Στην αναζήτηση νέων δραστηριοτήτων βρίσκεται η ΛΑΝΑΚΑΜ, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αξιοποιήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία της και να αμυνθεί απέναντι στη βαθιά κρίση που πλήττει την εγχώρια αγορά του ενδύματος.
Αυτά υποστήριξε ο Γιάννης Δαμίγος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαγραφής της εταιρείας από το Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Ειδικότερα, η ΛΑΝΑΚΑΜ σημείωσε το 2016 κύκλο εργασιών χαμηλότερο των δύο εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ενταχθεί αυτόματα στην κατηγορία των «υπό διαγραφή εταιρειών». Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Δαμίγο, πέρυσι δεν εκτελέστηκαν προσυμφωνημένες πωλήσεις ύψους 380 χιλιάδων ευρώ, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατούσε στην ελληνική οικονομία. Υπήρξε λοιπόν μετάθεση παραγγελιών, που σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στο 2017, με αποτέλεσμα αφενός ο κύκλος εργασιών να υπερβεί το όριο των δύο εκατ. ευρώ και αφετέρου, η ΛΑΝΑΚΑΜ να εξέλθει από την προαναφερθείσα κατηγορία μετοχών.
Σε ό,τι αφορά στον κλάδο ενδυμάτων στον οποίο δραστηριοποιείται η εισηγμένη, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα όχι μόνο εξαιτίας της συνεχούς υποχώρησης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, αλλά και λόγω του κινδύνου πιθανών επισφαλειών. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, η διοίκηση της ΛΑΝΑΚΑΜ εξετάζει το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης της εισηγμένης σε νέο πεδίο.
Πάντως η εταιρεία προσπαθεί να ενδυναμώσει τη θέση της στον κλάδο της ένδυσης και αυτό τον καιρό μάλιστα συζητά το ενδεχόμενο συνεργασίας με προμηθευτές για τη δημιουργία “corners” σε γνωστά καταστήματα.
Παράλληλα, προσπάθειες γίνονται για την εκμετάλλευση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η εταιρεία. Οι προσπάθειες αυτές, που έχουν ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες (στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, λύθηκαν τα νομικά προβλήματα αλλά μεσολάβησε η κρίση), δεν έχουν αποδώσει σημαντικούς καρπούς μέχρι σήμερα.
Έτσι, στάση αναμονής τηρείται σχετικά με το ακίνητο της Καλλιθέας, (προοριζόταν για να στεγάσει super market), μετά το πάγωμα της συγκεκριμένης αγοράς λόγω της υπόθεσης Μαρινόπουλου και του deal με τον Σκλαβενίτη.
Επίσης, φρένο έχει μπει και στην υπόθεση της αξιοποίησης του ακινήτου της Κερατέας, λόγω των αποφάσεων που αναμένεται να λάβει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σχετικά με πιθανή απαλλοτρίωση μέρους αυτού (ανάλογα από το πού τελικά θα ορισθούν οι γραμμές των δρομολογίων).
Τέλος, η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων καταψήφισε παμψηφεί το θέμα της δυνατότητας αγοράς ιδίων μετοχών.