Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει... πίστα η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης

Ο όμιλος πέρασε πέρυσι σε κέρδη από ζημίες το 2015, ενώ παράλληλα έσπασε το φράγμα της μικροζυθοποιίας καθώς η παραγωγή του αυξήθηκε κατά 50% και ανήλθε στις 300.000 εκατόλιτρα. Οι στόχοι της εταιρείας για φέτος.

Αλλάζει... πίστα η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης

Παρελθόν αποτελεί για την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ) η κατάταξή της στην κατηγορία των μικροζυθοποιείων, καθώς από το 2016 άλλαξε... πίστα.

Την αλλαγή κατηγορίας -πέραν της αύξησης της παραγωγής- επιβεβαιώνουν και οι επιδόσεις της εταιρείας και του ομίλου κατά την οικονομική χρήση του περασμένου έτους, όπου ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 27,575 εκατ. ευρώ έναντι 16,199 εκατ. ευρώ το 2015, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 70,2%.

Για τη μητρική εταιρεία, η αύξηση ανήλθε σε 126,71%, καθώς εμφάνισε πωλήσεις 30,502 εκατ. ευρώ από 13,454 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους πέρασαν σε θετικό έδαφος, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των πωλήσεων και της διεύρυνσης του μεριδίου αγοράς. Ειδικότερα, διαμορφώθηκαν σε 450 χιλ. ευρώ (από ζημίες 979 χιλ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση) για τον όμιλο και για τη μητρική εταιρεία σε 2,061 εκατ. ευρώ (από ζημίες 179 χιλ. ευρώ αντίστοιχα).

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου και της εταιρείας διαμορφώθηκαν στη χρήση 2016 σε 3,021 εκατ. ευρώ και 4,478 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (έναντι αντίστοιχων αποτελεσμάτων της περσινής χρήσης 826 χιλ. ευρώ για τον όμιλο και 1,782 εκατ. ευρώ για την εταιρεία).

Επίσης η καθαρή θέση των μετόχων του ομίλου και της εταιρείας, κατά τη χρήση, ανήλθε σε 13,686 εκατ. ευρώ και 16,514 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της χρήσης 2016 και με δεδομένο ότι ο όμιλος κατόρθωσε να επιταχύνει τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεων, η μητρική αύξησε τα επίπεδα παραγωγής ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες, υπερβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο το όριο της μικροζυθοποιίας. Η παραγωγή υπολογίζεται ότι αυξήθηκε κατά 50% και ανήλθε στις 300.000 εκατόλιτρα. Το όριο παραγωγής για τον χαρακτηρισμό της μικροζυθοποιίας, είναι οι 200.000 εκατόλιτρα το έτος.

Η αύξηση της παραγωγής συνδυάστηκε και με νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της ΕΖΑ, στα τέλη του 2016 το απασχολούμενο προσωπικό του ομίλου και της εταιρείας ήταν 120 και 76 εργαζόμενοι αντίστοιχα, έναντι 92 και 62 για τον όμιλο και την εταιρεία στα τέλη του 2015.

Το μερίδιο της EZA στην αγορά το 2016 υπολογιζόταν στο 8%, ενώ στόχος της εταιρείας είναι εντός του 2017 να διευρυνθεί στο 10%.

Ναυαρχίδα των προϊόντων που παράγει η EZA είναι η PILS HELLAS από το 1996, ενώ πρόσφατα λάνσαρε στην αγορά την EZA ζ fine lager. Eπίσης παράγει την BLUE island, τη ζ εζα, την GULDEN DRAAK και τις OdysseyRed και OdysseyWhite, ενώ εισάγει και διανέμει διεθνώς αναγνωρισμένα σήματα όπως Krombacher, Arcobrau και Gulden Draak.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v