Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΕΤΡΟ: Είσοδος στην Κύπρο και 10 νέα καταστήματα MyMarket

Επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ το 2017 σε ανακαινίσεις και νέα καταστήματα στην Ελλάδα, με έμφαση τη Β. Ελλάδα και τα νησιά. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος για τη νέα ταυτότητα του ομίλου και η συνεργασία με τον Κ. Μαχαίρα.

ΜΕΤΡΟ: Είσοδος στην Κύπρο και 10 νέα καταστήματα MyMarket

Επενδύσεις σε ανακαινίσεις και επεκτάσεις εντός αλλά και εκτός συνόρων περιλαμβάνονται στην ατζέντα του λιανεμπορικού ομίλου ΜΕΤΡΟ.

Φέτος ο όμιλος σκοπεύει να δαπανήσει 40 εκατ. ευρώ σε ανακαινίσεις αλλά και για τη δημιουργία 10 νέων My Market, δίνοντας έμφαση στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας, όπου ο όμιλος διαθέτει μικρή έκθεση, αλλά και τα νησιά.

Ο όμιλος επίσης βρίσκεται κοντά στην είσοδό του και στην κυπριακή αγορά, η οποία παρά το μικρό μέγεθός της παραμένει μια δυναμική και πολλά υποσχόμενη οικονομία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου Α. Παντελιάδη, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής συνάντησης, τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η ανέγερση του πρώτου καταστήματος στην Κύπρο ενώ μελλοντικά δεν αποκλείεται η επέκταση σε χώρες των Βαλκανίων. Παράλληλα, ο όμιλος επενδύει και στην online αγορά μέσω της μετοχικής σχέσης που απέκτησε στο e-shop Welovesupermarket, με τον κ. Παντελιάδη ωστόσο να σημειώνει πως το μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς παραμένει πολύ μικρό.

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η λειτουργική απορρόφηση της Βερόπουλος κινείται βάσει πλάνου, με τον επικεφαλής του ομίλου κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη να θεωρεί ότι τα «δύσκολα» σ’ αυτό το μέτωπο «έχουν περάσει». Το 2017 οι ανακαινίσεις προχωρούν κανονικά, ενώ για το 2018 απομένει το τρίτο και μικρότερο μέρος του έργου στα καταστήματα του δικτύου της πρώην Βερόπουλος.

Επιπλέον μεγάλο μέρος των καταναλωτών της πρώην Βερόπουλος φαίνεται να έχει επιστρέψει στα καταστήματα -το 70%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Παντελιάδη-, ωστόσο απομένει μια κρίσιμη μάζα που διαφεύγει. Αυτό το 30% αλλά και γενικώς η διεκδίκηση μεριδίων σε μια έντονα ανταγωνιστική αγορά αποτελούν το άλλο μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο όμιλος ΜΕΤΡΟ.

Το 2016 σε ενοποιημένη βάση ο όμιλος παρουσίασε πωλήσεις της τάξης του 1,15 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,5%. Στο πεντάμηνο του 2017, το μεν δίκτυο MyMarket εμφανίζει οριακή πτώση πωλήσεων κατά 2%, ποσοστό που ωστόσο είναι πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Παντελιάδη αλλά και των εταιριών καταγραφής και ανάλυσης πωλήσεων στο λιανεμπόριο υποχωρεί σε ποσοστό 5% έως 6%.

«Αυτό δείχνει ότι κερδίζουμε μερίδια» εξηγεί ο ίδιος, ο οποίος επίσης αναφέρει ότι το δίκτυο της πρώην Βερόπουλος «τρέχει» με ρυθμό αύξησης των πωλήσεων της τάξης του 30%, «συγκρινόμενο βέβαια μ’ ένα εξόχως χαμηλό επίπεδο στο αντίστοιχο διάστημα του 2016», όπως εξήγησε. Για το 2017 δε εκτιμά ότι τζίρος 1,2 δισ. ευρώ είναι επιτεύξιμος.

Παρά τις επιδόσεις ο κ. Παντελιάδης αναγνωρίζει την κρίσιμη φάση που περνά για μια ακόμη χρονιά η κατανάλωση -η οποία αθροιστικά έχει υποχωρήσει κατά 25%- από την αρχή της κρίσης. Κατά τον ίδιο, η πιο ανταγωνιστική τιμή «είναι μια χίμαιρα», ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο επονομαζόμενος πόλεμος τιμών προβλέπεται να σταματήσει άμεσα.

«Εκπαιδεύσαμε τον καταναλωτή να αγοράζει προσφορές, σε σημείο που σήμερα το 50% του τζίρου να προέρχεται από αυτή την κατηγορία προϊόντων» ανάφερε. «Και η τακτική αυτή δεν προβλέπεται να αλλάξει. Οι προμηθευτές που κάποια στιγμή θεώρησαν υπερβολική την πολιτική προσφορών και υπαναχώρησαν, επανήλθαν διαπιστώνοντας ότι χάνουν πωλήσεις», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Πέρα από τις ποσοτικές επενδύσεις ωστόσο στην ατζέντα του κ. Παντελιάδη περιλαμβάνεται ο συνολικός μετασχηματισμός του ομίλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ΜyMarket μεγάλωσε απότομα. Χρειάζεται να χτίσει μια νέα ταυτότητα, που να ταιριάζει πλέον με το μέγεθός της και αυτό να γίνει αντιληπτό από τον καταναλωτή». Στο πλαίσιο αυτό, εξηγείται και η συνεργασία του με τον Κωνσταντίνο Μαχαίρα, πρώην CEO της ΑΒ Βασιλόπουλος και σημερινό πρόεδρο του ΙΕΛΚΑ, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον τομέα του λιανεμπορίου, σε ρόλο συμβουλευτικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v