Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερρίκος Ντυνάν: Το χέρι στην τσέπη από Πειραιώς πριν την πώληση

Νέα κεφαλαιακή ενίσχυση χρειάζεται η κλινική, μαζί με αναδιάρθρωση δανεισμού. Το «νοικοκύρεμα» στα μεγέθη, οι -μικρότερες- ζημίες του 2016 και η αρνητική καθαρή θέση. Τα δάνεια από Πειραιώς και οι προηγούμενες κεφαλαιοποιήσεις χρεών.

Ερρίκος Ντυνάν: Το χέρι στην τσέπη από Πειραιώς πριν την πώληση

Εκ νέου το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλει η Πειραιώς, προκειμένου να ενισχύσει κεφαλαιακά την κλινική Ερρίκος Ντυνάν και να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό της, πριν την έναρξη νέου διαγωνισμού πώλησης που, με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης, θα έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ, που ελέγχει το Ντυνάν, πέτυχε πέρυσι να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 26% (σ.σ. προ rebate και clawback), μειώνοντας ταυτόχρονα τα έξοδα λειτουργίας, η χρήση έκλεισε με ζημίες σε επίπεδο EBITDA 9,6 εκατ. ευρώ (βελτίωση κατά 42% σε σχέση με το 2015) και ζημίες μετά από φόρους 16,8 εκατ. ευρώ (βελτίωση κατά 33% σε σχέση με το 2015).

Ως αποτέλεσμα των ζημιών, η ΗΜΙΘΕΑ έκλεισε την περσινή χρήση με αρνητική καθαρή θέση 5,8 εκατ. ευρώ και χρειάζεται άμεσα κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 48 του νόμου 2190/1920.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2016, η ΗΜΙΘΕΑ εξετάζει, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, που αποτελεί τον μοναδικό της μέτοχο και μεγαλοπιστωτή της, την κεφαλαιακή της ενίσχυση καθώς και την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, με μετατροπή μέρους των βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα.

Στόχος είναι «να βελτιωθούν οι αριθμοδείκτες για το κεφάλαιο κίνησης, συγχρόνως με την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας».

Στο τέλος του 2016, η Ερρίκος Ντυνάν είχε βραχυπρόθεσμου ορίζοντα χρηματοδότηση, ύψους περίπου 88,8 εκατ. ευρώ, από τη μητρική Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για πίστωση με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό. Η πίστωση είναι έντοκη, με ετήσιο επιτόκιο το ισχύον προνομιακό επιτόκιο χορηγήσεων της Πειραιώς.

Η Πειραιώς θα κεφαλαιοποιήσει μέρος των παραπάνω απαιτήσεων όπως έκανε άλλες δύο φορές από την ώρα που απέκτησε το Ερρίκος Ντυνάν. Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η τράπεζα κεφαλαιοποίησε απαιτήσεις ύψους 35,1 εκατ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 είχε κεφαλαιοποιήσει 46,5 εκατ. ευρώ.

Η ΗΜΙΘΕΑ απέκτησε στις 24.09.2014, μέσω διαδικασίας αναγκαστικού πλειστηριασμού, την κυριότητα της νοσηλευτικής μονάδας «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center», ως σύνολο επιχείρησης. Το 2015 υπήρξε το πρώτο πλήρες έτος διαχείρισης του Ντυνάν, κατά τη διάρκεια του οποίου η διοίκηση της ΗΜΙΘΕΑ εκπόνησε το νέο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο και ξεκίνησε την υλοποίησή του.

Η Πειραιώς δεσμεύεται μέσω του πλάνου αναδιάρθρωσης να αποεπενδυθεί από την ΗΜΙΘΕΑ ως τα μέσα του 2018. Στο παραπάνω πλαίσιο, στις αρχές του 2016, «έτρεξε» διαγωνισμός πώλησης που κηρύχθηκε άγονος και η διαδικασία θα επαναληφθεί εντός των επόμενων μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v