Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι άμυνες της Groupama στην ένταση του ανταγωνισμού

Αύξηση κατά 11% στα ασφάλιστρα υγείας και στον ασφαλισμένο στόλο αυτοκινήτων. Η πίεση στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου. Ζημίες σε επίπεδο τεχνικού αποτελέσματος για τη Ζωή, λόγω των χαμηλών προεξοφλητικών επιτοκίων.

Οι άμυνες της Groupama στην ένταση του ανταγωνισμού

Αντοχές στην όξυνση του ανταγωνισμού επέδειξε κατά την περσινή χρονιά η Groupama Φοίνιξ, διατηρώντας σταθερό τον κύκλο εργασιών της και κερδοφόρο το τεχνικό αποτέλεσμα του κλάδου Ζημιών και Περιουσίας, παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να μειώσει τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου.

Το 2016, ο κύκλος εργασιών της ασφαλιστικής ανήλθε σε 135,6 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών προϊόντων), καταγράφοντας μικρή υποχώρηση της τάξης του 1,9% σε σύγκριση με το 2015.

Στον κλάδο ασφαλίσεων Ζημιών και Περιουσίας, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 4,1% έναντι 5,6% συνολικά για την αγορά, εξαιτίας των μειώσεων στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου. Ειδικότερα, η Groupama μείωσε κατά 2,8% τα ασφάλιστρα, ακολουθώντας το ρεύμα της αγοράς (σ.σ. μείωση ασφαλίστρων κατά 7,4% το 2016), με αποτέλεσμα παρά τη συνολική αύξηση του στόλου (+11% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2015), ο κύκλος εργασιών να υποχωρήσει.

Τα ασφάλιστρα στις ασφαλίσεις και προσθήκες Υγείας αυξήθηκαν κατά 11,4% έναντι του 2015, λόγω της αύξησης της νέας παραγωγής και, ειδικότερα, από την παραγωγή των ετησίως ανανεώσιμων προϊόντων που αντιπροσωπεύουν κατά προσέγγιση το 71% του συνόλου της νέας παραγωγής του κλάδου Υγείας.

Το τεχνικό αποτέλεσμα του κλάδου Ζημιών και Περιουσίας ήταν θετικό, με τον καθαρό δείκτη ζημιών και εξόδων στο 85%. Στον αντίποδα, το αποτέλεσμα των ασφαλίσεων Ζωής επηρεάστηκε αρνητικά κατά 5,3 εκατ. ευρώ λόγω του συνεχιζόμενου χαμηλού επιπέδου των επιτοκίων. Ειδικότερα, το τεχνικό αποτέλεσμα του κλάδου επηρεάστηκε από την αλλαγή των προεξοφλητικών επιτοκίων, που χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό του ελέγχου επάρκειας των ασφαλιστικών αποθεμάτων (Liability Adequacy Test) και αποτυπώνει το συνεχιζόμενα χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων.

Το αποτέλεσμα των επενδύσεων ανήλθε σε 16,2 εκατ. ευρώ συνολικά, όπου το μεγαλύτερο μέρος (13,2 εκατ. ευρώ) αντιστοιχεί σε εισόδημα από επενδύσεις (τόκοι, μερίσματα, μισθώματα), έχοντας καταγράψει ελαφρά πτώση σε σχέση με το εισόδημα του περασμένου έτους (13,3 εκατ. ευρώ). Οι τόκοι από ομόλογα ανήλθαν σε 12 εκατ. ευρώ (κρατικά ομόλογα: 7,9 εκατ. ευρώ και εταιρικά ομόλογα: 4,1 εκ. ευρώ) και τα μερίσματα από επενδυτικά κεφάλαια ανήλθαν κατά προσέγγιση σε 1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η απόδοση των επενδύσεων ήταν θετική το 2016 λόγω των διακυμάνσεων της αγοραίας αξίας εντός της περιόδου καθώς τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη και ζημίες ανήλθαν σε 2,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα πραγματοποιηθέντα κέρδη και ζημίες ανήλθαν περίπου σε 0,5 εκατ. ευρώ

Οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις ανήλθαν σε 61,5 εκατ. ευρώ (μικτά) και 57,3 εκατ. ευρώ (καθαρά από τυχόν αντασφαλίσεις). Ο δείκτης ζημιών για τις γενικές ασφαλίσεις στα δεδουλευμένα ασφάλιστρα ανέρχεται στο 40% μικτά και 41% καθαρά.

Τα έξοδα διανομής και διαχείρισης ανήλθαν συνολικά σε 53,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση -2,7% έναντι του προηγούμενου έτους. Ο δείκτης εξόδων προς δεδουλευμένα ασφάλιστρα ανήλθε σε 39,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v