Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο σωτηρίας για την Boxer-Φειδάς

Ρύθμιση δανείων με επιμήκυνση της αποπληρωμής στη 12ετία και κούρεμα απαιτήσεων κατά 90% μόνο για μέρος των προμηθευτών της προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης της ιστορικής βιομηχανίας υποδημάτων.

Το σχέδιο σωτηρίας για την Boxer-Φειδάς

Στην ανασυγκρότησή της μέσα από την υπαγωγή στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα ποντάρει η εταιρία Φειδάς ΑΕ, η οποία κατέθεσε επισήμως στις 31 Ιουλίου 2017 στο Πρωτοδικείο Αθηνών την αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης που έχει συνάψει με τους πιστωτές της.

Η εταιρία καλείται αφενός να αντιμετωπίσει συνολικά 33.115.982,40 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τον κύριο όγκο αυτών να αφορά τραπεζικά δάνεια και συμβάσεις leasing, και αφετέρου την παντελή έλλειψη ρευστότητας.

Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης που κατατέθηκε και αναμένεται να συζητηθεί έως το τέλος του 2017, η εταιρία θα αποπληρώσει χωρίς κούρεμα τις οφειλές της προς όλους τους σύμφωνους πιστωτές της (εκτός από μερίδα προμηθευτών που θα υποστούν κούρεμα 90%) και θα λάβει και μικρή πρόσθετη χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην αποπληρωμή των δανειακών τραπεζικών υποχρεώσεων προς την Τράπεζα Πειραιώς, την Αlpha Βank και την Εθνική Τράπεζα, η συμφωνία προβλέπει την ακέραια αποπληρωμή όλων των οφειλών, αθροιστικού ύψους 16.484.072,38, σε βάθος 12ετίας. Αναλυτικότερα, παρέχεται διετής περίοδος χάριτος έως το τέλος του 2019, με option επιπλέον παράτασης ενός ακόμη εξαμήνου (έως τον Ιούνιο του 2020) και από εκεί και πέρα η τακτική καταβολή 20 δόσεων ανά εξάμηνο.

Σε ό,τι αφορά στην οφειλή (131.472 ευρώ) προς την Τράπεζα Αττικής, η εταιρία είχε προηγούμενη συμφωνία ρύθμισης χρεών, η οποία παραμένει σε ισχύ και προβλέπει περίοδο χάριτος 18 μηνών και αποπληρωμή σε 54 δόσεις.

Η συνολική οφειλή ύψους 5,319 εκατ. ευρώ της εταιρίας προς την Κύπρου Leasing για ακίνητό της το οποίο βαρύνεται με σύμβαση sale and lease back, προβλέπεται η κατά το ήμισυ καταβολή του ποσού με σχετική ρύθμιση που έχει συμφωνηθεί προηγουμένως ενώ το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί στη 12ετία. Επίσης, η Κύπρου Leasing συναίνεσε να μην πωληθεί το ακίνητο εντός της διετίας μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Οι οφειλές προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία θα αποπληρωθούν σε 180 δόσεις, ενώ οι οφειλές προς τους εργαζόμενους θα διακανονιστούν σε 24 δόσεις.

Τέλος, όσον αφορά στους προμηθευτές, διαμορφώνονται δύο επίπεδα, καθώς μέρος αυτών διατηρούν ακέραιη την απαίτησή τους (793 χιλ. ευρώ περίπου), ενώ σημαντικό μέρος θα υποστεί κούρεμα κατά 90% (συνολικές απαιτήσεις 1,724 εκατ. ευρώ). Η εταιρία δεσμεύεται βάσει του σχεδίου να αποπληρώσει σε 48 δόσεις όλους τους προμηθευτές.

Πέραν των ρυθμίσεων, στο σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται και η παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 1,7 εκατ. ευρώ προς την εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v