές (699.425 μοναδικά νοικοκυριά), μεταξύ των οποίων 296.150 συνδυαστικές υπηρεσίες/3play και 423.279 συνδρομητές της δορυφορικής πλατφόρμας Nova.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v