Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Ξεκίνησε η διαδικασία για υποκατάσταση των προνομιούχων

Η απόφαση του Δ.Σ και τα αιτήματα προς ΕΚΤ και υπουργό Οικονομικών. Η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών. Ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης 10ετούς διάρκειας, με επιτόκιο μεγαλύτερο του 6%, θα δοθούν στο Δημόσιο. Πότε και πως εξαγοράζονται.

Eurobank: Ξεκίνησε η διαδικασία για υποκατάσταση των προνομιούχων

Αίτημα στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο αποφάσισε να υποβάλει η Eurobank προκειμένου να προβεί στην ανταλλαγή των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο με ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης (Tier II).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, κατά τη συνεδρίασή του στις 29 Αυγούστου, αποφάσισε να κάνει χρήση της δυνατότητας, την οποία παρέχει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, για υποκατάσταση των προνομιούχων μετοχών. Πρόκειται για εξέλιξη που δεν εκπλήσσει την αγορά καθώς η διοίκηση της Eurobank είχε προιδεάσει για την ανταλλαγή.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η τράπεζα αποφάσισε να υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για λήψη άδειας αναφορικά με τα εξής βήματα: τη μείωση, αρχικά, των ιδίων κεφαλαίων της, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς των προνομιούχων μετοχών συνολικής ονομαστικής αξίας 950.125.000 ευρώ και εν συνεχεία την αναγνώριση των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης, που θα εκδοθούν από την τράπεζα, ως κεφαλαιακά μέσα της κατηγορίας ΙΙ.

Το αίτημα στον υπουργό Οικονομικών θα αφορά στην εξαγορά των προνομιούχων μετοχών με αντάλλαγμα την παράδοση στο Δημόσιο ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης συνολικής ονομαστικής αξίας 950.125.000 ευρώ, οι οποίες θα εκδοθούν από την τράπεζα.

Εφόσον ο Υπουργός Οικονομικών εγκρίνει το αίτημα της Eurobank, θα ακολουθήσει η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για να αποφασίσει για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών, την ακύρωση των τίτλων των προνομιούχων μετοχών και την τροποποίηση των σχετικών περί μετοχών και μετοχικού κεφαλαίου άρθρων του καταστατικού της.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Eurobank εκτίμησε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ότι η διαδικασία υποκατάστασης των προνομιούχων θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο νόμος ορίζει πως στην περίπτωση ανταλλαγής των προνομιούχων μετοχών με ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης οι τελευταίες θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) η ονοµαστική αξία τους θα πρέπει να υπολογίζεται µε βάση την αρχική τιµή διάθεσης των προνοµιούχων µετοχών,

β)έχουν δεκαετή διάρκεια µε δικαίωµα του εκδότη που ασκείται κατά την αποκλειστική του κρίση να προβεί στην ανάκληση ή εξόφληση ή επαναγορά ή πρόωρη αποπληρωµή τους µετά την πενταετία, µε έγκριση, της εποπτικής αρχής,

γ) η πρόωρη αποπληρωµή πριν την πενταετία επιτρέπεται µε την έγκριση της εποπτικής αρχής µόνο εφόσον επέλθει εποπτικό ή φορολογικό γεγονός, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 78 παρ. 4 του Κανονισµού 575/2013,

δ) η εξόφλησή τους µετά την πενταετία και οποτεδήποτε µέχρι τη λήξη τους, καθώς και όταν συντρέχει η ανωτέρω περίπτωση γίνεται στην ονοµαστική τους αξία,

ε) κατά την εξαγορά ή την πρόωρη αποπληρωµή καταβάλλονται πάντα οι αναλογούντες δεδουλευµένοι τόκοι της τρέχουσας τοκοφόρου περιόδου

στ) το ονοµαστικό τους επιτόκιο (κουπόνι) είναι σταθερό και καταβάλλεται ανά εξάµηνο την τελευταία ηµέρα του έκτου και του δωδέκατου µήνα κάθε έτους. Ειδικά για την πρώτη καταβολή, το επιτόκιο υπολογίζεται για το χρονικό διάστηµα που υπολείπεται ως τη συµπλήρωση της εγγύτερης εκ των ως άνω ηµεροµηνιών, εφόσον είναι µικρότερο των έξι µηνών

ζ) το ύψος του επιτοκίου υπολογίζεται µε βάση τη µέση απόδοση του δεκαετούς οµολόγου αναφοράς του Ελληνικού Δηµοσίου, κατά τις πρώτες δεκαπέντε ηµέρες του Ιουνίου 2017 αυξηµένη κατά πενήντα µονάδες βάσης και δεν µπορεί να είναι µικρότερο από 6%

η) θα είναι ελεύθερα µεταβιβάσιµα και δεκτικά εισαγωγής σε οργανωµένη αγορά.

Οι προνομιούχες μετοχές, που έχουν εκδώσει οι τράπεζες παύουν να υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου του 2018 στα πρωτοβάθμια εποπτικά κεφάλαια ( CET I), με βάση απόφαση της εποπτικής αρχής που ισχύει πανευρωπαικά. Αν οι τράπεζες υποκαταστήσουν τις προνομιούχες με ομόλογα Tier II, δεν «θεραπεύουν» τη μείωση των πρωτοβάθμιων εποπτικών κεφαλαίων. Απλά συντηρούν το επίπεδο της συνολικής κεφαλαιακής τους επάρκειας στα ίδια επίπεδα.

Το Δημόσιο θα έχει σειρά ωφελημάτων, εφόσον προχωρήσει η ανταλλαγή. Κατ αρχήν θα εισπράττει ετήσια απόδοση, «βρέξει- χιονίσει» καθώς η είσπραξή της δεν θα εξαρτάται, όπως συμβαίνει με τις προνομιούχες μετοχές, από την κερδοφορία ή το ύψος των ιδίων κεφαλαίων του πιστωτικού ιδρύματος. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, από τις προνομιούχες δεν είχε απόδοση το Δημόσιο βάσει του Ν 2190 άρθρο 44 περί ΑΕ λόγω συσσωρευμένων ζημιών που δεν επέτρεπε διανομή κερδών/μερίσματα.

Επιπρόσθετα, θα βελτιωθεί σημαντικά η κατάταξη του Δημοσίου σε περίπτωση αφερεγγυότητας του πιστωτικού ιδρύματος, σε σχέση με αυτή που έχει ως κάτοχος προνομιούχων μετοχών. Στην απευκταία περίπτωση εκκαθάρισης τράπεζας, πρώτα ικανοποιούνται οι καταθέτες, μετά οι κάτοχοι ομολόγων (Tier 2 και άλλων ομολόγων) και ακολούθως οι κάτοχοι κεφαλαίου (οι κοινοί και προνομιούχοι μέτοχοι).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v